* * *
Odłóżmy na chwilę ciężkie i kaloryczne potrawy (obiecuję, tylko na chwilę :)) i sięgnijmy po coś lżejszego, co nie wymaga od nas specjalnego poświęcenia. Ten łosoś jest dość intuicyjny, a raczej przepis na niego. Proporcjami sosu możecie dowolnie operować, byleby nie przesadzić z ilością płatków chili i z czasem pieczenia. Nie ma nic gorszego, jak dobrej jakości ryba ale zbyt długo przetrzymana w piekarniku.
Skład:
ok. 400/500 g świeżego łososia
sok i otarta skórka z 1 pomarańczy
szczypta płatków chili
4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
2-3 łyżki miodu
1 łyżeczka musztardy dijon
3-4 ziarenka pieprzu (może być już zmielony)
1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
garść liści sałaty rzymskiej
duża garść czerwonych winogron (najlepiej bezpestkowych)
1-2 szalotki lub czerwona cebula
sos:
3-4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
1 łyżka gęstego octu balsamicznego
kilka kropel soku z cytryny
1 łyżka miodu
sól morska i świeżo zmielony pieprz
A oto jak to zrobić:
1. Aby przygotować łososia: w moździerzu lub w małej miseczce ucieramy/mieszamy kurkumę, startą skórkę z pomarańczy, płatki chili, musztardę, miód, pieprz i oliwę z oliwek do uzyskania gładkiej marynaty. Umytą i osuszoną rybę nacieramy solą i kroimy na kawałki. Przekładamy rybę do naczynia żaroodpornego i zalewamy marynatą. Na koniec rozkładamy plastry pomarańczy. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach C (opcja: góra-dół) maksymalnie 12-15 minut. Na chwilę przed końcem pieczenia, polejmy rybę powstałym sosem.
2. Aby przygotować sałatę: winogrona rozkładamy na blasze i pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach C przez 8-10 minut lub do momentu, aż zmarszczy się skórka owoców. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Składniki na sos dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. W szerokim naczyniu łączymy posiekaną szalotkę, poszarpane liście sałaty rzymskiej i upieczone winogrona. Całość skrapiamy sosem miodowym. Podajemy z upieczoną rybą.
Umytą i osuszoną rybę nacieramy solą i kroimy na kawałki.
W moździerzu lub w małej miseczce ucieramy/mieszamy kurkumę, startą skórkę z pomarańczy, musztardę, płatki chili, miód, pieprz i oliwę z oliwek do uzyskania gładkiej marynaty.
Przekładamy rybę do naczynia żaroodpornego i zalewamy marynatą. Na koniec rozkładamy plastry pomarańczy.
Tak przygotowanego łososia pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach C (opcja: góra-dół) maksymalnie 12-15 minut. Na chwilę przed końcem pieczenia, polejmy rybę powstałym sosem Aby przygotować sałatę: winogrona rozkładamy na blasze i pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach C przez 8-10 minut lub do momentu, aż zmarszczy się skórka owoców. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Składniki na sos dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. W szerokim naczyniu łączymy posiekaną szalotkę, poszarpane liście sałaty rzymskiej i upieczone winogrona. Całość skrapiamy sosem miodowym.
komentarzy 40
Wygląda pysznie, szkoda tylko że łosoś taki drogi…
dodany przez Dominika @ 15 stycznia 2022 o 12:11. #
Ten blog od dawna nie jest na kieszeń przeciętnego Polaka…
dodany przez Hania @ 15 stycznia 2022 o 13:10. #
E tam, raz na jakiś czas…
dodany przez Karola @ 15 stycznia 2022 o 13:23. #
W ogóle ciężko znaleźć dobrą rybę w rozsądnej cenie 😕
dodany przez Ania @ 15 stycznia 2022 o 14:52. #
Łosoś drogi? Nie przesadzaj..lepiej kup 5 tanich kurczaków..raz na tydzień można kupić dobrą rybę
dodany przez Anonim @ 15 stycznia 2022 o 17:09. #
Tak drogi. Szczególnie on, który już dawno nie jest zdrową rybą. W ogóle ryby są drogie. A będą jeszcze droższe. To co napiszę nie będzie pozytywne: dobrze już było. Czekają nas biedne czasy. Czas przewartościować swoje potrzeby i przeanalizować priorytety.
dodany przez Anonim @ 16 stycznia 2022 o 13:08. #
Oj tak… najlepiej biedolić na blogu przy okazji komentarzy na temat przepisu kulinarnego o tym jak Ci źle. Jak nie chcesz przyrządzać tego łososia to go nie przyrządzają i tyle.
dodany przez Anonim @ 16 stycznia 2022 o 17:04. #
Bardzo fajny przepis! Właśnie takich przepisów, na lżejsze, zdrowe dania, które można jeść bez wyrzutów sumienia poproszę więcej 🙂.
dodany przez Jolanta @ 15 stycznia 2022 o 12:49. #
Oj tak, zgadzam sie, to pyszny przepis i leciutki, oby takich wiecej!
dodany przez Monika @ 18 stycznia 2022 o 13:54. #
Wyglada naprawdę smakowicie! Kompletnie nie moje zestawienie smaków, a mimo to chciałabym spróbować tego dania:)
dodany przez Justyna @ 15 stycznia 2022 o 13:06. #
Ten przepis jest świetny. Robiłam 3 tygodnie temu łososia z podobną marynatą tylko trzymałam w niej rybę na pół godziny przed pieczeniem. Ryba była pyszna i świetnie sprawdziła się na urodzinach Córeczki.
dodany przez Magdalena @ 15 stycznia 2022 o 19:41. #
Dziękuję Zosiu za ciekawy pomysl na mojego ulubionego łososia,nie przepadam za gotowaniem,ale ten przepis wygląda zachęcająco i chętnie go wypróbuję 🤗 Pozdrawiam
dodany przez Ola @ 15 stycznia 2022 o 19:56. #
Ryba wyborna! Została mi sałata wg Twojego przepisu i na kolację dodałam grillowany ser halumi.Pyszny dzień!
Serdeczności!
dodany przez Malgorzata @ 15 stycznia 2022 o 20:21. #
Czy jest możliwość wykupienia abonamentu w Twojej kuchni? 😉 Pięknie sfotografowane, apetyczne, proste.
dodany przez Dorota @ 15 stycznia 2022 o 22:34. #
Dla nas lżejszy przepis to ziemniaki z wody, piersi z kurczaka smażone i mizeria. Jakie to mizerne życie w porównaniu do Insta … stars of Poland…
dodany przez Eda @ 16 stycznia 2022 o 03:07. #
Zosiu taka porcja to jest daniem glownym? Pytam z ciekawosci jakie porcje jedzenia jadasz ;)
dodany przez Agnieszka @ 16 stycznia 2022 o 09:55. #
Świetny przepis! Na pewno wykorzystam!
dodany przez Natalia @ 16 stycznia 2022 o 10:15. #
extra vergine 🤦♀️🤦♀️
dodany przez justyna @ 16 stycznia 2022 o 12:15. #
it. extra vergine -poprawnie, więc nie rozumiem ….
dodany przez Malgorzata @ 16 stycznia 2022 o 16:48. #
mam uwagę do Autorki tego wpisu ktora może okazać sie cenna dla innych czytelniczek. Na swojej stronie makecookingeasier Pani Zofia reklamuje produkty za sklepu westwing. Skuszona pięknym wyglądem skusiłam sie na zakup pufy. Firma westwing okazała sie nierzetelna i od ponad 4 miesięcy czekam na jej dostarczenie. Okazało sie ze nie byłam w tym błędzie odosobniona. Na forum Gazeta pl sa właściwie same negatywne komentarze dotyczące problemów ze zwrotem pieniędzy jakością rzeczy z tej firmy, a także terminem dostarczenia. Mając na względzie powyższe straciłam zaufanie do Pani Zofii i do poleceń tej Pani. Proponuję zachować dystans czego i sobie życzę
dodany przez Karolina @ 16 stycznia 2022 o 12:23. #
Na pewno pyszny ten łosoś! Tylko ten płynny miód zima! Prawdziwy miód powinnien byc o tym czasie twardy. Warto zwrócic na to uwage. Pozdrawiam
dodany przez Agnieszka @ 16 stycznia 2022 o 18:28. #
Święta racja – patrzy co kupujemy.
Chciałam tylko uściślić, że w pewnych sytuacjach naturalny miód może być jeszcze płynny – niektóre miody krystalizują znacznie dłużej.
dodany przez Wuwi @ 19 stycznia 2022 o 16:35. #
Mmmm zapowiada się bardzo smacznie! Wydawało mi się,że będzie skomplikowanie, a tu takie zaskoczenie:) Zosiu, masz przepiękny dom!!!
dodany przez Żaneta @ 16 stycznia 2022 o 18:43. #
Bez obrazy, ale te dłonie są jakieś takie niefotogeniczne. Rozumiem, że robi się teraz fotki z knajp z urobionymi rękami kucharzy- taki chwyt marketingowy na uatentyczność, ale dłonie Zosi są odpychające i zniechęcają mnie do oglądania tych kulinarnych fotek.
dodany przez Mbet @ 16 stycznia 2022 o 23:00. #
Nie oglądaj i nie pisz głupot….
dodany przez Dorota @ 18 stycznia 2022 o 18:09. #
Nie oglądaj , przymusu nie ma zapewne post Zosi wzbudził w tobie takie emocje ,że musiałaś palnąć głupi komentarz ….
dodany przez Dorota @ 19 stycznia 2022 o 10:19. #
Zaraz tam głupi. No nie są to ładne dłonie, odpychające wręcz. I nie ma co tu dyskutować.
dodany przez Zosia @ 19 stycznia 2022 o 17:41. #
To tak na serio?
dodany przez Wuwi @ 19 stycznia 2022 o 16:28. #
To „odpychajace” zabrzmialo bardzo nieprzyjemnie, nie mniej jednak zgadzam sie. „Cos” jest w dloniach Zofii, w sensie negatywnym. Sa duze, jakby „meskie”? Do tego przesuszone, odbarwione (kiedys moze odmrozone), a prawa wiecznie jakas pocieta i z pozolklym paznokciem u kciuka. To nie sa dlonie do prezentowania jedzenia…
dodany przez Agata @ 19 stycznia 2022 o 19:11. #
Jesli moge cos dodac, to prpponuje piec winogrona w tym samym czasie jak pieczemy lososia. Zaoszczedzi to troche gazu lub pradu i nasza platneta zyska :)
dodany przez Elak @ 17 stycznia 2022 o 10:53. #
Dobry pomysł. To i jak swój podsunę: po co w ogóle tak męczyć winogrona? Świeże byłyby jeszcze lepsze.
dodany przez Zołza @ 18 stycznia 2022 o 13:12. #
Obłędny! Uwielbiam takie przepisy, szybko, łatwo i pysznie! To będzie mój ulubiony przepis na łososia. Bądźmy dla siebie dobrzy!
dodany przez Patrycja @ 17 stycznia 2022 o 15:31. #
This recipe seems amazing , I pin it for later!!
Miki x
https://www.littletasteofbeauty.com/
dodany przez miki @ 17 stycznia 2022 o 19:34. #
Przepis super napewno wypróbuje 😁te krzesło drewniane piękne można wiedziać z kąd?
dodany przez Martyna @ 22 stycznia 2022 o 13:57. #
Przepis super napewno zrobię tego łososia 😁te krzesło drewniane piękne można wiedziać z kąd?
dodany przez Martyna @ 22 stycznia 2022 o 13:59. #
Nie było w sklepie łososia, więc robię dziś z pstrągiem tęczowym, ciekawe jak wyjdzie:)
dodany przez Magda @ 23 stycznia 2022 o 16:45. #
Łosoś zawsze jest doskonały na wyjątkowe okazje. Świetny przepis.
dodany przez Aleksandra @ 25 stycznia 2022 o 14:08. #
Skąd ten śliczny pojemnik na miód? 🐝🍯🍯🍯
dodany przez Asia @ 27 stycznia 2022 o 15:29. #
Piękne zdjęcia Zosiu! :)
I Twoja córeczka jest tak podobna do Ciebie, te uśmiechy przy stole, identycznie :)
dodany przez Natka @ 10 lutego 2022 o 08:30. #
Podkradam przepis. Moje kociaki uwielbiają jak robię coś z ryby i cos czuję, że przy tym przepisie tak ja jak i one będziemy mieli coś pysznego.
dodany przez Dorota @ 12 kwietnia 2022 o 14:54. #