* * *
Dojrzałe w słońcu truskawki i gorąca biała czekolada to wspaniałe połączenie! Przepis koniecznie na liście do wypróbowania w letnie popołudnie!
Skład:
(przepis na 2-3 osoby)
ok. 600 g świeżych truskawek
ok. 300 ml wody
garść świeżych liści mięty
sok z 1 cytryny
1 lampka różowego wina
2 łyżki brązowego cukru
szczypta kardamonu
do podania: 1 tabliczka białej czekolady + kilka truskawek
A oto jak to zrobić:
1. Liście mięty umieszczamy w garnku z wodą, dodajemy brązowy cukier, szczyptę kardamonu i zagotowujemy. Czekamy aż cukier się rozpuści i odstawiamy do wystygnięcia. Dodajemy truskawki i miksujemy. Dolewamy wino i sok z cytryny. Całość mieszamy i schładzamy.
2. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Schłodzoną zupę posypujemy liśćmi mięty i podajemy z truskawkami zanurzonymi w gorącej czekoladzie.
* * *
Strawberries ripened in the sun and hot white chocolate are a wonderful combination! This recipe must be added to your list to try on a summer afternoon!
Ingredients:
(recipe for 2-3 people)
approx. 600 g fresh strawberries
approx. 300 water
a handful of fresh mint leaves
juice from 1 lemon
1 glass of rosé wine
2 tablespoons brown sugar
a pinch of cardamom
to serve with: 1 bar of white chocolate + a few strawberries
Here's how to do it:
1. Place the mint leaves in a pot of water, add the brown sugar, a pinch of cardamom and boil. Wait until the sugar dissolves and leave it aside to cool. Add the strawberries and blend. Pour in the wine and lemon juice. Stir the mixture and chill.
2. Melt the chocolate in a water bath. Sprinkle the chilled soup with mint leaves and serve with strawberries dipped in hot chocolate.
Komentarze