​Dzisiejszym wpisem chciałaby zatrzymać ten najpiękniejszy miesiąc w roku i celebrować go jak najdłużej. Jeśli jeszcze nie wiecie jakie ciasto upiec w najbliższy weekend, to ten sernik z truskawkami z pewnością będzie dobrym wyborem. Idealnie mokry, kremowy i co najważniejsze nie za słodki. To, co pieczemy?
 

Skład:

spód ciasta i kruszonka:

150 g masła

300 g mąki

20 g cukru

1 łyżka wody

masa twarogowa:

ok. 450 g twarogu

220 ml kwaśnej śmietany 12 %

200 g jogurtu naturalnego

4 jajka

1/2 szklanki cukru

ok. 400 g świeżych truskawek

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

A oto jak to zrobić: 

1. Aby przygotować kruchy spód: w szerokiem naczyniu łączymy mąkę z masłem i cukrem. Zagniatamy ciasto. Jeśli jest zbyt suche dodajemy łyżkę wody. Z powstałego ciasta ucinamy 1/4 i schładzamy w zamrażalniku, na parę minut. Pozostałym ciastem wykładamy natłuszczoną formę do pieczenia i przelewamy masę twarogową. Dodajemy truskawki (patrz na zdjęciu), a na wierzch ścieramy na dużym oczku zmrożone ciasto, przeznaczone na kruszonkę. Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C przez godzinę. Po upieczeniu studzimy, a następnie schładzamy w lodówce na min. 2 godziny.

2. Aby zrobić masę kremową: w szerokim naczyniu ucieramy twaróg, śmietanę, jogurt, cukier oraz esencję waniliową. Gdy masa nabierze gładkiej konsystencji, dodajemy jajka i łączymy do połączenia się składników.