Skład:
kawałek piersi z indyka
3-4 pszenne tortille
1 świeże mango
1 szczypior
szczypta cynamonu
2-3 ząbki czosnku
garść świeżych listków bazyli
garść mieszanki różnych sałat
1 limonka
oliwa z oliwek
pieprz i sól
A oto jak to zrobić:
1. Pierś z indyka kroimy w podłużne paski, nacieramy rozgniecionymi ząbkami czosnku i umieszczamy w żaroodpornym naczyniu. Dodajemy pokrojony szczypiorek i liście bazyli. Mięso posypujemy szczyptą cynamonu. Doprawiamy solą i pieprzem a na końcu skrapiamy sokiem z limonki i oliwą z oliwek. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do ok. 230 stopni C i pieczemy przez 10-15 minut.
2. Mango obieramy ze skórki i dzielimy na 2 połowy-jedną część kroimy w podłużne kawałki, a pozostałą łączymy z pokrojonym szczypiorkiem i miksujemy za pomocą blendera. Dodajemy sok z 1/2 limonki i dokładnie mieszamy. Przygotowaną mieszanką smarujemy tortillę z jednej strony, następnie rozkładamy garść świeżych listków różnych sałat, upieczone kawałki indyka i kawałki mango. Zwijamy tortillę najciaśniej jak potrafimy i kroimy w poprzek na 3 części.
Komentarz: Przed zawijaniem tortilli, warto choć na chwilę umieścić ją w piekarniku żeby nabrała odpowiedniej temperatury (uwaga-nie za długo, bo może stać się krucha i ciężko będzie je zwinąć)
Na pozostałe przepisy zapraszam na: www.makecookingeasier.pl
Komentarze