Skład:
2 puszki pomidorów (bez skórki)
1 duża, czerwona cebula
1 łyżeczka suszonego tymianku
2-3 ząbki czosnku
2 średnie gruszki
garść świeżych listków bazylii
oliwa z oliwek
2-3 łyżki jogurtu greckiego
świeżo zmielony pieprz
sól
A oto jak to zrobić:
1. W średnim garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy posiekaną cebulę, rozgnieciony czosnek i suszony tymianek. Podsmażamy aż się zarumieni. Zmniejszamy ogień i dodajemy puszki pomidorów.Gotujemy na małym ogniu ok. 10-12 min. Gruszki obieramy ze skórki, kroimy w plasterki i dorzucamy do zupy. Garnek odstawiamy z ognia. Całość miksujemy za pomocą blendera dodając jogurtu greckiego. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy ze świeżymi listkami bazylii.
Na pozostałe przepisy na zupy zapraszam na makecookingeasier.pl
84 komentarze
a skąd naszyjnik?:)
dodany przez Ania @ 18 stycznia 2013 o 12:11. #
Naszyjnik super!
Ciekawe połączenie smaków, kierunek zakupy!
pozdrawiam
http://www.mojakwestiagustu.pl
JUŻ JUTRO KONKURS Z BRANSOLETKAMI ZAPRASZAM!!!!
dodany przez MKG @ 18 stycznia 2013 o 12:34. #
Oj chętnie bym teraz spróbowała pysznej ciepłej zupki….
dodany przez NO SPINSTER @ 18 stycznia 2013 o 13:16. #
Co za pysznośći
U mnie też przyszności deserowe zapraszam
—————————-
http://deserlandia.blogspot.com/
—————————-
dodany przez deserlandia.blogspot.com @ 18 stycznia 2013 o 19:04. #
Hihi widać, że to blog dla fashionistek – wpis o przepisie na zupę, ledwo widać autorkę, a i tak największe wrażenie robi naszyjnik ;)
dodany przez Asia bloguje o prezentach @ 18 stycznia 2013 o 19:45. #
jak dla mnie wygląda na trochę za gęstą :)
dodany przez http://a-cup-of-ideas.blogspot.com/ @ 18 stycznia 2013 o 16:43. #
Ja robię taką tylko bez gruszki:) Ale naszyjnik pięknyyy!
dodany przez www.fashionable.com.pl @ 18 stycznia 2013 o 21:45. #
Naszyjnik świetny! :D Wybacz ale dla mnie pobił widok z zupką :)
Pozdrawiam
dodany przez EmiFashion @ 19 stycznia 2013 o 08:00. #
Zosiu, wygląda pysznie! :)
A Kasia znowu po stołach skacze :D
Pozdrawiam!
dodany przez Basia @ 18 stycznia 2013 o 12:12. #
No i fajne zdjęcia są przez to :) Pozdrawiam!
http://www.catherinetheowner.pl
Business Lifestyle Blog
dodany przez Kasia @ 18 stycznia 2013 o 15:01. #
:))) ha
dodany przez Aniołek @ 18 stycznia 2013 o 19:20. #
PYCHHHHHHHHHHHAAAAAAAAA:)
http://halflajf.blogspot.com/
dodany przez Olka @ 18 stycznia 2013 o 12:23. #
uwielbiam :)
http://anna-and-klaudia.blogspot.com/
dodany przez http://anna-and-klaudia.blogspot.com/ @ 18 stycznia 2013 o 12:25. #
Wygląda bosko! Mniam!
dodany przez http://martaiteresa.blogspot.com/ @ 18 stycznia 2013 o 12:27. #
zrobiłam ostatnio i jakoś tak.. nie wiem sama. chyba zrobiłam coś źle, bo smak był mdły. myślałam, że to może kwestia jogurtu greckiego, ale dałam jedynie 2 łyżki.
ogólnie zupa dobra, ale trzeba jakoś inaczej doprawić.
a może po prostu to ja źle coś ugotowałam ;)
dodany przez Paulina @ 18 stycznia 2013 o 12:28. #
robiłam ostatnio krem z cukini i kalafiora wg przepisu Zosi i też był mdły. więc może taki jest jej styl gotowania,każdy ma inne smaki.
dodany przez ola @ 19 stycznia 2013 o 11:46. #
próbowałam, smakuje pyyysznie :D:D
http://beautifulgirlandfashion.blogspot.com
dodany przez http://beautifulgirlandfashion.blogspot.com @ 18 stycznia 2013 o 12:29. #
Zrobiłam i krem wyszedł rewelacyjny!!
do tego bułeczka czosnkowa z piekarnika i nie potrzebowałam drugiego dania ;)))
dodany przez jellybe. @ 18 stycznia 2013 o 12:32. #
Wygląda naprawdę smakowicie, na pewno wypróbuję przepis:)
dodany przez www.inspiracjewnetrzarskie.wordpress,com @ 18 stycznia 2013 o 12:33. #
pyszna zupka! pozdrawiam Cie Zosiu!
dodany przez magda gdynia @ 18 stycznia 2013 o 12:38. #
http://www.alieeens.blogspot.com ZAPRASZAM! :)
dodany przez www.alieeens.blogspot.com @ 18 stycznia 2013 o 12:38. #
musze sprobowac!
xoxo from rome
K.
kcomekarolina.com
dodany przez kcomekarolina @ 18 stycznia 2013 o 12:50. #
niezwykłe połączenie ! musi smakować obłędnie :)
dodany przez powiew inspiracji @ 18 stycznia 2013 o 12:53. #
Zrobiłam ją kilka dni temu i potwierdzam, że jest świetna!! <3
http://www.catherinetheowner.pl
Business Lifestyle Blog
dodany przez Kasia @ 18 stycznia 2013 o 15:02. #
Ciekawe połączenie:) Musi fajnie smakować:)
http://www.pomiedzybialymaczarnym.pl
dodany przez www.pomiedzybialymaczarnym.pl @ 18 stycznia 2013 o 12:58. #
przepis ekspresowy :) idealny na późny powrót z pracy :) dziękuję i pozdrawiam:):)!!!
dodany przez Agnieszka @ 18 stycznia 2013 o 13:18. #
u mnie właśnie wczoraj i przedwczoraj na obiedzie właśnie gościła pomidorówka! chociaż w bardziej tradycyjnej wersji bez gruszki i jogurtu, ale mimo wszystko bardzo dobra
a co do dodania owocu to sama nie wiem, jakoś zupy z owocami niezbyt dobrze mi się kojarzą, ale może kiedyś jednak wypróbuje ten przepis
tajemnicą kulinarną podzielił się szef kuchni restauracji, w której byłaś i ową zupę jadłaś, czy źródłem był internet? ;)
dodany przez justyna @ 18 stycznia 2013 o 13:57. #
Uwielbiam wszystkie zupy pomidorowe. Z pewnością więc wypróbuję Twój przepis ;)
dodany przez Dominika @ 18 stycznia 2013 o 14:29. #
zupyyy krem ulubione<3 zwłaszcza brokułowa ale taką także wypróbuję :-)
dodany przez http://kingadobosz.blogspot.com/ @ 18 stycznia 2013 o 14:33. #
Mniam,zjadlo by sie :D
dodany przez Diana @ 18 stycznia 2013 o 14:50. #
Wygląda naprawdę smakowicie !
dodany przez Naomi @ 18 stycznia 2013 o 15:13. #
W taki dzień jak dzisiaj, idealna! :)
dodany przez Cookie @ 18 stycznia 2013 o 15:14. #
Świetne. Mi tak zasmakował ten rodzaj zup, że potrafię z prawie wszystkiego zrobić zupę-krem.
dodany przez Jenny @ 18 stycznia 2013 o 15:18. #
ale pyszny pomysł. :)
chyba jutro zrobię sobie taką zupę. dzięki! :)
dodany przez matylda @ 18 stycznia 2013 o 15:36. #
Jestem bardzo ciekawa połączenia gruszki z pomidorkami :)
http://drawingfashiondreams.blogspot.com
dodany przez Angelika @ 18 stycznia 2013 o 15:51. #
skąd taki piękny naszyjnik ? gdzie kupić?
pozdrawiam
dodany przez kasia @ 18 stycznia 2013 o 16:13. #
Świetne połączenie smaków. Muszę spóbować. Zapraszam też na moją stronę http://www.pudeleczkoczekoladek.blogspot.com , na której również “kucharzę”, Krys
dodany przez Krys @ 18 stycznia 2013 o 16:17. #
Ciekawa zupa. Musze spóbować. Ja też “kucharzę” na swoim blogu, zapraszam
dodany przez Krys @ 18 stycznia 2013 o 16:18. #
Robię jutro:)
dodany przez dry @ 18 stycznia 2013 o 16:23. #
Już zrobiłam. Wykwintny smak. Bardzo dobra. Moja uwaga: gruszka musi być rozgotowana przedtem bo po blenderze zostaje trochę taka surowizna w tej zupie (co nie przeszkadza ale ja to czuję). Smak wspaniały!
dodany przez dry @ 19 stycznia 2013 o 21:23. #
Świetny pomysł z gruszką, takiego połączenia nigdy bym nie wymyśliła :)
dodany przez Asia @ 18 stycznia 2013 o 16:24. #
Musi byc pyszna. Uwielbiam zupy-krem, dawno nie robilam zadnej. Wyprubuje Twoj przepis, mam nadzieje, ze bedzie pyszna :))
dodany przez Izabell @ 18 stycznia 2013 o 16:36. #
strasznie jestem ciekawa jej smaku!!:) Pozdrawiam Mag
dodany przez Maga @ 18 stycznia 2013 o 16:42. #
Ja mam takie pytanko.
Czym te zdjęcia były robione?
Fotoradarem? :)
dodany przez Jarek Kaczyński @ 18 stycznia 2013 o 17:05. #
I like it! :)
dodany przez Irishka @ 18 stycznia 2013 o 19:07. #
Zosienko skad pochodzi przepis bo zapomnialas napisac?? pozdrawiam // k http://www.hemmahosjohanssons.blogspot.se
dodany przez Karolina @ 18 stycznia 2013 o 17:24. #
Kolejny przepis do wypróbowania:)
Ps. Zosiu, ślicznie wyglądasz! :)
dodany przez decupella @ 18 stycznia 2013 o 17:34. #
wygląda niezwykle smakowicie, nawet bym nie pomyślała o takim połączeniu smaków!:)
a my dziś zapraszamy na dyskusję o filmie Kasi Rosłoniec i nie tylko. Bejbi blues czyli ktoś do kochania:
http://www.dresscodecity.pl/bejbi-blues-czyli-ktos-do-kochania/
zapraszam i pozdrawiam:)
dodany przez www.dresscodecity.pl @ 18 stycznia 2013 o 17:43. #
Super !
dodany przez kate @ 18 stycznia 2013 o 18:12. #
Genialne!
Zapraszam do mnie: http://freak-kick.blogspot.com/
dodany przez kasia @ 18 stycznia 2013 o 18:13. #
muszę wypróbować !
dodany przez London @ 18 stycznia 2013 o 19:33. #
Interesujące połączenie.
Wypróbuję przy okazji, dzięki:)
dodany przez agnieszka @ 18 stycznia 2013 o 19:38. #
Na ile osób jest przepis?
dodany przez Justyna @ 18 stycznia 2013 o 20:15. #
“jadłabym…”
dodany przez dry @ 18 stycznia 2013 o 20:18. #
Gruszki to ja bym chyba tam nie dodała. Nie lubię takich połączeń.
dodany przez Sushi Maki @ 18 stycznia 2013 o 20:42. #
Oj, nie dla mnie połączenie pomidorów i gruszek :(
dodany przez Agi @ 18 stycznia 2013 o 21:01. #
Oh – this looks really yummy! I think I´m cooking tomato-soup in a very similar way.
A soup in my opinion – especially in the winter – warms your belly, and your heart. Of this cause I like it to cook soups and my family like my soups, too.
xxx
Rena
http://dressedwithsoul.blogspot.de/
dodany przez Rena @ 18 stycznia 2013 o 21:05. #
Nie wiedziałam, że te smaki pasują do siebie. Muszę koniecznie spróbować!
dodany przez http://szczyptapieprzu.blogspot.com/ @ 18 stycznia 2013 o 21:08. #
Chciałabym, aby któraś z was napisała notkę o miłości.
dodany przez czytająca @ 18 stycznia 2013 o 21:57. #
Zupka wygląda przepysznie. Samo zdrowie! Może zmuszeę się jutro do gotowanie i spróbuję przepisu.
A u mnie dziś na przekór – troche o dietach, odchudzaniu i motywacji. Zapraszam :)
http://ladyindefinite.blogspot.com/
dodany przez Lady @ 18 stycznia 2013 o 22:12. #
Zupa krem rewelacyjna- mimo, że nie przepadam za połączeniem słodkiego z pikantnym, to połączenie jest niezwykle zaskakujące i smakowite.na pewno zagości u mnie nie raz! Palce lizać
dodany przez Małgosia @ 18 stycznia 2013 o 22:18. #
bardzo prosze o info co to za naszyjnik i bluzka, piekne zestawienie! :)
dodany przez Anonim @ 18 stycznia 2013 o 22:29. #
Wydawałoby się, że pomidor z gruszką nie pasuje do siebie, ale może jednak? :) Zosiu, co daje pomidorówce smak gruszki? Ciężko mi to sobie wyobrazić :)
dodany przez Pola @ 19 stycznia 2013 o 05:03. #
Nie przepadam za przetworzonymi pomidorami, świeże owszem lubię ale zrobione w jakikolwiek inny sposób już nie bardzo…
dodany przez EmiFashion @ 19 stycznia 2013 o 08:01. #
pysznie wygląda, aż ma się ochotę :D
dodany przez Aleksandra @ 19 stycznia 2013 o 10:53. #
Może to i dobre dla urozmaicenia, ale nie ma to jak polskie zupy. To właśnie je powinniśmy promować. To wyróżnia naszą kuchnię na świecie. Zupa-krem jest dostępna wszędzie. Żaden cudzoziemiec nie pogardzi natomiast żurkiem, ogórkową czy barszczem i o tym będzie opowiadał znajomym. Może to nie brzmi wykwintnie, ale tak jest.
dodany przez Anita @ 19 stycznia 2013 o 12:37. #
Brzmi i wygląda kusząco :)
Rewelacyjny przepis.
Pozdrawiam ♥ Pati
dodany przez Pati @ 19 stycznia 2013 o 13:34. #
Ciekawe połączenie- zupa pomidorowa z gruszką…hmm musi mieć bardzo dziwny, ale pewnie dobry smak:)
dodany przez Domi @ 19 stycznia 2013 o 14:01. #
Dziś zrobiłem tę zupkę, ale zamiast gruszek dodałem banany, świetna sprawa.. ;)
dodany przez grucha @ 19 stycznia 2013 o 17:20. #
Awesome blog! :-) I’m getting hungry already with seeing the photo’s haha. Sorry that I don’t comment in Polish, I’m learning it!
Keep going :-)
dodany przez Quincy @ 19 stycznia 2013 o 18:53. #
Pycha! zrobiłam dzisiaj, wyszła trochę za kwaśna więc podczas gotowania wrzuciłam do niej parę goździków i łyżęczkę cukru;)
dodany przez ania @ 19 stycznia 2013 o 19:52. #
bardzo fajny przepis, niedługo wypróbuję, tylko w wersji wegańskiej!:)
dodany przez kasia @ 20 stycznia 2013 o 14:50. #
Dla kierowców chyba zupka w sam raz :)
dodany przez Alex @ 20 stycznia 2013 o 16:05. #
Uwielbiam takie rozgrzewające zupki- kremy! :) Chętnie skorzystam z przepisu, do tej pory moją ulubioną była marchwiowo imbirowa, może to się zmieni :)
dodany przez Olfaktoria @ 20 stycznia 2013 o 20:11. #
Witam serdecznie.
Mam wielką prośbę..Skąd pochodzi ta szara bluza z dżetami na ramionach umieszczona na ostatnim zdjęciu w stylizacjach?? Nie mogę dostrzec napisu na metce;) (słabiutki mam wzrok z tego wniosek)…Bardzo proszę o podpowiedź….Pozdrawiam. Agata.
dodany przez Agata @ 21 stycznia 2013 o 13:28. #
Proponuję pod każdym przepisem zrobić odnośnik, by móc go wydrukować. Znaczne ułatwienie, by dołączać przepisy do własnych zbiorów :)
dodany przez Sara @ 21 stycznia 2013 o 14:04. #
Zofijooo ! zupa wyszła pyszna,dziś zrobiłam ją na obiad !
tylko trochę mniej wyglądała apetycznie niż Twoja .hahaha , :) pozdrawiam Ciebie i twoją córeczkę ,buzka :)
dodany przez Mari @ 21 stycznia 2013 o 18:56. #
Wygląda nieziemsko!!!!
Na ile osób jest taka zupka? I z czym ją można jeść? Z jakimś pieczywem?
dodany przez Kasia @ 22 stycznia 2013 o 15:30. #
Świetny pomysł ! Poza tym bardzlo lubię takie gęste zupy. Będę robić :)
dodany przez Cooking Cure @ 24 stycznia 2013 o 11:00. #
Chyba mam dwie lewe ręce do zup, bo oczywiście wyszła średnia. Wierzę jednak, że przepis jest dobry, a ja coś sknociłam :/
dodany przez Aga @ 24 stycznia 2013 o 19:48. #
zrobiłam zupkę i ma cudowny smak………genialny pomysł z dodaniem gruszki……..kolejny plus…..nigdy nie mam czasu na gotowanie a zrobienie jej zajmuje 15- 20 min:) idealny pomysł na lunch dla zapracowanych :)
dodany przez Ula @ 30 stycznia 2013 o 16:16. #
Na pewno spróbuję!
http://zakreconytalerz.blogspot.com/
dodany przez Agnieszka @ 1 lutego 2013 o 19:51. #
Wczoraj wieczorem upichciłam taką, ale dodałam szklaneczkę bulionu i dwa ziemniaki (podsmażone na patelni) – pyszności!
dodany przez Dzień Kobiet @ 6 marca 2013 o 10:34. #
Musi być pyszna!:) wypróbuję:)
dodany przez Magda @ 9 kwietnia 2013 o 12:44. #