Skład:
Przepis na 4 osoby
1 pomarańcza
2 nieduże pory
garść orzechów włoskich
1 duże jabłko
10-15 ciemnych winogron
150 g różnych sałat (endywia escarola, cykoria radicchio, rucola, roszponka)
Sos:
1/3 szklanki śmietany 12%
1/2 łyżeczki suszonego lub świeżego tymianku
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka cukru
sól i pieprz
A oto jak to zrobić:
1. Jabłko kroimy w drobne paski. Pomarańczę dzielimy na cząstki. Połowę orzechów kruszymy, a pozostałe odkładamy do dekoracji. Białą cześć porów kroimy w cienkie talarki. Wszystkie składniki mieszamy z mieszanką sałat.
2. Śmietanę przelewamy do małego naczynka, dodajemy tymianek, sok z cytryny, szczyptę soli i cukier. Możemy doprawić pieprzem. Sałatkę przed podaniem polewamy sosem i ozdabiamy orzechami.
Białą cześć porów kroimy w cienkie talarki.
Wszystkie składniki łączymy z mieszanką sałat.
Do sosu potrzebujemy: śmietanę 12%, sok z cytryny, szczyptę soli, cukier i tymianek.
Do śmietany dodajemy sok z cytryny i szczyptę soli
.. a następnie tymianek i małą łyżeczkę cukru
W takie upalne dni jak dziś, nic tak nie smakuje dobrze jak lekka sałatka, z zimną wodą i kostkami lodu oraz plasterkiem cytryny i listkami mięty!
Komentarze