Skład:

świeża pierś z indyka (ok. 800 g) + 3-4 łyżki mąki + 2 łyżki ostrej, czerwonej papryki (mielonej)

garść świeżego tymianku

4-5 gruszek

8-10 szalotek

1 czerwona cebula

1-2 duże łyżki miodu

1 łyżka musztardy Dijon

1-2 łyżki octu balsamicznego 

oliwa z oliwek

sól i pieprz ziołowy

do podania: kasza kuskus (przygotowanie wg instrukcji na opakowaniu) + świeża natka pietruszki + prażone orzechy włoskie

A oto jak to zrobić:

1. Pierś z indyka dokładnie płuczemy, kroimy na cienkie plastry, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem ziołowym. Obtaczamy w mące i mielonej papryce. Szalotkę kroimy na cienkie krążki i delikatnie podsmażamy na patelni z łyżką oliwy z oliwek. Dodajemy miód, musztardę, ocet balsamiczny i świeży tymianek. Zwiększamy ogień i dodajemy kawałki indyka oraz ćwiartki czerwonej cebuli. Smażymy. Zmniejszamy płomień i dorzucamy ćwiartki gruszek (możemy zostawić skórkę). Dusimy pod przykryciem przez 10 minut. Podajemy z kaszą kuskus zmieszaną ze świeżą natką pietruszki i podprażonymi orzechami (kaszę możemy pokropić oliwą z oliwek).

Komentarz: Jako dodatek to tego dania, idealnie pasuje konfitura z żurawin lub kawałki sera pleśniowego.