Skład:
Bezy:
4 białka
150 g cukru
1 łyżeczka octu winnego
krem z mango:
2 dojrzałe mango
2 jajka
150 g cukru
150 g masła
(1 łyżka mąki ziemniaczanej opcjonalnie)
do dekoracji: ubita śmietanka 36 % (ok. 500 ml)
garść świeżych truskawek
świeże figi + wiosenne kwiaty
A oto jak to zrobić:
1. Mango dokładnie obieramy, tak by uzyskać miąższ (konsystencja powinna przypominać purée, jeżeli jest dość twarde zmiksujmy delikatnie blenderem) i łączymy z roztopionym masłem. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą pianę i partiami dodajemy do masy z mango. Całość podgrzewamy na małym ogniu, stale mieszając. Po ok.10-12 minutach masa powinna stopniowo zgęstnieć (jeżeli będzie zbyt rzadka można dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej). Masę odstawiamy najlepiej do lodówki na 2-3 godziny.
2. Aby przygotować bezę: białka ubijamy, a w końcowej fazie dodajemy cukier. Następnie dalej ubijamy, dodajemy ocet i miksujemy. Piana powinna być lśniąca. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, odrysowujemy 2 okręgi i rozsmarowujemy masę bezową. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 150 stopni C i pieczemy przez 8 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 130 stopni C i pozostawiamy w piekarniku do 1,5 godziny (po godzinie sprawdźmy, powinna być twarda na zewnątrz i chrupiąca). Bezę najlepiej pozostawić w piekarniku do całkowitego ostudzenia.
3. Na upieczoną bezę nakładamy mus z mango, plastry truskawek i ubitą śmietanę. Przykrywamy bezą i dekorujemy świeżymi figami. Tort bezowy wstawiamy do lodówki na min. 2 godziny. Najlepiej smakuje schłodzony.
88 komentarzy
Uwielbiam mango! Przepis jak na zamówienie:)
http://kosmetycznieimodnie.blogspot.com/
dodany przez Marta @ 24 kwietnia 2014 o 12:49. #
wygląda pysznie ;)
zapraszam u mnie stylizacje SH
http://secondhandworldd.blogspot.com/
dodany przez Ania @ 24 kwietnia 2014 o 15:06. #
a Ty ania z secondhandworld musisz pod każdym wpisem spamować tym samym zdaniem?!!! daj spokój, nikt nie chce oglądać “stylówy” za 4zł.
dodany przez Anonim @ 24 kwietnia 2014 o 16:54. #
Nie badz chamska. Dziewczyna sie stara ! Sama wymysl stylizacje za 4 zl ! Mnie sie podoba ! I dzieki temu linkowi tutaj weszlam na jej bloga ! Super Ania !!
dodany przez amelka @ 24 kwietnia 2014 o 21:17. #
Ciuchy z Mango jedzenie z Mango wszystko z Mango…
dodany przez moni @ 24 kwietnia 2014 o 15:27. #
Wyglada rewelacyjnie, az chce się jesc na sam widok! :)
dodany przez Agata - www.touchthedreams.blogspot.com @ 24 kwietnia 2014 o 16:08. #
egzotyczna pycha i ta beza…mmm
dodany przez http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=23531682 @ 24 kwietnia 2014 o 20:47. #
Moni, szacun za ten tekst! Zosiu, szacun za to dzieło – kocham torty bezowe, ale tylko jeść, piec nigdy nawet nie próbowałam ;)
dodany przez Asia bloguje o prezentach @ 24 kwietnia 2014 o 20:19. #
Tort bezowy jest pyyyyyyyyyyycha :)
Mrs Vain
dodany przez Ewelina @ 24 kwietnia 2014 o 18:09. #
Mniam!
http://newlookstyleblog.blogspot.com/
dodany przez http://newlookstyleblog.blogspot.com/ @ 25 kwietnia 2014 o 11:34. #
Unfortunately I’m not so skilled in baking – otherwise I would love to try this yummy looking recipe!
http://www.dressedwithsoul.blogspot.de
dodany przez Rena @ 24 kwietnia 2014 o 12:49. #
Spróbuj, spróbuj, dla chcącego nic trudnego. Zwłaszcza jak się smaku nabrało:) Uwielbiam bezy!
dodany przez http://myslownicelife.blogspot.com @ 24 kwietnia 2014 o 16:36. #
o matko jaki piekny!
przecudnie sie prezentuje wsrod tej otaczajacej bieli :) no cudo :)
http://www.stopmymoments.blogspot.com
dodany przez Anonim @ 24 kwietnia 2014 o 12:50. #
Jejku Zosiu, ale mam ochote n ataki tort, ten mus szczegolnie! Piekne przepisy i piekne zdjecia :)
Pozdrawiam
dodany przez ola @ 24 kwietnia 2014 o 12:51. #
Arcydzieło!
dodany przez martyna @ 24 kwietnia 2014 o 12:52. #
Wygląda przepysznie! :)
Na świeta zrobilam wielkanocną babke i wyszla bardzo bardzo dobra (a byl to moj pierwszy swiateczny wypiek) ;)
Dzieki za przepis :)
Pozdrawiam! ;))
dodany przez Aleksandra @ 24 kwietnia 2014 o 12:55. #
to istne arcydzieło!! jesteś mega zdolna :)
dodany przez ModeLoverin @ 24 kwietnia 2014 o 12:55. #
Bez przesady, większość tutejszych przepisów, to nie jest jakaś rocket science.
dodany przez Maga @ 24 kwietnia 2014 o 14:12. #
Zosiu ja na 100 % wypróbuję :-) uwielbiam torty bezowe, chociaż sama zwykle piekę białą Pawłową z owocami – pozdrawiam i zapraszam do MUSZKI
http://tohavefabulousday.blogspot.com/2014/04/nietykalni.html
dodany przez Muszka @ 24 kwietnia 2014 o 12:59. #
Chciałabym być taką perfekcyjną panią domu – poważnie..
pozdrawiam
dodany przez Małgos @ 24 kwietnia 2014 o 13:01. #
Pyszności! Podczas weekendu majowego zapraszam gości na obiad – muszę wypróbować ten przepis! :)
http://naan-haveafabulouslife.blogspot.com
dodany przez Naan @ 24 kwietnia 2014 o 13:08. #
“Hamburger na słodko” . Tort wygląda trochę jak burger. Ciekawy wygląd i pewnie smaczny. Lubię mango.
http://zycienienabogato.blogspot.com/
dodany przez zycienienabogato @ 24 kwietnia 2014 o 13:09. #
Wygląda smakowicie :) Cieszę się, że podajesz Zosiu sprawdzone przepisy. Te smakowitości, o których piszesz, zawsze mi się udają. Upiekłam ostatnio babkę czekoladową i była taka, jak na zdjęciach :) Tak lubię, bo najgorsze, co może być, to jak bierze się przepis i ma być super, jak zapewnia autor, a potem rzecz ląduje w koszu. Z twoimi przepisami tak nie ma. Pozdrawiam.
dodany przez Lukrecja @ 24 kwietnia 2014 o 13:11. #
Na zbliżający się dzień matki – idealny!
dodany przez Cysia @ 24 kwietnia 2014 o 13:12. #
Co za cudo! :D wygląda pięknie
http://veryfirstapartment.blogspot.com/
dodany przez Gosia @ 24 kwietnia 2014 o 13:13. #
NIe no sorry! Przepis roku jak dla mnie. Już sobie wyobrażam tą harmonię smaków słodkiej bezy z lekko kwaskowym mango. Pyyyycha ….tylko to suszenie bezy :( Tyle czasu….a ślinka leci
http://joannok.blogspot.de/
dodany przez JOK @ 24 kwietnia 2014 o 13:21. #
Wyglada bardzo pieknie!
dodany przez Magdalena @ 24 kwietnia 2014 o 13:22. #
Czy te świeże, wiosenne kwiaty są jadalne?
dodany przez Sandra @ 24 kwietnia 2014 o 13:36. #
Przepiękne zdjęcia. Ale mi Zosiu narobiłaś ochoty na ten tort. Chyba wiem, co będę niedługo piekła :)
Pozdrawiam :)
dodany przez Magda @ 24 kwietnia 2014 o 13:37. #
piękny, ale jak to pokroić? nie złamie się ten bezowy blat przy krojeniu?
dodany przez Ania @ 24 kwietnia 2014 o 13:41. #
dokładnie! ślicznie i apetycznie wygląda w całości, ale czy w kawałkach też jego wygląd taki będzie? może jeśli pokroić go na 4 porcje, to dałoby to radę ;-)
Kupiłam kiedyś ciasto tortowe, które było biszkoptem z kawałki bezy w masie ajerkoniakowej – smakowało nieziemsko, ale bardzo trudno się je kroiło :/
dodany przez Kasia @ 24 kwietnia 2014 o 15:21. #
dobry noz pokroi
dodany przez Lusia @ 24 kwietnia 2014 o 21:06. #
Ta papka w bezie nie wygląda zbyt zachęcająco….co do smaku to nie wiem :)
dodany przez Monia @ 24 kwietnia 2014 o 13:54. #
Tort pyszny, a mus z mango idealnie również komponuje się w masie serowej na sernik pieczony :)
dodany przez http://trzaskagotuje.blogspot.com/ @ 24 kwietnia 2014 o 14:01. #
na ogol jestem fanka przepisow z MCE ale w tym wypadku nie podoba mi sie wyglad potrawy.
na pewno jest przepyszny, ten tort wyglada troche jak bulka z jajecznica z pomidorami :/
dodany przez ania @ 24 kwietnia 2014 o 14:06. #
Pani Zosiu super przepis. Co do bezy ja piekę ok 2 godzin na 120-130 stopni i super twarda wychodzi :-) pozdrawiam i zapraszam do La SISSI na promocję Księżniczka – https://www.facebook.com/lasissishop?fref=ts
dodany przez La Sissi @ 24 kwietnia 2014 o 14:06. #
Wygląda jak jajecznica.
dodany przez Maga @ 24 kwietnia 2014 o 14:09. #
Matko i corko jak to wyglada! Dziewczyny podzielcie sie!
:)
dodany przez Kasia @ 24 kwietnia 2014 o 14:15. #
ale cudo, aż szkoda zjeść – tak bardzo cieszy oczy :)
pozdrawiam
http://nieperfekcyjnakasia.blogspot.com/
dodany przez http://nieperfekcyjnakasia.blogspot.com/ @ 24 kwietnia 2014 o 14:22. #
Wygląda przecudnie :) Zapraszam na http://www.lovefashionblog.com
dodany przez Gabi @ 24 kwietnia 2014 o 14:31. #
nie jestem fanką bez, ale torty bezowe jakoś całkiem mi smakują o ile ich wypełnienie jest smaczne, mango lubię więc pewnie i ta propozycja trafiłaby w moje gusta :)
dodany przez Justyna @ 24 kwietnia 2014 o 14:37. #
Uwielbiam waszego bloga dziewczyny! Idealne połączenie mody i dobrego jedzenia a wszystko to w klasycznej otoczce! I <3 it !
http://enormouslycheap.blogspot.com/
dodany przez Ann @ 24 kwietnia 2014 o 14:43. #
I pi diecie :)
http://dream-berry.blogspot.com
dodany przez http://dream-berry.blogspot.com @ 24 kwietnia 2014 o 14:43. #
Wyglada pysznie, mniam, az mi sie slodkiego zachcialo:)
http://4premiere.blogspot.com
dodany przez 4premiere @ 24 kwietnia 2014 o 14:58. #
Pychota ! Zdjęcia jak zwykle przepiękne :)
dodany przez MadameBlossom @ 24 kwietnia 2014 o 14:59. #
Zrobilam go na Wielkanoc – znikl w godzine :-) Przepyszny!!!
dodany przez Karola @ 24 kwietnia 2014 o 15:03. #
Pamiętam jak kupiłam podobny tort przyjaciółce, wracałam z dyżuru i telefon
– Paweł mnie zostaił.
– Będę – odpowiedziałam, zajrzałam do cukierni po drodze.
Kupiłam bezowy tort, ale tamten był z kremem capuccino, wstąpiłam do marketu po wino i tak uczciłyśmy pierwsze porzucenie mojej przyjaciółki :) Jak zobaczyła mnie z tortem i winem przestała płakać, a zaczęła się śmiać i ten dzień wspomina jako jeden z lepszych w swoim życiu :)
Morał taki, że tort jest idealny na każdą okazję! Nawet porzucenie może okazać się słodkie :)
dodany przez http://trzaskatrzaska.blogspot.com/ @ 24 kwietnia 2014 o 15:11. #
Bardzo smacznie wygląda, po maturze na pewno wypróbuje ten przepis :)
dodany przez Aneta @ 24 kwietnia 2014 o 15:20. #
Wygląda przeapetycznie i zapewne tak samo smakuje:) Pozdrawiam!:)
dodany przez Skakanka czyli Opp @ 24 kwietnia 2014 o 15:51. #
pysznie wygląda
dodany przez Izabela @ 24 kwietnia 2014 o 16:02. #
Zestawienie kolorystyczne co najmniej nieciekawe, o ile nie nasuwające jakieś niesmaczne skojarzenia.
dodany przez elizabeth @ 24 kwietnia 2014 o 16:24. #
Zosiu tort wygląda pysznie i jest moje ulubione mango. Może masz jakieś sposoby aby beza była krucha i nie opadła?
dodany przez Marta @ 24 kwietnia 2014 o 16:51. #
Witam ma pytanie a beza nie zrobi sie pozniej miekka od tych owocow?
dodany przez daria @ 24 kwietnia 2014 o 16:55. #
zawsze zastanawiam się czy taki tort się nie pokruszy podczas krojenia ? bo z chęcią bym taki przyrządziła ;) wygląda megaa apetycznie !:)
dodany przez http://martuu9x.blogspot.com/ @ 24 kwietnia 2014 o 17:16. #
Pychota :)
dodany przez Basmilia @ 24 kwietnia 2014 o 17:38. #
Nie wygląda apetycznie…
dodany przez czytelnik @ 24 kwietnia 2014 o 18:49. #
Torcik wygląda smakowicie, nawet pomimo tego, że nie przepadam za bezą ;)
♥ http://www.zielonakraina.pinger.pl ♥
♥ http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=24054597 ♥
dodany przez Monika @ 24 kwietnia 2014 o 18:53. #
Pierwszy raz widzę tak nieapetycznie zdjęcia na Waszym blogu. Połączenie żółci kremu z truskawkami i bezą – aż mnie ciarki przechodzą. Jestem zdecydowanie na nie :(
Może i smacznie smakuje, ale wygląd absolutnie nie zachęca do spróbowania. Przepraszam Zosiu, ale tym razem Ci nie wyszło…
dodany przez Agnieszka @ 24 kwietnia 2014 o 19:05. #
Piekne zdjecia, jak zwykle, tylko to porwane przescieradlo na stole niepotrzebne! fuj!
dodany przez Kamila @ 24 kwietnia 2014 o 19:52. #
Takiej kombinacji bezy z mango bym się nie spodziewała i chyba będę musiała spróbować zmierzyć się z Twoim przepisem. Wprawdzie postanowiłam po świętach wprowadzić nieco dietetycznej dyscypliny, ale w tej sytuacji chyba przełożę moje plany na później ;)
fashionfascinate.blogspot.com
dodany przez Mag KP @ 24 kwietnia 2014 o 20:09. #
wyglada troche oblesnie ale podejrzewam ze pycha;)
dodany przez Karas @ 24 kwietnia 2014 o 20:53. #
W jakim sklepie kupujecie świeże figi? Bardzo chciałabym spróbować!
dodany przez Agata @ 24 kwietnia 2014 o 20:56. #
Jejku, ale ładnie wygląda ten tort! ^^
http://traumer-madchen.blogspot.com/
dodany przez Traumer @ 24 kwietnia 2014 o 20:57. #
A dobre to chociaż? Wygląda nieszczególnie …
dodany przez MOnika @ 24 kwietnia 2014 o 21:32. #
Zosia, przeszłaś samą siebie!
dodany przez Kinga @ 24 kwietnia 2014 o 21:52. #
aż zgłodniałem!
Zapraszam na bloga o biseksualizmie!!!
jestem w zwiazku z facetem!
dziennikbiseksualisty.blogspot.com
dodany przez Gall @ 24 kwietnia 2014 o 22:23. #
Bardzo smacznie wygląda:)
dodany przez http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=9185666 @ 24 kwietnia 2014 o 22:29. #
Jak to się dzieje, że Zosia, śliczna dorosła kobieta, potrafi pogodzić takie wspaniałe cuda kulinarne, prowadzenie domu i jeszcze do tego piękną figurę po ciąży. Jak to się dzieję ? ;))))
dodany przez Kinga @ 24 kwietnia 2014 o 22:34. #
Normalnie się dzieje. Żadne cuda.
dodany przez Maga @ 25 kwietnia 2014 o 10:19. #
jakiej firmy jest to białe krzesło? jestem w fazie urządzania mieszkania, to bardzo mi się podoba!!!
dodany przez Dominika @ 24 kwietnia 2014 o 23:22. #
za bezami nie przepadam, ale ten tort to uczta dla oka!
dodany przez english-at-tea @ 25 kwietnia 2014 o 00:34. #
CHCE/
dodany przez milex @ 25 kwietnia 2014 o 01:54. #
Czy bez dodatku cukru wyszedłby równie dobry?
dodany przez Magda @ 25 kwietnia 2014 o 07:59. #
a jak go pokroić? nie połamie się cały?
dodany przez lusia @ 25 kwietnia 2014 o 08:29. #
Musi być przepyszny! Moja mama robi podobny, tylko nadzienie jest czekoladowe. ;)
dodany przez Ola @ 25 kwietnia 2014 o 09:42. #
O mamo, wygląda i brzmi fenomenalnie!
dodany przez LenaMagdaSpot @ 25 kwietnia 2014 o 10:07. #
Obłęd!
Mi nie wyjdzie, na bank.
dodany przez MagdaBem @ 25 kwietnia 2014 o 11:39. #
trochę przypomina kupę niemowlaka ;) ale na pewno w smaku pycha :]
dodany przez carycakatarzyna @ 25 kwietnia 2014 o 15:33. #
Bardzo apetycznie wygląda, sama planuję tort bezowy – kiedy dorobię się piekarnika :)
dodany przez Anonim @ 25 kwietnia 2014 o 16:52. #
Pyszności pysznościami, ale zdjęcia zachwycają!
dodany przez Aleksandra @ 25 kwietnia 2014 o 20:47. #
PODPOWIEDŹ: beza będzie miała lepszą konsystencję, gdy potraktujemy ją cukrem pudrem i łyżeczką mąki ziemniaczanej :)
dodany przez alicja @ 25 kwietnia 2014 o 22:30. #
O rety jak pysznie wygląda!
dodany przez EmiFashion @ 26 kwietnia 2014 o 01:36. #
Zosiu, pomóż proszę i odpisz jakiej średnicy mają być te bezy?? Ps. Wiele razy robiłam ten tort z mascarpone-REWELACJA!
dodany przez ulaa @ 26 kwietnia 2014 o 08:27. #
Wygląda przepysznie ;)
dodany przez Karolina @ 26 kwietnia 2014 o 13:07. #
Zosiu, naiwne pytanie;) ale jaką prezentujesz tu mniej więcej średnicę bezy?;)
właśnie idę na zakupy i powolutku zabieram się za te pyszności!
dodany przez Natalia @ 26 kwietnia 2014 o 13:40. #
Moja mama uwielbia torcik bezowy, a ostatnio ma “fazę” na mango. Idealnie! :))
dodany przez Healthy Aga @ 27 kwietnia 2014 o 09:51. #
Wygląda przepysznie ! :))
dodany przez lekarkajakoszafiarka @ 27 kwietnia 2014 o 14:15. #
czy piekarnik na termoobieg?
dodany przez Dominika @ 27 kwietnia 2014 o 16:48. #