Jagody Goji. Uznane za jedne z najbardziej odżywczych produktów na świecie. Z kilku różnych źródeł dochodziły do mnie informacje o cennych wartościach tych małych koralików i z ciekawości postanowiłam je wypróbować. Są niewielkie, o podłużnej strukturze i słodkim smaku. W trakcie przygotowywania przepisu, wyczytałam, że dzięki bardzo dużej zawartości przeciwutleniaczy owoce Goji wpływają głównie na mechanizmy obronne komórek. A zatem pomagają w eliminacji wolnych rodników i tym samym opóźniają procesy starzenia się oraz wzmacniają działanie układu odpornościowego. Co więcej, pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi i wpływają korzystnie na wątrobę i nerki.

 Wiarygodnych informacji o prozdrowotnych wartościach tychże owoców jest coraz więcej. Najbardziej jednak cieszy mnie to, że nie trzeba się z nimi jakoś specjalnie obchodzić. Wystarczy zalać gorącą wodą, a następnie zmiksować z ulubionymi owocami. Taki koktajl witaminowy bardziej mnie przekonuje, niż mała powlekana tabletka z informacją na opakowaniu, zapewniającą o odpornościowym działaniu.

Zastosowanie:

  • mogą być spożywane na surowo jako przekąska,
  •  mogą stanowić dodatek do porannej owsianki (dodajemy w trakcie gotowania mleka z płatkami owsianymi i bakaliami),
  • jako jeden ze składników domowego kompotu, 
  • jako dodatek do ciast (np. keksów, serników, jabłeczników),
  • przygotowane z gorącą wodą (jako herbata ziołowa).

Skład:

2 banany

500 g świeżych truskawek

2 łyżki suszonych owoców Goji 

1 szklanka jogurtu naturalnego

A oto jak to zrobić:

1. Na kilka godzin (a najlepiej na noc) jagody Goji zalewamy wodą i odstawiamy w suche miejsce. 

2. W trakcie mieszania wszystkich składników, dodajemy namoczone jagody Goji wraz z pozostałą wodą. Całość miksujemy na jednolitą masę. Spożywamy od razu :-)

Komentarz: Do tego koktajlu proponuję również dodać 1 łyżkę siemię lnianego, które zawiera sporo kwasów tłuszczowych z grupy Omega-3, błonnika, kwasu foliowego i witaminy B i E.