A gdyby tak zamienić cukier, bitą śmietanę i inne kuszące słodkości na wytrawne dodatki? Na sobotnie śniadanie postanowiłam przygotować gofry. Te, które zrobiłam są lekkie i puszyste, ze świeżo zmielonym pieprzem i szczyptą chili z dodatkiem tartego parmezanu. Do tego dwa rodzaje twarożków – jeden wymieszany z pesto, a drugi z suszonymi pomidorami. W sam raz by zaspokoić pierwszy głód!
Skład:
(przez na 6-8 gofrów)
ciasto na gofry:
1 szklanka mąki
1 szklanka mleka
1 żółtko
garść tartego parmezanu
1 ubite białko
2 czubate łyżki masła
szczypta mielonego chili oraz świeżo zmielonego pieprzu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli morskiej
pasty:
2-3 łyżki domowego pesto lub kupnego
4-5 suszonych pomidorów w zalewie
250 g twarogu mielonego (śmietankowy)
kilka kropel oliwy z oliwek
A oto jak to zrobić:
1.Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy do głębszego naczynia. Dodajemy przyprawy, żółtko, ser i roztopione masło. Miksujemy. Na końcu dodajemy ubite białko. Masę dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Przelewamy do rozgrzanej gofrownicy i pieczemy.
2.Aby przygotować pasty: twaróg dzielimy na dwie części – jedną mieszamy z pokrojonymi, suszonymi pomidorami (możemy dolać odrobinę zalewy), drugą część twarogu mieszamy z domowym lub kupnym pesto. Upieczone gofry podajemy z przygotowanymi pastami, świeżą rukolą / kiełkami / awokado / świeżą papryką / pomidorami / etc.
…a ja tymczasem łapię za ostatni kawałek, bo nasze tzw. cztery-łapy zawsze głodne! Pysznego poranka Wam życzę!
37 komentarzy
Uwielbiam gofry, ale żeby zrobić wytrawne nigdy nie wpadłam :) jadłam jedynie takie naleśniki;)
http://secretaddiction86.blogspot.com
dodany przez Ewelina K @ 16 stycznia 2016 o 11:33. #
To wszystko tak apetycznie wygląda, że może któregoś dnia się na to skuszę…:)
Pozdrowienia przesyłam :)
dodany przez Alicja @ 16 stycznia 2016 o 14:33. #
To wszystko tak apetycznie wygląda, że może któregoś dnia się na to skuszę…:) Strasznie lubię Twoje przepisy Zosiu :)
Pozdrowienia przesyłam :)
dodany przez Alicja @ 16 stycznia 2016 o 14:34. #
Ostatnie foto wymiata!
dodany przez www.modaitakietam.blogspot.com @ 16 stycznia 2016 o 14:59. #
Wyglądają mega smakowicie podane z twarożkami! Koniecznie wypróbuje na jutrzejsze śniadanie.
Dziękuję za pomysł !
Pozdrawiam :)
dodany przez Eliza @ 16 stycznia 2016 o 15:21. #
Świetna alternatywa dla tradycyjny gofrów. Pewnie smakują obłędnie! ;)
Pozdrawiam
______________________
PERSONAL STYLE BLOG
http://evdaily.blogspot.com
dodany przez Ev @ 16 stycznia 2016 o 16:38. #
O kurczę! Zabieram się za robienie tych gofrów, a ta skrzynia/stolik? po prostu piękna!
Dla wszystkich osób zainteresowanych noszeniem SOCZEWEK KONTAKTOWYCH bądź chcących je nosić zapraszam na post http://by-m-and-k.blogspot.com/2016/01/soczewki-kontaktowe-contact-lenses.html
dodany przez m and k @ 16 stycznia 2016 o 17:27. #
Pysznie wyglądają.
Ciekawy przepis.
Ja zawsze robiłam gofry “na słodko” ;)
dodany przez http://alliness.blogspot.com/ @ 16 stycznia 2016 o 18:01. #
“Chodziły” za mną gofry, ale że jestem na diecie wykluczającej cukier, to nie mogłam sobie na nie pozwolić. Te będą idealne. Dziękuję za przepis!
dodany przez Amelia @ 16 stycznia 2016 o 18:36. #
Uwielbiam gofry, szczegolnie w ciazy;) Jednak najbardziej te na slodko z bita smietana. Pozdrawiam z deszczowej Doliny Krzemowej.
dodany przez Kasia w Kalifornii @ 16 stycznia 2016 o 18:39. #
Marzę o takiej skrzyni! Wspaniała!
dodany przez A. @ 16 stycznia 2016 o 18:50. #
Po przeczytaniu tego przepisu, po raz pierwszy bardzo poważnie zastanawiam się nad zakupem gofrownicy:)
Pozdrawiam:)
dodany przez mkolka @ 16 stycznia 2016 o 19:45. #
Do tej pory jadłam gofry tylko na słodko – z dżemem albo bita śmietaną. Nie wiedziałam, że można je jeść na wytrawnie, nie wpadłam na to. A uwielbiam takie naleśniki przecież;).
Dziękuję za inspirację na jutrzejszy obiad!!!;)
Pozdrawiam bardzo ze śniegowej Warszawy!
Ania
http://www.spinkiiszpilki.blogspot.com
dodany przez Ania ze Spinek i Szpilek @ 16 stycznia 2016 o 20:09. #
Świetny przepis i ładne zdjęcia. Pozdrawiam serdecznie!
http://kasztanowydomek.blogspot.co.uk/
dodany przez Basia @ 16 stycznia 2016 o 20:52. #
Jak dawno nie jadłam gofrów! Przez te zdjęcia naszła mnie ochota;d
dodany przez World With Curiosity @ 16 stycznia 2016 o 21:00. #
Cudny piesek- jaka to rasa?
dodany przez Agnieszka @ 16 stycznia 2016 o 22:08. #
To jack russell terrier.
dodany przez Zołza @ 17 stycznia 2016 o 11:14. #
Zosiu, polec prosze gofrownice ktora masz w domu!
dodany przez zosiufka @ 16 stycznia 2016 o 22:38. #
Kasiu, brawo! Kolejny weekend udało Ci się przebrnąć bez żadnej stylizacji (nie licząc “Look of the day”. Nieźle ;)
dodany przez Ania @ 16 stycznia 2016 o 22:41. #
Nie weekend, tylko tydzień :). Pomyłka.
dodany przez Ania @ 16 stycznia 2016 o 22:57. #
Tylko dlaczego piszesz to pod wpisem Gosi?
dodany przez kasia @ 17 stycznia 2016 o 10:50. #
Zosi miało byc☺
dodany przez kasia @ 17 stycznia 2016 o 10:50. #
Bo to Kasi blog??
dodany przez Ania @ 17 stycznia 2016 o 12:38. #
Dziekuje Zosiu! Za pyszny przepis i za zdjecia, które znowu bardzo mi sie podobają! Wszystko wyglada o niebo apetycznej. Ps. Tak to mi sie nie podobały zdjecia robione z gory, o czym Ci niedawno pisałam;-)
dodany przez Kasia @ 16 stycznia 2016 o 22:50. #
Gofry zawsze kojarzą mi się ze smakiem dzieciństwa…czas dodac odrobine chili ;)
http://www.allnnothing.com
dodany przez Joanna @ 16 stycznia 2016 o 23:35. #
Nigdy nie jadłam gofrów z takimi dodatkami ;) Oryginalne, ciekawe jak by mi smakowały:)
dodany przez Life by Ewelina @ 17 stycznia 2016 o 08:33. #
Thanks for the wonderful idea! You inspired me to bake waffles today – but sweet waffles for the Sunday coffee :) Enjoy the Sunday and my compliments for the beautiful pictures.
xx from Bavaria/Germany, Rena
http://www.dressedwithsoul.com
dodany przez Rena @ 17 stycznia 2016 o 12:27. #
świetny przepis na pewno wypróbuje :D
dodany przez Karina @ 17 stycznia 2016 o 12:58. #
Piękne zdjęcia :) przepis na pewno wypróbuje!
dodany przez Klaudia @ 17 stycznia 2016 o 23:36. #
Nie mam gofrownicy a szkoda bo pysznie wygląda.
Zośka, ale ten pies na pościeli i jeszcze przy jedzeniu?Fuj.
dodany przez anonim @ 18 stycznia 2016 o 08:18. #
PYSZNE , ZJADŁABYM :) MNIAM
dodany przez Anonim @ 21 stycznia 2016 o 10:18. #
chętnie wypróbuję ten przepis, ostatnim razem robiłam gofry z jogurtem greckim w masie, ale coś poszło nie tak, ciasto przyklejało się do formy i tyle z gofrów… oby tym razem się udało ;)
dodany przez Justyna @ 21 stycznia 2016 o 10:34. #
Chyba jednak wolę na słodko :)
dodany przez Amelia @ 21 stycznia 2016 o 19:18. #
Gdyby nie ta 00:13 na zegarku……… :D
dodany przez Ania Kalemba @ 23 stycznia 2016 o 00:13. #
Wygląda rewelacyjnie. Muszę kupić gofrownicę ;)
dodany przez Magda @ 25 stycznia 2016 o 23:23. #
Rzeczywiście super wytrawne gofry, świetne dodatki, masz fantazję
dodany przez Wioletta @ 30 stycznia 2016 o 13:25. #
Przepis jest naprawdę rewelacyjny. Uwielbiam te gofry i twarożek… Mają uzależnioniający smak ? właśnie zabieram się za ich 100 przygotowywanie. Pozdrawiam serdecznie ?
dodany przez Kinga @ 4 stycznia 2018 o 20:14. #