Jak znaleźć w wielkiej, obcej aglomeracji porządną i nie za drogą restaurację czy pizzerię? W jaki sposób uniknąć nieprzyjemnych konsekwencji po egzotycznej kolacji? Czy można jeść i nie przytyć na wyjeździe?:)
Jak już pewnie zauważyłyście, wraz z Kasią i Zosią wybrałyśmy się na krótką wycieczkę do Rzymu. Nasz grafik przepełniony był zabytkami i muzeami, które chciałyśmy zobaczyć, ale przecież wakacje na zwiedzaniu się nie kończą :). Czym byłby nasz pobyt we Włoszech, gdybyśmy nie zapełniły naszych burczących brzuchów pysznym, włoskim jedzeniem? Jak nie popełnić błędów, ciesząc włoskim „dolce vita”?
- Aby zjeść prawdziwie włoskie dania, należy poszukać restauracji nieprzeznaczonych dla turystów. Postanowiłam, kierując się zdrowym rozsądkiem, szukać małych lokali, które odwiedzają przede wszystkim Włosi. Wiadomo bowiem, że restauracje położone na głównych szlakach turystycznych, są nastawione na turystów, którzy prawdopodobnie na drugi dzień tam nie wrócą:). Jak rozpoznać Włocha?:) Zapewne będzie miał na sobie świetnie skrojony garnitur i eleganckie buty (uraczy nas też pewnie pięknym uśmiechem :)).
- Włosi – znawcy makaronów – przyrządzają je zawsze al dente ("na ząb"), czyli "półtwardy". Sytość zapewnia nam zawarta w nim skrobia, którą nasz organizm przetwarza na glukozę. Robi to tym wolniej, im mniej rozgotowany makaron jemy. Wtedy nie tyjemy, a czujemy się syci przez wiele godzin. Makaron nie jest wysoko kaloryczny, natomiast dodatki (zwłaszcza sosy), z którymi na ogół przygotowujemy nasze dania, są tłuste, zawiesiste, a tym samym bardzo kaloryczne. Z kolei Włoski sos jest bardziej esencjonalny, a tym samym można go dodać mniej – potrawa wciąż zachowa swój niezwykły smak. Poza tym do ich przygotowania używane są najlepsze składniki. Pisząc, to aż nabrałam smaku na pyszny makaron z pomidorami, chilli i czosnkiem (mniam! :)).
- Wakacje w Rzymie spędziłam bardzo aktywnie. Przede wszystkim zwiedzałam, a tym samym codziennie „miałam w nogach” około 15km. Dlatego też bezkarnie jadłam pizzę, makarony, no i oczywiście niepowtarzalne włoskie lody.
- Warto pamiętać, żeby przez cały dzień regularnie popijać wodę. W Rzymie można ją pić z rozmieszczonych po całym mieście fontann. Woda w nich jest zdatna do picia. Picie dwóch litrów wody dziennie uchroni nas przed odwodnieniem, a naszą skórę przed przedwczesnymi zmarszczkami.
- Rano koniecznie musiałam napić się prawdziwej włoskiej kawy. Włosi zaczynają dzień od szybkiej wizyty w najbliższej kawiarni i łyknięcia malutkiego lecz szatańskiego esspresso. Ja jednak poprzestałam na cappuccino, które jest tam przepyszne i w niczym nie przypomina „napoju” pitego w Polsce.
Po południu delektowałam się z dziewczynami lodami o niepowtarzalnych smakach. Nie mogłyśmy się zdecydować, które smakują nam najbardziej. Chyba wszystkie !!!
Rzym wywarł na mnie niesamowite wrażenie. Jest piękny, tajemniczy i aż prosi o romantyczną przygodę. Siedzący na schodach Hiszpańskich młodzi ludzie są tego najlepszym przykładem. W Koloseum miałam wrażenie, że słyszę gladiatorów wołających „ ave caesar, morituri te salutant” ( "Witaj Cezarze, pozdrawiają Cię idący na śmierć"). Pokochałam to Wieczne Miasto, za jego atmosferę, za zabytki i wyśmienite jedzenie. W przeciwieństwie do dziewczyn byłam tam po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni. Kiedyś tam wrócę!
Follow my blog with bloglovin!
Komentarze