Wartością comfort food jest nie tylko smak, ale i proces przygotowywania posiłku. To dania, które można przygotować powoli i z pełnym zaangażowaniem, ciesząc się każdą chwilą. Czy zatem gotowanie można traktować jak medytację? Jeżeli daje poczucie satysfakcji — nie tylko z kulinarnego rzemiosła, ale również z samego faktu troszczenia się o siebie i innych – to chyba możemy tak to nazwać, prawda?
Dzisiaj w Wasze ręce oddaję przepis na drożdżową zapiekankę. To danie, choć proste, ma w sobie coś niezwykłego — jest jak mała, domowa podróż do przeszłości, do chwil spędzonych po powrocie ze szkoły. Drożdżowa zapiekanka z serem, duszoną cebulą i pieczarkami to doskonały wybór na chłodniejsze dni, kiedy potrzebujemy czegoś, co nas rozgrzeje i otuli, nie tylko od zewnątrz, ale i od środka.
Skład:
ciasto drożdżowe
500 g mąki pszennej
25 g świeżych drożdży
200 ml ciepłej wody
25 ml oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
farsz: 250 g pieczarek
1 pęczek pietruszki
3-4 gałązki tymianku
3 cebule
5 ząbków czosnku
sól morska i świeżo zmielony pieprz
150 g tartego cheddara
50 g fety
4 łyżki mascarpone
1 mozzarella
*można też rozszerzyć wersję o dodanie posiekanej gruszki i pora
A oto jak to zrobić:
1. Świeże drożdże mieszamy z ciepłą wodą i odstawiamy na 10 minut. Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy drożdże, oliwę i wyrabiamy ciasto. Formujemy kule. Przekładamy do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut, tak by podwoiło swoją swoją objętość.
2. Na rozgrzanej patelni z oliwą podsmażamy czosnek, cebulę i pieczarki. Dodajemy świeży tymianek. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
3. Wyrośnięte ciasto drożdżowe zagniatamy i dzielimy na dwie części, jedna 2/3 i 1/3. Większą część rozwałkowujemy na szerokość naszej formy, tak by brzegi nieco wystawały. Formę natłuszczamy i wykładamy ciastem. Na wierzch rozkładamy duszoną cebulę z pieczarkami, dodajemy po łyżce mascarpone, kawałki fety, tarty cheddar i plastry mozzarelli. Całość posypujemy posiekaną pietruszką. Na koniec przykrywamy ciastem rozwałkowanym z pozostałej 1/3 ciasta. Zlepiamy brzegi i pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 190 stopniach C (opcja: góra-dół) przez 40 minut. Podajemy na ciepło!
komentarze 24
Podziwiam za elegancje przy „garach” i rozwiany włos 😉ale rozumiem że na potrzeby fotorelacji. Nic co z drożdżami nie jest dla mnie proste….
dodany przez Marta @ 19 listopada 2024 o 12:29. #
Elegancja przy garach? Moim zdaniem Zosia jest „normalnie“ ubrana i włosy też ma związane. Zastanawiam się co ubierają ludzie jak chcą coś ugotować. Jest coś takiego jak ubranie do kuchni? W poprzedniej ralacji była mowa o przebieraniu się po przyjściu do domu. To ile razy się ludzie przebierają w ciągu dnia?
dodany przez Ania @ 20 listopada 2024 o 06:27. #
Wedle potrzeb. W kuchni można założyć fartuszek… Z pewnością nie sweter z długim rękawem. Ale i Kasia gotuje i pierze w grubym wełnianym swetrze!
dodany przez Anonim @ 21 listopada 2024 o 15:58. #
I całe dotychczasowe życie legło mi w gruzach! Nie dość, że gotuję w swetrze na długi rękaw to jeszcze bez fartucha… 🤦
dodany przez jajo @ 22 listopada 2024 o 13:11. #
Przede wszystkim, szary sweter dobrze komponuje się z szarym, zapewne marmurowym, wałkiem i ładnie to wygląda na zdjęciu, stąd pewnie taki wybór stroju :)
dodany przez Anna @ 22 listopada 2024 o 10:21. #
WYPRÓBUJE, WYGLADA APETYCZNIE
dodany przez Aleksandra @ 19 listopada 2024 o 12:34. #
Zdecydowanie za dużo ciasta i sera. Wystarczyłaby dolna część tarty i mniej sera na korzyść pieczarek.
dodany przez Anonim @ 19 listopada 2024 o 12:57. #
Ta ilość sera też mnie przeraża. Niezbyt zdrowo! Zastanawiam się jak Zosia utrzymuje tak dobrą sylwetkę przy takich przepisach, chyba, że sama tego nie je lub ma świetną przemianę materii, bądź biega maratony. Ja zdecydowanie wolę lżejsze potrawy!
dodany przez Betti @ 19 listopada 2024 o 20:03. #
Nigdzie nie jest napisane, że tak się odżywia na co dzień :) Pizza raz na tydzień, czy inne mało zdrowe danie nikomu nie zaszkodzi.
dodany przez Dominika @ 20 listopada 2024 o 14:23. #
Przecież nie podaje Wam swojego codziennego jadłospisu tylko raz na jakiś czas wrzuca przepis. Tego dania przecież też nie je 7 x w tygodniu więc o co to zamieszanie? 🤷♀️
dodany przez Ania @ 20 listopada 2024 o 21:58. #
Jak się przedstawia fotki i treści do publicznej wiadomości to należy liczyć się z komentarzami, nie zawsze pozytywnymi.
Z prezentowanych przez Zośkę przepisów wynika, że jej kuchnia jest niby nowoczesna, a jednak tradycyjna z dużą ilością węglowodanów i tłuszczów, nieumiejętnie połączonych smaków i najczęściej nadmiaru składników – pewnie więc stąd te powyższe komentarze.
dodany przez Zołza @ 22 listopada 2024 o 13:01. #
Zgadzam sie, w zupelnosci wystarczylyby dwa zolte sery, tej fery i mascarpone i tak smakowo sie nie wyczuje przy takiej ilosci skladnikow, a podbija niemilosiernie wartosc kaloryczna.
dodany przez Kala @ 25 listopada 2024 o 10:50. #
Wygląda bardzo smakowicie ale i ciężkostrawnie, tyle sera, cebula i czosnek brrrr… niestety nie na wszystkie żołądki i jelita 😞
dodany przez Kasia @ 19 listopada 2024 o 19:35. #
Ilość pieczarek można by pewnie podwoić. Ale przepis ciekawy i wart wypróbowania. Dziękuję za pomysł :)
dodany przez meglampwork @ 19 listopada 2024 o 19:41. #
Wygląda fajnie i smakuje też pewnie wyśmienicie, ale jak dla mnie to bomba cholesterolowo-glutenowa :). Natomiast jako poczęstunek na przyjęcie, tak aby każdy spróbował po kawałeczku, wydaje się całkiem trafnym pomysłem .
dodany przez Magdalena @ 19 listopada 2024 o 21:18. #
Zgadzam się z komentarzami, wygląda pysznie i bardzo sycąco, ale też ciężkostrawnie..z drugiej strony, są rejony świata, gdzie podstawą kuchni jest wino i oliwa, niestety w naszym zimnym kraju mamy kulturę rosołu, smalcu i wódki 😉 musi być tłusto i rozgrzewająco, coś nas musi trzymać przy życiu przez kilka okropnych miesięcy…miłego dnia!
dodany przez Sylwia @ 20 listopada 2024 o 07:37. #
A gdzie tu rosół, smalec i wódka? Zapiekanka z drożdżowego ciasta świetnie się nadaje do wina, a i oliwą można pokropić. I niewiele się różni od pizzy 4 sety. No ale przecież za wszelką cenę trzeba się przyczepić do każdego artykułu na tym blogu.
dodany przez Kili @ 24 listopada 2024 o 11:50. #
Brakuje mi jakiegoś ostrego sera. Mascarpone i mozarella mają bardzo delikatny smak, feta da dużo słonego smaku, cheddar fajnie zlepi, ale nic poza tym.
dodany przez S. @ 20 listopada 2024 o 11:57. #
Pysznie wygląda! Pieczarek tyle co trzeba, ciasta też, i duuużo sera- uwielbiam! Rewelacja!
dodany przez Gosia @ 20 listopada 2024 o 20:15. #
Cheddar, feta, mascarpone i mozzarella – każdy ser z innej parafii. Co to w ogóle za połączenie smaków, gdzie nie będą ze sobą współgrać? I do tego ta cebula. Porażka.
dodany przez Anonim @ 21 listopada 2024 o 12:46. #
Przepis za bardzo udziwniony, na zasadzie “czyszczenia lodówki” i zaszpachlowane serami które nie mają ze sobą nic wspólnego…szczególnie ten wszędzie wciskany mascarpone! Nie pasują pieczarki, ciasto drożdżowe lepiej byłoby zamienić na inne…
Mniej znaczy lepiej, a tu jest zdecydowanie nadmiar…i prezentacja finalna pozostawia wiele do życzenia!
dodany przez Marianna @ 21 listopada 2024 o 22:06. #
Dokładnie. Mało elegancko na tym talerzyku.
dodany przez Anonim @ 22 listopada 2024 o 13:21. #
Pycha!
dodany przez CappuccinoPL @ 21 listopada 2024 o 22:11. #
Na pewno zrobię, bo dla mnie wygląda danie idealnie…. A inni? Cóż zawsze muszą się przyczepić… Jak nie do ubrania, do do włosów, do składników… Ludzie zjedzenie jednego czy dwóch kawałków nie spowoduje że wylądujecie na sorze.
dodany przez Monika @ 23 listopada 2024 o 21:27. #