May is a month of family meetings. Every year this season, I receive many messages in which you ask me about the type of cake/pastry that I recommend for name days, Mother's Day, First Communion parties, and then Children's Day. That's really nice :-) so I hasten to provide you with an answer. Baking cakes was also one of the traditions at our home – as these home-made ones are most enjoyable. Today's recipe isn't complicated and is slightly similar to my favourite raspberry king cake (which became one of the most popular cakes on the blog). I wonder whether the recipe will appeal to you and whether your guests will find the cake on the table. Good luck!
***
Maj to miesiąc rodzinnych spotkań. Jak co roku o tej porze, dostaję od Was sporo wiadomości z zapytaniem jaki tort/ciasto mogę polecić na imieniny, Dzień Matki, przyjęcia komunijne a następnie Dzień Dziecka. To bardzo miłe :-) więc spieszę szybko z odpowiedzą. U nas w domu również panowała tradycja pieczenia tortów, bo takie domowe najbardziej cieszą. Dzisiejsza propozycja nie jest skomplikowana i ciut podobna do mojego ulubionego malinowego króla (który zebrał chyba najwięcej laurów ze wszystkich ciast na blogu). Ciekawa jestem czy przepis zyska Wasze zainteresowanie i zagości na uroczystym stole. Powodzenia!
Ingredients:
(baking tray with a diameter of 26 cm)
sponge cake:
6 eggs (separate the yolks and whites)
200 g of sugar
150 g of wheat flour
2 generous tablespoons of potato flour
cream:
250 g of mascarpone
300 ml of whipping cream (36% butterfat)
2 generous tablespoons of icing sugar
1 pinch of food dye (pink)
conserve:
500 g of strawberries (you can use frozen strawberries)
2 rhubarb stalks
4 tablespoons of brown sugar
1 teaspoon of cinnamon
approx. 50 ml of any fruit liqueur (optional) – I used raspberry liqueur
Skład:
(forma o średnicy 26 cm)
biszkopt:
6 jajek (oddzielnie żółtko i białko)
200 g cukru
150 g mąki pszennej
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
krem: 250 g serka mascarpone
300 ml śmietanki kremówki 36 %
2 czubate łyżki cukru pudru
1 szczypta barwnika spożywczego (różowy)
konfitury: 500 g truskawek (mogą być mrożone)
2 łodygi rabarbaru
4 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
ok. 50 ml dowolnej nalewki (opcjonalnie) – użyłam malinowej
Directions:
1. To bake the sponge cake: beat the whites with a mixer until they form stiff peaks. Add one teaspoon of sugar at a time in the last phase of beating (that is when the froth is shiny and stiff). Afterwards, while still mixing, add egg yolks. Set the mixer aside. Add sifted wheat flour and potato flour. Delicately mix the ingredients with a spatula until blended. Pour the mixture into a baking tray lined with baking paper (the mixture should cover only the bottom of the baking tray). Bake it in the oven preheated to 160ºC for approx. 40 minutes. Take it out of the oven and wait until it cools.
2. To prepare the cream: beat the cooled whipping cream until thick, add icing sugar, and one tablespoon of mascarpone at a time. Mix everything at low speed to avoid curdling. At the end, add a little bit of food dye. If you want to prepare a two-coloured cake, put some cream into a separate bowl and add some more food dye. Both mixtures have to be cooled in the fridge for at least 1 hour before they can be used to decorate the cake.
3. To prepare the conserve: cover the peeled and diced rhubarb with a layer of sugar. Wait until it releases juices (approx. 15 minutes) and fry it in a cast-iron pot for 8-10 minutes. Add thawed strawberries and fruit liqueur. Leave the whole mixture on low heat for 20 minutes or until it becomes dense.
4. Cut the cooled sponge cake into 3 layers. Spread the strawberry and rhubarb conserve between the layers. At the end, decorate the cake with the cooled mascarpone cream.
A oto jak to zrobić:
1. Aby upiec biszkopt: za pomocą miksera ubijamy z białek pianę, w ostatniej fazie ubijania (czyli, jak już piana będzie lśniąca i sztywna) dodajemy po łyżeczce cukier. Następnie stale miksując dodajemy żółtka. Odstawiamy mikser. Dodajemy przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną. Za pomocą szpatułki delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (wyłącznie dno formy). Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 160 stopniach C przez 40 minut. Wyjmujemy z piekarnika i czekamy aż ostygnie.
2. Aby przygotować krem: schłodzoną śmietankę ubijamy na pianę, dodajemy cukier puder i po łyżce serka mascarpone. Miksujemy na niskich obrotach, tak żeby uniknąć zważenia się mas. Na końcu dodajemy odrobinę barwnika spożywczego. Jeżeli chcemy otrzymać dwukolorowy tort, to przełóżmy odrobinę masy do innej miseczki i dodajmy nieco więcej barwnika. Przed dekorowaniem masy muszą być schłodzone min. 1 godzinę w lodówce.
3. Aby przygotować konfitury: obrany i pokrojony w kostkę rabarbar zasypujemy cukrem. Czekamy aż puści sok (ok. 15 minut), a następnie podsmażamy w żeliwnym garnku przez 8-10 minut. Dodajemy rozmrożone truskawki i nalewkę. Całość pozostawiamy na małym ogniu przez 20 minut lub do momentu aż masa zgęstnieje.
4. Ostudzony biszkopt kroimy na 3 plastry. Przekładamy konfiturą z truskawek i rabarbaru. Na końcu dekorujemy tort schłodzonym kremem z mascarpone.
54 komentarze
Istne cudo! Jeśli smakuje równie dobrze jak wygląda, moi goście na imieninach mojej córeczki Zosi będą zachwyceni ! :)
dodany przez Monika @ 12 maja 2016 o 16:33. #
Ten tort jest tak cudny, że aż szkoda go zjeść:)
Pozdrawiam,
http://www.kosmetycznieimodnie.blogspot.com
dodany przez Marta @ 12 maja 2016 o 17:53. #
WOW! bajeczne zdjęcia :)
http://north-fashion.blogspot.com/ ♥♥♥
dodany przez NorthFashion @ 13 maja 2016 o 21:31. #
fajny przepis ;)
+ za ostatnie zdjęcie
dodany przez Iza @ 12 maja 2016 o 16:33. #
Zgadzam się!! Piękne zdjęcie i piekna plisowana spódnica! Dziś na moim blogu stylizacja z taka plisowana spódnica
http://www.other-than-pink.blogspot.com
dodany przez other-than-pink.blogspot.com @ 13 maja 2016 o 12:32. #
mmm!! ale kusisz<33
http://anna-and-klaudia.blogspot.com/
dodany przez http://anna-and-klaudia.blogspot.com/ @ 13 maja 2016 o 14:39. #
skąd spódniczka, Zosiu?
dodany przez aneta @ 12 maja 2016 o 16:35. #
Spódnica jest z Zary, sprzed kilku lat, były jeszcze w pudrowo-różowym kolorze. Może znajdziesz na znanym portalu aukcyjnym :)
dodany przez Kinga @ 13 maja 2016 o 08:27. #
Czad!:)
dodany przez PMC @ 12 maja 2016 o 16:40. #
Fantastyczny przepis, fantastyczne zdjęcia :)))
dodany przez iza @ 12 maja 2016 o 17:08. #
Rzeczywiście wykonanie wydaje się być proste. Wygląda również bardzo apetycznie i estetycznie. Być może wypróbuję na Dzień Matki :)
Na moim blogu stylizacja boho, zapraszam :)
http://blogwspodnicy.blogspot.com/2016/05/stylizacja-boho-outfit-nie-tylko.html?m=1
dodany przez Blog w Spódnicy @ 12 maja 2016 o 17:08. #
wygląda przepysznie! Cudne zdjęcia :):) moim faworytem w tym roku jest torcik z kremem z kwaśnej śmietany – super prosty, leciutki i taki delikatny, a co najważniejsze – mało słodki :)
dodany przez kasia @ 12 maja 2016 o 17:22. #
Co za cudowne zdjęcia! Sam tort wygląda nieziemsko i zdecydowanie jak najszybciej zabiorę się jego przygotowanie :)
dodany przez womanatwindow @ 12 maja 2016 o 17:25. #
Oh, baking belongs unfortunately not to my skills! But this cake with the wonderful roses decoration looks and sounds so yummy that I must give it a try :) Thanks for the recipe and the very beautiful pictures!
xx from Bavaria/Germany, Rena
http://www.dressedwithsoul.com
dodany przez Rena @ 12 maja 2016 o 17:25. #
Wyglada przepysznie! ❤
dodany przez Angieness @ 12 maja 2016 o 17:30. #
Absolutnie przepiękny tort, przepiękne zdjęcia, Ty również przepięknie wyglądasz <3
dodany przez Justyna @ 12 maja 2016 o 18:45. #
Piękne zdjęcia! :-)
dodany przez Monika @ 12 maja 2016 o 19:14. #
wygląda tak apetycznie, że zaraz zacznę lizać monitor. wyłączam Waszego bloga! :D
dodany przez Marcelina @ 12 maja 2016 o 19:36. #
Fuj!
dodany przez anonim @ 25 maja 2016 o 08:26. #
Za wypiekami nie przepadam, ale ciesze oczy pieknymi zdjeciami!Piekne te rozyczki na torcie!
dodany przez Kamila @ 12 maja 2016 o 19:55. #
Malinowy król to u mnie po prostu KRÓL TORTÓW!!!!
Dziękuję Ci Zosiu za ten przepis…
A dzisiejszy- jutro kupuję składniki!!
Pozdrawiam,
Ania
dodany przez Anna @ 12 maja 2016 o 21:02. #
Zdjęcia zrobione w Kolibkach?
dodany przez Miki @ 12 maja 2016 o 21:28. #
Przepiękny tort! Ale nie mogę oglądać takich zdjęć wieczorem, bo robię się głodna :D
http://www.somefitme.blogspot.com
dodany przez Somefit @ 12 maja 2016 o 21:40. #
spódnica cudo!
http://archetype.pl
dodany przez Judyta @ 12 maja 2016 o 21:49. #
Zosiu jakimi owocami można zastąpić truskawki tutaj i w malinowym królu?
dodany przez Joanna @ 12 maja 2016 o 21:54. #
Wygląda wspaniale! Czuję się zachęcona, by go przygotować! :D
dodany przez Magda @ 12 maja 2016 o 22:08. #
Ten tort jest przepiękny! Jak na razie jedynym ciastem z rabarbarem które jadłam, było ciasto drożdżowe.
dodany przez Crowded Dreams @ 12 maja 2016 o 23:12. #
Wygląda obłędnie :)
A u mnie Kosmetyczka Pani “dobrzepotrzydziestce” ;)
Zapraszam na
http://www.batirulez.blogspot.com
dodany przez Bati @ 12 maja 2016 o 23:18. #
Zosia, uwielbiam Cię! ;)
dodany przez Ankuu @ 13 maja 2016 o 00:53. #
Nie lubie.
dodany przez milex @ 13 maja 2016 o 03:20. #
Klimatyczne zdiecia, tort cudownie sie prezentuje ale Zosiu Ty na tych zdieciach wygladasz przepieknie :) Wszystkiego najlepszego z okazji zbizajacych sie imienin :)
dodany przez beti29 @ 13 maja 2016 o 06:24. #
Ostatnie zdjęcie – piękne <3
dodany przez Kasia @ 13 maja 2016 o 08:57. #
Piękny tort. Planuję Malinowego Króla na Dzień Matki. Piękne zdjęcia. Pozdrawiam.
dodany przez Aleksandra @ 13 maja 2016 o 09:27. #
Zosiu, prześliczny tort – gratuluję i zazdroszczę zdolności:). Mam jeszcze pytanko: masz na sobie bardzo ładną, szarą plisowaną spódnicę. Czy możesz powiedzieć, z jakiego sklepu pochodzi? Pozdrawiam i życzę dalszych sukcesów, nie tylko kulinarnych:).
dodany przez Marta @ 13 maja 2016 o 11:06. #
Tort wygląda niesamowicie elegancko, a zapowiada się tak samo pysznie jak wygląda. Oby tylko wyszedł mi tak samo fantastycznie jak tobie. Mój będzie prezentem dla babci Zofii. Dziękuje za wspaniały pomysł niespodzianki.
Piękne zdjęcia. Pozdrawiam
http://www.themomentsbyela.pl
dodany przez Ela @ 13 maja 2016 o 11:12. #
Piekne zdjecia! Tort wyglada bosko. Skad jest Twoja koszula w grochy?
dodany przez Marta @ 13 maja 2016 o 11:21. #
Jestem pod wrażeniem! To musi być pyszne :)
dodany przez Anka @ 13 maja 2016 o 11:30. #
Ahhh! Wygląda nieziemsko!!!:)
Pozdrawiam
http://madames.pl
dodany przez Sylwia @ 13 maja 2016 o 11:42. #
Piękne zdjęcia i piękna plisowana spódnica! Dziś na moim blogu stylizacja z taką plisowaną spódnicą
http://www.other-than-pink.blogspot.com
dodany przez other-than-pink.blogspot.com @ 13 maja 2016 o 12:33. #
Wygląda tak pysznie, że aż chce się polizać monitor :D
dodany przez AutreMe @ 13 maja 2016 o 12:54. #
Zosia<3
dodany przez Magdalena @ 13 maja 2016 o 15:09. #
Zosiu, Twój tort wygląda obłędnie!
dodany przez Kasia @ 13 maja 2016 o 16:03. #
Ten tort musi być przepyszny! <3
______________________
PERSONAL STYLE BLOG
http://evdaily.blogspot.com
dodany przez Ev @ 13 maja 2016 o 16:56. #
Zosiu czy można użyć innych owoców zamiast truskawek i jakich? Topytanie Dot rownież malinowego króla. Pozdrawiamg
dodany przez Joanna @ 13 maja 2016 o 19:10. #
To musi obłędnie smakować! :-)
dodany przez Amelia @ 13 maja 2016 o 21:02. #
Tort wygląda nieziemsko
dodany przez Agata @ 13 maja 2016 o 21:26. #
Właśnie robie i się zastanawiam cynamon do musu? Bo jakoś nie mogę odnaleźć w przepisie ?
dodany przez Magda @ 14 maja 2016 o 14:11. #
Zdjęcia przepiękne a tort wygląda pysznie. Miłego weekendu
dodany przez Paulina @ 14 maja 2016 o 17:10. #
Wow, świetny! Zdjęcia też piękne ;*
Postaram się go upichcić ;D
http://weareloveitbebeauty.blogspot.com/
dodany przez Leonia @ 14 maja 2016 o 19:56. #
Świetna typowo kobieca, delikatna i lekka stylizacja jestem zachwycona:)
Immeji.blogspot.com
dodany przez immeji @ 17 maja 2016 o 05:07. #
Ależ wygląda apetycznie! Postaram się w weekend taki upiec, narobiłaś mi nieziemskiego smaka!
Pozdrawiam
AJ
dodany przez Aleksandra @ 18 maja 2016 o 22:48. #
Zosiu skąd kapelusz?
dodany przez Asia @ 20 maja 2016 o 19:24. #
Pięknie wygląda, aż szkoda jeść! :)
dodany przez Ola (czescmnie.pl) @ 30 maja 2016 o 12:27. #
Witam. Gdzie mogę kupić zegarek ze zdjęć i jaki to model? Śliczny:)
dodany przez Ania @ 20 lutego 2017 o 12:47. #