* * *
Jeżeli lubicie wszelkiego rodzaju domowe zapiekanki lub grzanki (u nas mówimy na nie ,,ciepłe bułeczki”) to ta propozycja z pewnością Wam się spodoba i mam po cichu nadzieję, że ją wypróbujecie. Duszone pieczarki mają niezwykły zapach, kiedy podsmażone miękną, ciemnieją i nabierają intensywnego koloru, a wraz z nim aromatu. Gdy je połączymy z wyrobionym ciastem drożdżowym, żółtym serem i duszonym szczypiorem, a następnie zapieczemy w gorącym piekarniku, to po wyjęciu trudno się powstrzymać przed zjedzeniem kolejnej i jeszcze kolejnej (… i naprawdę już ostatniej) bułki. Najbardziej smakują nam, jak są jeszcze ciepłe, więc pomyślałam, że może będą dobre na wielkanocne śniadanie, do pasty jajecznej. Pewnie zapytacie mnie, czy można je wcześniej przygotować – otóż, oczywiście można upiec je wieczorem, a rano włożyć na chwilkę do piekarnika, żeby nabrały ciepła.
Skład:
(przepis na 8 bułeczek/rollsów)
Ciasto:
500 g mąki pszennej typu 00
30 g świeżych drożdży
300 ml ciepłej wody
2 łyżki oliwy
farsz:
1 opakowanie pieczarek (ok. 250-300g)
2 pęczki szczypiorku (może być ten grubszy)
2 łyżki sezamu
8-10 plastrów sera żółtego, typu Ementaler (może być więcej)
2-3 łyżki sosu sojowego
oliwa z oliwek
do posmarowania: 1 jajko
do posypania: ziarenka czarnuszki
A oto jak to zrobić:
1. Świeże drożdże mieszamy z ciepłą wodą i odstawiamy na 10 minut. Mąkę przesiewamy ze szczyptą soli, dodajemy drożdże i wyrabiamy ciasto. Formujemy kule. Przekładamy do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 30 minut, by podwoiło swoją objętość.
2. Na rozgrzanej patelni prażymy ziarenka sezamu, następnie dodajemy sos sojowy i umyty szczypior. Całość lekko dusimy na małym ogniu. Na oddzielnej patelni podsmażamy na oliwie pokrojone w cienkie plastry pieczarki. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Odstawiamy i powracamy do ciasta.
3. Z wyrośniętego ciasta formujemy kulę, dzielimy na pół, a następnie na 8 równych części. Z każdej części rozwałkowujemy okrągły placek na wzór małej pizzy. Na środku rozkładamy plaster sera, duszony szczypior oraz plastry podsmażonych pieczarek. Z jednej strony zawijamy ciasto w cienki i długi rulon (patrz na zdjęciu). Z powstałego rulonu zawijamy ciasto na kształt ślimaka i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Czynimy to z pozostałymi kawałkami ciasta. W efekcie końcowym powstanie nam kształt kwiatu. Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarnami czarnuszki. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach C przez 20 minut. Podajemy na ciepło.
komentarze 24
Tytuł – 14 kwietnia, 2022 @Zosia: „TYDZIEŃ DO WIELKANOCY…”, a dzisiaj jest 14 kwietnia i Wielki Czwartek to już zaledwie 3 dni do Wielkanocy, bynajmniej nie tydzień!
dodany przez Anonim @ 14 kwietnia 2022 o 17:09. #
To przepiis Zosi i u niej na blogu byl wczeaniej oj czepialska zadaj sobie trudu i sprawdz zanim kogos zganisz.
dodany przez Magdalena @ 14 kwietnia 2022 o 23:36. #
Dokładność i precyzja sformułowań, nie wymaga zbyt wiele wysiłku, aby poprawność wypowiedzi została zachowana. To trud dla autorki, a nie czytelniczek.
dodany przez Anonim @ 18 kwietnia 2022 o 20:39. #
To nie pierwszy raz, kiedy przy przenoszeniu posta z MCE na MLE wychodzą takie „kwiatki”. Wesołych Świąt!
dodany przez Ilona @ 15 kwietnia 2022 o 09:02. #
Ciepłe bułeczki nadają się idealnie na sobotnie śniadanie. A na niedzielny obiad, już tradycyjnie od kilku lat, żurek według Twojego, Zosiu, przepisu z 2015 roku. Wychodzi najlepszy na świecie! Pozdrawiam serdecznie i życzę radosnego świętowania.
dodany przez Magda @ 14 kwietnia 2022 o 22:02. #
W sobotę to się jaja święci, a nie śniadanie świętuje…
dodany przez Laura @ 15 kwietnia 2022 o 22:01. #
Witam
Czy z tego postu wynika, ze ci co ida swiecic jaja niepotrzebuja sniadania? Ciekawa teoria.😃
dodany przez Ania @ 16 kwietnia 2022 o 06:31. #
Aha, to w sobotę śniadania zjeść nie wolno, tak? 🙈
Bez śniadania trzeba iść te jaja święcić? 😅
dodany przez Claudia @ 16 kwietnia 2022 o 08:31. #
Super delicious recipe to try for Easter Day!!
Miki x
https://www.littletasteofbeauty.com/
dodany przez miki @ 14 kwietnia 2022 o 23:09. #
Sobotnie śniadanie? A co W sobotę będziesz świętować podczas tego śniadania?
dodany przez Anonim @ 14 kwietnia 2022 o 23:11. #
A moze czas z rodzina, moze to ze Weekend, ze ladny sloneczny dzien.?Kazdy moze znalesc cos dla siebie
dodany przez Ania @ 16 kwietnia 2022 o 06:54. #
To komentarz do Magdy był…
dodany przez Anonim @ 16 kwietnia 2022 o 10:12. #
Wszystko pięknie. Tylko ta wszechobecna biel i porządek. Mam 2 małych dzieci. Zdjęcia na blogu są piękne, kojące, ale też odrealnione…widocznie tak ma byc
dodany przez Marzena @ 15 kwietnia 2022 o 06:24. #
Kompletnie nie rozumiem tego problemu. Też mam biały wystrój mieszkania i uważam, że to bardzo praktyczne rozwiązanie. Na ścianach ewentualne odpryski są mało widoczne w porównaniu z kolorową ścianą, dodając niewiele dodatków można świetnie i szybko zmienić wystrój na wiosenny, bożonarodzeniowy, letni, jakikolwiek. Optycznie zwiększa się przestrzeń, jest słonecznie-biel świetnie odbija światło słoneczne. Poza tym taki wystrój trudno „skiepścic”. Jest wygodny, minimalistyczny, nienachalny, kojarzy się z czystością, świeżością. Wymieniających kilka dodatków można osiągnąć naprawdę dużo. No i jest piękny.
dodany przez Anonim @ 15 kwietnia 2022 o 21:26. #
Naprawdę uważasz, ze zrobienie porządku w celu uzyskania estetycznego tła do zdjęć jest nierealne? Dlaczego? Przecież sprząta się zarówno „kolorowe” mieszkania, jak i białe. Kwestia organizacji domowych porządków, na pewno opanowana do perfekcji, jeśli na estetycznych zdjęciach się zarabia. Ty na pewno również przykladasz się do swojej pracy, prawda? :)
dodany przez Anonim @ 16 kwietnia 2022 o 09:17. #
Marzeno, inna czytelniczka na blogu Zosi „wytknęła jej „ dużą ilość rzeczy na blacie i niepodomykane szafki. Nie dogodzi wszystkim jak widać.
dodany przez Ewa @ 16 kwietnia 2022 o 09:49. #
Serio Anonim @ 15 kwietnia 2022 o 21:26 – „taki wystrój trudno „skiepścic”? Zosi właśnie się udało! Te wnętrza są koszmarnie zagracone. Przerost formy nad treścią, nawet biel nie zakamufluje.
dodany przez Anonim @ 15 kwietnia 2022 o 23:59. #
Jeśli Zosi się podoba takie wnętrze to raczej powinna mieć w nosie niekonstruktywną krytykę jak ta Twoja. Wchodzicie tu na bloga i nawet nie umiecie napisać komentarza, który wyrażałby opinię a nie ocenę. Idę o zakład, że nie wiesz czym różni się jedno od drugiego.
dodany przez Anonim @ 16 kwietnia 2022 o 20:39. #
Anonim @ 16 kwietnia 2022 o 20:39 – piszesz bzdury, to ty nie potrafisz napisać komentarza. Stwierdzenie faktu, nie jest ani krytyką, ani oceną. Wszechobecny bałagan na zdjęciach wnętrz u Zosi, nie wymaga racjonalizmu, jedynie uporządkowania.
dodany przez Anonim @ 18 kwietnia 2022 o 19:22. #
chyba nie wiesz co to bałagan xD
dodany przez a. @ 26 kwietnia 2022 o 20:27. #
Bułeczki wyglądają obłędnie, na pewno zrobie po świętach <3
Pozdrawiam i zapraszam http://badhairway.pl
dodany przez Magdalena @ 16 kwietnia 2022 o 15:10. #
Bułeczki wyśmienite. Przepis prosty i spokojny jak całe otoczenie. Dziękuję!
dodany przez [email protected] @ 18 kwietnia 2022 o 18:22. #
Zakochałam się w twojej kuchni. Choć wydawało mi się, że wole cieplejsze pomieszczenia niż biel. Jednak twoja kuchnia ma coś w sobie, co sprawia, że można się faktycznie zakochać. Ciekawa jestem przepisu :)
dodany przez Aneta @ 25 kwietnia 2022 o 14:14. #
Czy nawłoć jest kwiatem kwitnącym wiosną
dodany przez Anonim @ 26 kwietnia 2022 o 17:33. #