* * *
Hmmmm, wiecie, jak to jest. Czasem człowiekowi wpadną jakieś smaki i z bliżej nieokreślonych powodów ma ochotę tylko to jeść. Tak więc pieczony kalafior króluje u nas już trzeci dzień i nadal nie mam go dość. Wystarczy kilka minut w piekarniku (sprawdzona opcja termoobieg) i nabiera wspaniałego orzechowego aromatu. Wymieszany z lekko podsmażonymi pomidorkami z czosnkiem i cebulą może służyć jako doskonała przekąską lub alternatywa dla tradycyjnej sałatki.
Ingredients:
(recipe for 4 persons)
2 cauliflower heads
1 tablespoon of cumin
handful of cherry tomatoes
1 onion + 3-4 garlic cloves
1 bunch of parsley
sea salt and freshly ground pepper
sauce: Greek yoghurt + lemon juice + olive oil + tahini paste
clarified butter for frying
* * *
Skład:
(przepis na 4 osoby)
2 główki kalafiora
1 łyżka kminu rzymskiego
garść pomidorków koktajlowych
1 cebula + 3-4 ząbki czosnku
1 pęczek pietruszki
sól morska i świeżo zmielony pieprz
sos: jogurt grecki + sok z cytryny + oliwa z oliwek + pasta tahini
do smażenia: masło sklarowane
Directions:
- Separate the washed and dried cauliflower into tiny florets. Spread them in a heat-resistant dish, sprinkle them with olive oil and cumin, and bake them in an oven pre-heated to 180ºC (use convection mode) for 15 minutes or until they become brownish.
- In a hot pan with melted butter, fry chopped garlic and onion slices. Then, add cherry tomatoes halves. Season everything with salt and freshly ground pepper. Fry for a moment.
- Mix the baked cauliflower with fried tomatoes, and season (if needed) with an additional portion of cumin and chopped parsley. Serve with yoghurt sauce.
- To prepare the sauce: mix the yoghurt with a tablespoon of tahini paste, olive oil.
* * *
A oto jak to zrobić:
- Umyty i osuszony kalafior dzielimy na drobne różyczki. Rozkładamy w żaroodpornym naczyniu, skraplamy oliwą, posypujemy kminem i pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C (opcja: termoobieg) przez 15 minut, lub do momentu aż nabierze brązowej skórki.
- Na rozgrzanej patelni z masłem delikatnie podsmażamy posiekany czosnek i plastry cebuli. Następnie dodajemy połówki pomidorków. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Smażymy przez chwilkę.
- Upieczony kalafior mieszamy z podsmażonymi pomidorkami, doprawiamy (jeżeli trzeba) dodatkową porcją kminu i posiekaną pietruszką. Tak przygotowany kalafior podajemy z sosem jogurtowym.
- Aby zrobić sos: jogurt mieszamy z łyżką pasty tahini, oliwą i sokiem z cytryny.
Mix the baked cauliflower with fried tomatoes, and season (if needed) with an additional portion of cumin and chopped parsley.
Upieczony kalafior mieszamy z podsmażonymi pomidorkami, doprawiamy (jeżeli trzeba) dodatkową porcją kminu i posiekaną pietruszką.
Serve with yoghurt sauce.
Tak przygotowany kalafior podajemy z sosem jogurtowym.
Komentarze