Skład:
Przepis na 4 osoby
1 pomarańcza
2 nieduże pory
garść orzechów włoskich
1 duże jabłko
10-15 ciemnych winogron
150 g różnych sałat (endywia escarola, cykoria radicchio, rucola, roszponka)
Sos:
1/3 szklanki śmietany 12%
1/2 łyżeczki suszonego lub świeżego tymianku
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka cukru
sól i pieprz
A oto jak to zrobić:
1. Jabłko kroimy w drobne paski. Pomarańczę dzielimy na cząstki. Połowę orzechów kruszymy, a pozostałe odkładamy do dekoracji. Białą cześć porów kroimy w cienkie talarki. Wszystkie składniki mieszamy z mieszanką sałat.
2. Śmietanę przelewamy do małego naczynka, dodajemy tymianek, sok z cytryny, szczyptę soli i cukier. Możemy doprawić pieprzem. Sałatkę przed podaniem polewamy sosem i ozdabiamy orzechami.
.jpg)
Białą cześć porów kroimy w cienkie talarki.
.jpg)
Wszystkie składniki łączymy z mieszanką sałat.

Do sosu potrzebujemy: śmietanę 12%, sok z cytryny, szczyptę soli, cukier i tymianek.
.jpg)
.jpg)
Do śmietany dodajemy sok z cytryny i szczyptę soli
(1).jpg)
.jpg)
.. a następnie tymianek i małą łyżeczkę cukru
.jpg)
.jpg)
W takie upalne dni jak dziś, nic tak nie smakuje dobrze jak lekka sałatka, z zimną wodą i kostkami lodu oraz plasterkiem cytryny i listkami mięty!
45 komentarzy
Fajny przepis, spróbuje kiedyś z takim sosem, wydaje się być ciekawy :)
dodany przez Blay @ 14 czerwca 2011 o 08:18. #
****Świetna solniczka*****
dodany przez http://ahhmniam.bloog.pl/ @ 14 czerwca 2011 o 11:25. #
Nigdy nie widziałam tylu różności w jednej sałatce :) na pewno spróbuję. Pozdrawiam!
dodany przez Ania @ 14 czerwca 2011 o 08:27. #
jestem pozytywnie zaskoczona.Trafiłam tutaj totalnym przypadkiem..do tej pory czysto rozrywkowo podglądałam strone szarej myszki, jednak z uwagi na fak, że top strona sponsorowana o częstotliwość wpisów jest kiepska.Natomiast tutaj…frekwencja miła.Ciekawi mnie na ile to styl życia, a na ile eksperyment naukowy. W każdym razie, bardzo miło sie tutaj zagląda.
dodany przez igaga @ 14 czerwca 2011 o 08:31. #
mniam ….
dodany przez Magda @ 14 czerwca 2011 o 08:47. #
“Do sosu potrzebujemy: śmietanę 12%, sok z cytryny, szczyptę soli, cukier i tymianek. Do śmietany dodajemy sok z cytryny i szczyptę soli.” I gdzie ta cytryna? Na zdjęciu jest pomarańcze… :/
dodany przez Ja @ 14 czerwca 2011 o 09:05. #
na 5 i 6 zdjęciu..
dodany przez Ania @ 14 czerwca 2011 o 13:11. #
Ty się ”igaga” lepiej naucz pisać po polsku,a nie-nie dość,że piszesz bzdury to jeszcze z masą błędów.Nie znoszę ludzi,który się dowartościowują krytkując innych!
dodany przez Daria @ 14 czerwca 2011 o 09:21. #
Zapach tymianku; lato we Włoszech, same miłe skojarzenia-to będzie fajny dzień:)
dodany przez Agnieszka @ 14 czerwca 2011 o 09:25. #
Mmmm…. cudowna sałatka – i te kolory! Ach, piękna.
Zosiu, zdecydowanie masz talent do czarowania w kuchni. A swoją drogą – zaproponuję Ci coś – również zachwyca kolorami i smakuje wspaniale – http://bake-and-cook.blogspot.com/2011/06/frittaty-ze-szparagami.html – moje dzieło :) Smacznego
dodany przez K. @ 14 czerwca 2011 o 09:31. #
Wygląda smakowicie :)
dodany przez http://aavinashi.blogspot.com/ @ 14 czerwca 2011 o 09:38. #
dzięki Zosiu za przepis, kolejny już od Ciebie , do mojej kolekcji :) powiedz proszę, czemu nie dodałaś żadnych swoich zdjęć przy okazji przygotowania ;) ? lubię patrzeć na Twój uśmiech :) ! pozdrawiam
dodany przez han @ 14 czerwca 2011 o 09:44. #
Sosik brzmi smakowicie, niby jest prosty, ale nie miałam okazji nigdy go spróbować, czyli popołudniu pójdę kupić cytrynę i będę miała sosik, mniam :)
dodany przez Natalala @ 14 czerwca 2011 o 09:46. #
Dziewczyny, nie stawia się kropek na końcu zdania w tytułach.
Poza tym, wszystko fantastycznie :)
Gratulacje :)
dodany przez Ange @ 14 czerwca 2011 o 10:25. #
Ja tam mimo wszystko wychodzę z założenia, że jedzenie ma smakować, a nie wyglądać.
Pozdrawiam
Monika D
http://www.movsmo.net
dodany przez Monika Dawidowicz @ 14 czerwca 2011 o 10:27. #
A ja, że to i to ;-) Co mi po smaku, skoro danie wygląda mało estetycznie czy apetycznie. Na tym polega prawdziwa sztuka kuchenna – umiejętność łączenia obu tych rzeczy. Coś dla oka i dla podniebienia ;-)
dodany przez Aga @ 14 czerwca 2011 o 14:26. #
Wszystko wygląda tak pięknie i smakowicie, aż chce się spróbować ten przepis! Na pewno się kiedyś skuszę i zrobię taką sałatkę! :)
Pozdrawiam
dodany przez http://www.fashion-life.pl/ @ 14 czerwca 2011 o 10:30. #
wazne: Zosiu i innie dziewczyny
jecie teraz salete, pomidory i ogorki czy nie ze wzgledu na te bakterie?
dodany przez Ula @ 14 czerwca 2011 o 10:52. #
Jemy, jemy. Polskie produkty. Dokładnie myte. :)
dodany przez asia @ 14 czerwca 2011 o 11:58. #
ja tez jem, tylko mam nadzieje,ze nie oszukuja,ze to polskie;p
dodany przez Ula @ 14 czerwca 2011 o 16:12. #
Droga Zosiu, prawie wszystkie Twoje przepisy zawierają orzechy, problem w tym, że niektóre osoby mogą byc uczulone na orzechy m.in. mój chłopak i niestety w naszym domu musimy ich unikac żeby nawet z przypadku nic nie dostało sie do jedzenia. Czy mogę po prostu orzechy pominąc, czy jednak są one nie odłaczną częścią Twoich potraw? Pozdrawiam
dodany przez Karolina @ 14 czerwca 2011 o 10:53. #
Jasne, pomiń! Pozdrawiam,
Zosia.
dodany przez Zosia @ 14 czerwca 2011 o 11:19. #
Dziekuję
ps. Tiramisu Twojego przepisu jest świetne, nawet mój facet ktory za smakiem kawy (szczególnie w deserach) nie przepada uznał, że to najlepszy deser który dotychczas zrobiłam ;) o znajomych i rodzince nie wspomne pycha!
dodany przez Karolina @ 14 czerwca 2011 o 12:16. #
Zosiu, skad wyczarowalas taka solniczke?
dodany przez Pati @ 14 czerwca 2011 o 10:55. #
w FLOW sa takie
dodany przez cezik. @ 14 czerwca 2011 o 11:25. #
flo ;)
dodany przez paulina @ 14 czerwca 2011 o 13:13. #
Twoje przepisy są genialne już parę wypróbowałam, ale nawet samo patrzenie poprawia mi humor. Jesteś genialna :)
Pozdrawiam
dodany przez Kamila @ 14 czerwca 2011 o 11:26. #
Super solniczka! :)
dodany przez Natalie @ 14 czerwca 2011 o 11:40. #
Fajny przepis, latem sałatki zazwyczaj robimy z tego co akurat mamy w lodówce, ale tym razem spróbujemy ambitniej z przepisem :) pozdrawiamy!
dodany przez the-fashion-bliss @ 14 czerwca 2011 o 12:24. #
Cześć :) Kiedyś trafiłam na waszego bloga przypadkwo i od tamtej pory czytam każdy wpis :)
Chciałabym zapytać czy nie znacie może jakiegoś dobrego kremu na rozstępy..mam je nawet na łydkach i nie ma możliwości żeby założyć spodenki ;/ znacie sie na kosmetykach i modzie dlatego pytam :)
pozdrawiam :*
dodany przez Iza @ 14 czerwca 2011 o 12:31. #
w aptece zapytaj o dobry krem na blizny, powinno dac rade.
dodany przez p @ 14 czerwca 2011 o 12:37. #
Polecam Vichy, jest niestety dosyć drogi (ok 100zł), ale świetny i ostatnio jest w większym opakowaniu (stąd wzrost ceny).
dodany przez Magda @ 14 czerwca 2011 o 13:00. #
Mniam! Wygląda niesamowicie smakowicie.
dodany przez Misia @ 14 czerwca 2011 o 12:33. #
Twoje przepisy jak zawsze wygladaja jak z najlepszej restauracji zazdrosze i podziwiam taki talent;)
dodany przez Agnieszka @ 14 czerwca 2011 o 12:33. #
Kolejny świetny przepis, zaraz wypróbuję:)
pozdrawiam
dodany przez http://in2steps.blogspot.com/ @ 14 czerwca 2011 o 12:39. #
gdzie można kupić taką fajną solniczkę? :-)
dodany przez Kaaassia @ 14 czerwca 2011 o 12:59. #
świetny przepis
dodany przez xxo @ 14 czerwca 2011 o 13:06. #
wygląda przepysznie! :)
dodany przez marti0110 @ 14 czerwca 2011 o 13:12. #
super,napewno skorzystam. magda gessler powinna zacząć się bać. : )
http://v-louis.blogspot.com/
Zapraszam,dopiero zaczęłam ale mam nadzieję że się spodoba.Liczę także na szczere opinie. :)
dodany przez Victoria @ 14 czerwca 2011 o 14:42. #
Zosiu, a ja mam pytanie odnośnie solniczki, gdzie taką można kupić?!
pozdrawiam!
dodany przez zebra82 @ 14 czerwca 2011 o 16:29. #
Wykorzystałam sos do mizerii, do tego młode podsmażane ziemniaczki… no niebo w gębie, sosik ma bardzo odświeżający posmak :D
Dziękuję Zosiu za mało skomplikowany a pyszny przepis na sosik :)
dodany przez Natalala @ 14 czerwca 2011 o 17:48. #
uwielbiam winogrona w sałatkach! Zosiu polecam połacznie nie do pobicia (moj as w rekawie) rukola, roszponka, ser lazur, winogrona, awokado, uprażone orzeszki piniowe; do tego vinegret z odrobiona miodu >> rzuca na kolana :))
ps. robiłam ostatnio Twoje tiramisu – 5+ :)
dodany przez zonia @ 14 czerwca 2011 o 19:57. #
wygląda naprawdę smakowicie ;) na pewno spróbuję kiedyś wyczarować takie cudo
pozdrawiam
dodany przez natalia @ 14 czerwca 2011 o 20:01. #
jakkolwiek salatka mnie nie przekonala, w koncu nie jestem ich fanem, to sos na pewno sprobuje zrobic, brzmi ciekawie :O
dodany przez JRL @ 14 czerwca 2011 o 21:10. #
Zosiu, czy też masz pierścionek z YES “AMOUR”? Bo nie mogę się dopatrzec:)
dodany przez eveline @ 21 czerwca 2011 o 21:51. #