* * *
W takie ciepłe, letnie dni warto zastąpić ciężkostrawne potrawy lekką przekąską. Dojrzałe i soczyste owoce, świeże warzywa w połączeniu z kilkoma kroplami dobrej oliwy i mamy wspaniałą domową przystawkę lub obiad jednocześnie. Z pewnością macie swoje ulubione kompozycje sałat – może jednak te dzisiejsze zainspirują Was do nowych smaków.
* * *
Pierwsza propozycja
Skład:
garść świeżej rukoli
rzodkiewki
1 łyżeczka czarnego sezamu
1 dojrzałe awokado
pomidorki koktajlowe
kiełki np. rzodkiewki lub lucerny
tarta marchewka
sos: 2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta świeżo zmielonego pieprzu
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżeczka miodu
kilak kropel soku z cytryny
do podania: jajko sadzone
* * *
Druga propozycja
Skład:
garść świeżej rukoli
1 jajko na twardo
3-4 rzodkiewki
kawałek pieczonego indyka (propozycja przepisu tutaj)
3-4 łyżki kukurydzy z puszki
2-3 ogórki gruntowe
sos: 2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta świeżo zmielonego pieprzu
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżeczka miodu
kilak kropel soku z cytryny
do podania: domowy hummus (przepis tutaj)
chrupiące pieczywo
kilka gałązek selera naciowego
* * *
Trzecia propozycja
Skład:
kilka kulek mozzarelii
1-2 dojrzałe nektarynki
garść świeżych porzeczek
kilka listków świeżej bazyli
sos: 1-2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli
kilka kropel soku z cytryny
do podania: sok z grejpfruta
Komentarze