Skład:
ciasto:
150 g mąki
30 g cukru
125 g pokrojonego w kostkę masła
1 łyżka wody (opcjonalnie)
farsz:
200 g twarożku homogenizowanego
2-3 łyżki cukru pudru
przygotowujemy formę do pieczenia tart o średnicy ok. 26 cm,
natłuszczamy formę
ciasto wyjmujemy z zamrażalnika,
i wykładamy nim formę,
wierzch ciasta nakłuwamy widelcem,
pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni C ok. 25 minut,
twarożek wykładamy na podpieczone ciasto,
równomiernie wygładzamy powierzchnię,
rozkładamy koliście świeże jeżyny,
przed podaniem wstawiamy do lodówki na min. 1 godzinę.
A oto jak to zrobić:
1. Do szerokiej miski (albo na stolnicę) przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone na kawałki masło, cukier i skrapiamy łyżką wody (opcjonalnie). Zdecydowanym ruchem zagniatamy ciasto i odkładamy na 30 minut do zamrażalnika. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.
2. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika i wykładamy nim formę. Nakłuwamy wierzch ciasta widelcem. Pieczemy ok. 25 minut, aż ciasto uzyska złoty kolor. Twarożek ucieramy z cukrem na jednolitą masę i wykładamy na ostudzone ciasto (jeżeli ciasto będzie zbyt gorące, twarożek może się szybko rozpuścić), a na koniec układamy koliście jeżyny. Wstawiamy do lodówki na min. 1 godzinę.
58 komentarzy
uwielbiam jezyny czyli po mojemu czernice :D
dodany przez BLOG o modzie @ 10 października 2011 o 11:55. #
łooo, chciałabym znaleźć w jakiś weekend czas żeby wypróbować znowu Twoje przepisy.
ale Twój facet musi mieć z Tobą dobrze :D
dodany przez http://www.annabartosik.blogspot.com @ 10 października 2011 o 12:14. #
Ja też je uwielbiam, a dodatkowo mają podobno dużo witamin. A tak w ogóle skąd jesteś, skoro u Ciebie mówi się na nie “czernice”, bo w moich okolicach również tak się je nazywa. I też czekam na weekend aż będą mogła znów poeksperymentować z tymi pomysłami na dania :)
dodany przez H&M - wygraj zakupy za 1 000 PLN @ 10 października 2011 o 14:50. #
ja nie wiem jak Ty to robisz że ciasto nie przywiera. Mi do ceramicznej formy zawsze sie przykleja, niezaleznie jaka ilością tłuszczu ją wysmaruje;/
dodany przez Julia @ 10 października 2011 o 12:01. #
A może można by to piec na papierze do pieczenia? Bo mi też zawsze przywiera…
dodany przez hhtp://najwyzszeobcasy.blogspot.com @ 10 października 2011 o 12:15. #
tylko że ja rozgniatam to ciasto juz w formie( wyklejam nim formę) więc papier mi się drze;/ ale moze bułka tarta albo kasza manna jak dziewczyny poniżej piszą się sprawdzi
dodany przez Julia @ 10 października 2011 o 14:01. #
proponuję poza smarowaniem tłuszczem posypać jeszcze kaszą manną…mi się udaje :) Ale papier do pieczenia tez czasami używam…
Występuja też formy z wyjmowanym dnem (do flanów, nieco wyższe)…może to taka? :)
dodany przez Jedzonko Malucha @ 10 października 2011 o 12:34. #
…albo kupić tę fajną teflonową blaszkę z Ikea, z wyjmowanym dnem. jestem w niej wręcz zakochana, od razu rozwiązała ten problem. :)
dodany przez mlwn @ 10 października 2011 o 12:36. #
Dzięki za cynk ;) Muszę się wnią zaopatrzyć :)
dodany przez Aga @ 11 października 2011 o 13:42. #
*w nią
dodany przez Aga @ 11 października 2011 o 13:42. #
to posyp bułką tartą ten tłuszczyk i będzie ok :)
dodany przez Ania @ 10 października 2011 o 13:00. #
jak to ślicznie wygląda i smakuje pewnie też dobrze:)
dodany przez Madzia V @ 10 października 2011 o 12:02. #
Zosiu widzialam Cie wczoraj w tv, jestes piekna kobieta:)
dodany przez lusia @ 10 października 2011 o 12:02. #
Pewnie, że piękną:-)
dodany przez hhtp://najwyzszeobcasy.blogspot.com @ 10 października 2011 o 12:13. #
W sztabie wyborczym, kamera uchwycila, jak razem z Kasia i jej rodzicami wsiadali do takiej szklanej windy (?). Zosia jest super zgrabna, mega wysoka i ma sliczny usmiech, pieknie sie prezentowala:)
dodany przez lusia @ 10 października 2011 o 12:52. #
:)
dodany przez xxx oryg. @ 10 października 2011 o 13:56. #
a gdzie? :)
dodany przez xxx oryg. @ 10 października 2011 o 12:27. #
xxx przez pomylke odpisalam Ci na pytanie “pietro wyzej” :D
dodany przez lusia @ 10 października 2011 o 12:54. #
dzieki ;)
dodany przez xxx oryg. @ 10 października 2011 o 13:56. #
a ja z chęcią bym zjadła taką tarte ale z malinami, chyba zosia podawała przepis. Tylko kto mi ją zrobi;-)?
dodany przez ola_sniezka @ 10 października 2011 o 12:04. #
hehe ;)
dodany przez xxx oryg. @ 10 października 2011 o 12:28. #
:) :) :)
szkoda, że nie można zamówić u Zosi z dostawą do domu. ;)
dodany przez mlwn @ 10 października 2011 o 12:37. #
wygląda wyśmienicie;)
dodany przez http://kobieta-ja.blogspot.com @ 10 października 2011 o 12:04. #
cudo :))))
dodany przez karina @ 10 października 2011 o 12:09. #
nie no znowu Zośka jakieś pyszności przygotowała, nie dość, że apetyczne to jeszcze z moimi ulubionymi owocami :))
zapraszam na mojego bloga http://loopok.blogspot.com i zachęcam do komentowania :))
dodany przez idalia @ 10 października 2011 o 12:09. #
mmmm pysznosci
dodany przez Natalia @ 10 października 2011 o 12:11. #
Pysznie i pięknie! Czyli po Zosinemu jak zwykle:-) Pozdrawiam!
dodany przez hhtp://najwyzszeobcasy.blogspot.com @ 10 października 2011 o 12:15. #
Łatwa, piękna i na pewno pyszna…uwielbiam jeżyny, ale… nie ma ich już niestety…(przynajmniej ja nie spotkałam, oststnio jakiś miesiąc temu miałam jeżyny…)
dodany przez Jedzonko Malucha @ 10 października 2011 o 12:35. #
Przecież to już było 21. września… Ja czekam na coś nowego. Przygotowałam ostatnio krem cytrynowy i wyszedł b. dobry.;) Niemniej, następnym razem dodam mniej żelatyny albo w ogóle, żeby wyszło coś takiego puszystego.;)
dodany przez Maraja @ 10 października 2011 o 13:24. #
własnie tak mi się wydawało, że to było i to juz nie pierwszy raz kiedy się coś powtarza…
dodany przez izka @ 11 października 2011 o 19:26. #
Jeżyny – często niedoceniane owoce, a takie pyszne! Kolejny przepis do wypróbowania w deszczowe popołudnie, dziękuję, Zosiu :)
dodany przez Magda @ 10 października 2011 o 13:25. #
mniam mniam, uwielbiam! :)
dodany przez Kasia M @ 10 października 2011 o 13:30. #
Och, jakie to musi być pyszne! Chyba zrobie to jutro… mrrrrrr
dodany przez Weronika @ 10 października 2011 o 13:31. #
A skąd teraz jeżyny ?
mrożone ?czy po rozmrożeniu nie robi sie z nich “paćka”?
dodany przez paula @ 10 października 2011 o 13:35. #
Apetyczne! Uwielbiam tarty zarówno słodkie jak i słone :) Muszę wypróbować przepis! Pozdrawiam!
dodany przez aga @ 10 października 2011 o 13:51. #
UWIELBIAM kruche ciasto z Twojego przepisu, super proste i jakoś zawsze wychodzi idealnie :) Ja dodaję jeszcze startą skórkę z cytryny, dodaje cudownego smaku. POZDRAWIAM
dodany przez MoKa - http://www.cupofmoka.blogspot.com @ 10 października 2011 o 14:09. #
witaj czy moglabys pokazac opakowanie serka ktorego uzywasz?
dodany przez joanna @ 10 października 2011 o 14:21. #
wyglad super.
niestety na takie rzecy trzeba miec czas :( a ja go nie posiadam za duzo niestety
dodany przez Gosia @ 10 października 2011 o 14:23. #
To ciasto potrzebuje 5 minut na wyrobienie! Co więcej możesz je zostawić zamiast w zamrażalniku to w lodówce i skończyć przygotowywanie na następny dzień. Kruche ciasto musi być po prostu zimne przed wsadzeniem do piekarnika – właśnie po to, by było kruche.
dodany przez Bartek @ 10 października 2011 o 15:33. #
Proste i smaczne!
Twarożek można też utrzeć z miodem zamiast z cukrem.
dodany przez Joannabizuteria.pl @ 10 października 2011 o 14:47. #
Kasiu,głosowalam na Twojego Tatę,pozdrawiam:)))
dodany przez Dżołanka @ 10 października 2011 o 15:04. #
Ja do tart polecam klasyczne kruche ciasto – de facto musicie dodać jeszcze 2 żółtka zamiast wody. Wychodzi naprawdę przepyszne. Poza tym, ja przygotowuję to samo ciasto jako szarlotkę z kruszonką (również jako tartę). Smakuje naprawdę wyśmienicie :-).
dodany przez Bartek @ 10 października 2011 o 15:31. #
Kasiu, mam prośbę. Czy mogłabyś napisać coś o cienkich, plisowanych spódniczkach? Ostatnio zrobily sie bardzo popularne, ja zaczelam o takowej marzyc a nie mam pojecia, gdzie moge ją znaleźć, do czego nosić itp. Mam nadzieję, że zobaczysz ten komentarz :) Pozdrawiam gorąco, jestem wierną fanką.
I jestem zdecydowanie za Platformą ;)
dodany przez Anita @ 10 października 2011 o 15:43. #
przecież o tym już było… ;-)
https://www.makelifeeasier.pl/inne/must-have-plisowana-spodnica/
dodany przez Miśka @ 10 października 2011 o 17:06. #
sama słodkość
dodany przez http://smartnesspattern.blogspot.com/ @ 10 października 2011 o 15:46. #
Pyszności, a ja jestem taka głodna i przed obiadem :)
dodany przez modaitakietam @ 10 października 2011 o 16:10. #
Mmmm skamowicie :)
B&B
dodany przez B&B @ 10 października 2011 o 17:34. #
Czy zamiast mąki pszennej (niestety alergia, która bardzo mnie ogranicza) można użyć w tym przepisie kukurydzianej bądź żytniej? Z góry dziękuję za odpowiedź!
dodany przez Ania @ 10 października 2011 o 17:39. #
Wygląda przepysznie! Tylko gdzie teraz znaleźć jeżyny, hmm? :>
dodany przez http://sztukastudiowania.blogspot.com/ @ 10 października 2011 o 19:15. #
Typowy przepis Zosi- pysznie, pięknie i łatwo :D
dodany przez Anonim @ 10 października 2011 o 21:47. #
Typowy przepis Zosi- pysznie, pięknie i łatwo :D
dodany przez aśka @ 10 października 2011 o 21:48. #
mniam pycha szkoda ze sezon tuskawkowy jest juz za mna:( uwielbiam tarte truskawkowa
dodany przez Julka @ 11 października 2011 o 08:20. #
Witaj Kasiu!
Długo zwlekałam, żeby napisać komentarz a propo koloru włosów, po tym jak po każdym pytaniu w tym temacie przez inne dziewczyny, zaraz sypały się komenatrze typu “przecież Kasia już o tym pisała, że nie farbuje włosów, tylko kiedyś raz pofarbowała” wiem, czytałam tez o tym na Twoim blogu, ale chciała bym ponowić pytanie i jak by ‘wymusić’ od Ciebie aktualizacji na ten temat (kolor), bo sądząc po zdjęciach, nie wydaje mi się, aby były one naturalne(kolor oczywiście :D) nie widać odrostów, tylko delikatne przejścia, widać tu rękę fachowca! :)
Dlatego będę wdzięczna, jeśli napiszesz coś więcej, jaka to farba, czy sama farbujesz, czy fryzjer etc. ! :)
P.S. doceniam odwagę i wizytę u fryzjera, po traumie z dzieciństwa, wiem co czułaś, bo niestety też padłam ofiarą “głuchoty” fryzjera:) i nadal boję się każdej wizyty:) podcięte końcówki wzmocnią ich kondycję:) gratuluję!
3maj się Kasiu!
dodany przez Ola @ 11 października 2011 o 15:04. #
Zosiu b.lubie twoje przepisy na babeczki czy masz jeszcze jakies przepisy cupcakes ? jak tak proszę dodaj ;)
dodany przez Bucekkk @ 11 października 2011 o 18:16. #
Hej :)
Bardzo spodobała mi się sukienka, którą miałaś na sobie na wieczorze wyborczym. Czy możesz mi zdradzić, gdzie ją nabyłaś?
Pozdrawiam
Ola
dodany przez Ola @ 11 października 2011 o 20:22. #
Mnie również interesuje twarożek, jakiego używasz? Czy możesz polecić jakiś swój ulubiony/ne?
Pozdrawiam.
dodany przez Aga @ 11 października 2011 o 20:54. #
Kasiu na jednym ze zdjęć masz niebieską wiązaną opaskę(jeśli to opaska) gdzie można taką dostać? Pozdrawiam…blog rewelacyjny. :)
dodany przez Patrycja @ 11 października 2011 o 22:40. #
Zosiu, ostatnio w Wysokich Obcasach znalazłam przepis na kruche ciasto prosto z francuskiej cukierni. Przepis jest zaskakujący, ponieważ wiadomo, że kruche lubi zimne, a tu zaskoczenie, przygotowuje je się w 200 stopniach. Masło wraz z łyżką oleju i wody należy umieścić w naczyniu żaroodpornym i przez 15min piec w piekarniku, poczekać aż masło rozpuści się i zbrązowieje na brzegach, wyjąć naczynie i od razu wsypać mąkę do owej mieszaniny i drewnianą łyżką wymieszać składniki aż utworzą kulę ciasta. Smak jest niesamowity.
dodany przez Agata @ 13 października 2011 o 22:48. #