Ingredients:
(recipe for 4-6 portions)
1,5 l of bouillon *
6-8 small potatoes
150 g of natural yoghurt
approx. 400 g of fresh chanterelles
1/2 of a cauliflower head
handful of fresh dill
1 onion
2 tablespoons of butter
1 teaspoon of curcuma
sea salt and freshly ground pepper
Skład:
(przepis na 4-6 porcji)
1,5 l bulionu *
6-8 małych ziemniaków
150 g jogurtu naturalnego
ok. 400 g świeżych kurek
1/2 główki kalafiora
garść świeżego koperku
1 cebula
2 łyżki masła
1 łyżeczka kurkumy
sól morska i świeżo zmielony pieprz
Directions:
1. Fry the washed and cleaned chanterelles in a hot pan with butter (cut larger mushrooms into smaller parts). Then, add finely chopped onion. Fry for 6-8 minutes, constantly stirring. Place everything in a large pot. Pour in some hot bouillon with potatoes and curcuma. Boil everything and then, lower the heat and cook covered for 20 minutes – after 10 minutes of cooking, add cauliflower florets.
2. Season the cooked soup with freshly ground pepper and some salt. Serve with yoghurt and fresh dill.
* bouillon recipe:
600 g of flat rib + 500g of turkey wings
2 l of water
3-4 bay leaves
5 allspice corns1 tablespoon of dried lovage
8 peppercornsa piece of fresh ginger (approx. 1,5 cm)
1 bunch of soup vegetables
Directions:
1. Carefully wash the meat and place it in a large pot. Add peeled and chopped soup vegetables as well as herbs. Pour some water into the pot. Boil everything and then, reduce the heat and cook for at least 2 hours.
A oto jak to zrobić:
1. Na rozgrzanej patelni z masłem podsmażamy umyte i oczyszczone kurki (większe grzyby kroimy na kawałki). Następnie dodajemy posiekaną w drobną kostkę cebulę. Smażymy przez 6-8 minut, stale mieszając. Całość przekładamy do dużego garnka. Dolewamy gorący bulion, ziemniaki i kurkumę. Zagotowujemy, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez 20 minut – po 10 minutach gotowania dodajemy różyczki kalafiora.
2. Ugotowana zupę doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i solą. Podajemy z jogurtem i świeżym koperkiem.
* przepis na bulion:
600 g szpondra wołowego + 500 g skrzydeł indyka
2 l wody
3-4 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
1 łyżka suszonego lubczyku
8 ziarenek pieprzu
kawałek świeżego imbiru (ok. 1,5 cm)
1 pęczek włoszczyzny
A oto jak to zrobić:
1. Mięso dokładnie myjemy i umieszczamy w dużym garnku. Dodajemy obraną i pokrojoną włoszczyznę oraz zioła. Zalewamy wodą. Doprowadzamy do gotowania, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez min. 2 godziny.
26 komentarzy
Wygląda smakowicie ;-)
Pozdrowienia!
Żwawy Leniwiec
http://www.zwawyleniwiec.pl
? ? ? ? ? ?
dodany przez Żwawy Leniwiec @ 16 września 2016 o 18:16. #
Jak zwykle piękne zdjęcia!zupa ładnie podana ,apetycznie!jutro robię! ;)
dodany przez Iwona @ 16 września 2016 o 18:36. #
Przepiękne zdjęcia ;-)
http://poranekzksiazka.blogspot.com/
dodany przez Ewa @ 16 września 2016 o 20:12. #
Kurki- smak mojego dzieciństwa :)
dodany przez Ania @ 16 września 2016 o 20:12. #
Dzieciństwa? Chyba dzieci nie powinny jeść grzybów?
dodany przez ana @ 17 września 2016 o 21:38. #
Bardzo podoba mi się wystrój Twojego stołu. Wprowadza w jesienny nastrój – wygląda zjawiskowo :)
MoccaMonica blog
dodany przez Monika @ 16 września 2016 o 20:21. #
Nie wiem, czy o tym słyszałaś, ale z zasady grzybów nie powinno się myć. Można zmieść z nich drobiny piasku (czy co tam się na nich znajdzie) przy pomocy pędzelka, ale płukanie ich pod wodą wypłukuje z nich smak i powoduje, że trudniej je usmażyć. Szefowie kuchni w tej kwestii są bardzo kategoryczni.
dodany przez m @ 16 września 2016 o 20:53. #
Masz rację, ale nie do końca. Ta zasada nie obejmuje grzybów całych. Nie wolno zaś płukać grzybów pokrojonych – co więcej, zakaz płukania dotyczy głównie grzybów rurkowych czyli tych z “gąbką” pod kapeluszem. Grzyby blaszkowe, takie jak kurki czy gąski, prawie nie nasiąkają, bo nie mają owej “gąbki”.
dodany przez Eufrozyna @ 17 września 2016 o 10:20. #
Hej Zosiu, gdzie kupilas te talerze?
dodany przez Weronika @ 16 września 2016 o 20:55. #
To talerze z Białej Marii, dostępne w Rosenthalu.
dodany przez Anna @ 16 września 2016 o 21:39. #
“Szpondera”, Zosiu, a nie “szpondra”…
dodany przez Edyta @ 16 września 2016 o 22:35. #
Jednak sprawdziłam, bo nie moglabym zasnąć: szpondra! Brawo Ty! :-)
dodany przez Edyta @ 16 września 2016 o 22:42. #
Piękne zdjęcia.
Pozdrawiam
dodany przez Marlena @ 16 września 2016 o 22:47. #
Mmmmm.. ale nam narobiłaś smaka! :)
http://www.siostryandrzejewskie.blogspot.com
dodany przez Siostry Andrzejewskie @ 17 września 2016 o 11:49. #
Uwielbiam kurki. Najcześciej serwuję je z makaronem w delikatnym śmietankowym sosie :)
U mnie na blogu przepis na ciasteczka dla alergików :) Zapraszam :)
dodany przez Bati @ 17 września 2016 o 12:20. #
Wygląda bardzo smakowicie ;)
dodany przez Anna @ 17 września 2016 o 13:54. #
A skąd cudne patelnie?
dodany przez Marta @ 17 września 2016 o 19:46. #
Pokaze to mamie!
dodany przez milex @ 18 września 2016 o 04:06. #
Piekne zdjecia!
dodany przez Kamila @ 18 września 2016 o 08:52. #
Fantastyczne zdjęcia!
dodany przez Fashionandcash @ 18 września 2016 o 10:59. #
Zupa + kurki + ziemniaki = <3
dodany przez Patrycja @ 18 września 2016 o 17:03. #
Mniam, świetne smaki! :)
dodany przez Ola | czescmnie.pl @ 18 września 2016 o 21:26. #
Wygląda smakowicie…
Przepisy na zdrowe dania i ciekawe porady o eco codzienności.
http://kobietaiecozycie.blogspot.com/
dodany przez Kobieta i eco Życie @ 19 września 2016 o 10:03. #
Uwielbiam kurki w każdej postaci!
http://www.evdaily.blogspot.com
dodany przez Ev @ 19 września 2016 o 10:42. #
Zosiu, gdzie kupujesz te piękne miedziane naczynia?
dodany przez Ania @ 23 września 2016 o 19:16. #
Stół wygląda przepięknie ! :)
dodany przez Magda @ 26 stycznia 2017 o 16:45. #