IMG_2452

A gdyby tak zamienić cukier, bitą śmietanę i inne kuszące słodkości na wytrawne dodatki?  Na sobotnie śniadanie postanowiłam przygotować gofry. Te, które zrobiłam są lekkie i puszyste, ze świeżo zmielonym pieprzem i szczyptą chili z dodatkiem tartego parmezanu. Do tego dwa rodzaje twarożków – jeden wymieszany z pesto, a drugi z suszonymi pomidorami. W sam raz by zaspokoić pierwszy głód!

IMG_2463

Skład:

(przez na 6-8 gofrów)

ciasto na gofry:

1 szklanka mąki

1 szklanka mleka

1 żółtko

garść tartego parmezanu

1 ubite białko

2 czubate łyżki masła

szczypta mielonego chili oraz świeżo zmielonego pieprzu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli morskiej

pasty:

2-3 łyżki domowego pesto lub kupnego

4-5 suszonych pomidorów w zalewie

250 g twarogu mielonego (śmietankowy)

kilka kropel oliwy z oliwek

IMG_2465

A oto jak to zrobić:

  1.Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy do głębszego naczynia. Dodajemy przyprawy, żółtko, ser i roztopione masło. Miksujemy. Na końcu dodajemy ubite białko. Masę dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Przelewamy do rozgrzanej gofrownicy i pieczemy.

  2.Aby przygotować pasty: twaróg dzielimy na dwie części – jedną mieszamy z pokrojonymi, suszonymi pomidorami (możemy dolać odrobinę zalewy), drugą część twarogu mieszamy z domowym lub kupnym pesto. Upieczone gofry podajemy z przygotowanymi pastami, świeżą rukolą / kiełkami / awokado / świeżą papryką / pomidorami / etc.

 

IMG_2479 IMG_2483

 

IMG_2495

IMG_2496

IMG_2523

…a ja tymczasem łapię za ostatni kawałek, bo nasze tzw. cztery-łapy zawsze głodne!  Pysznego poranka Wam życzę!