Skład:

ciasto:

180 g mąki

30 g cukru pudru

150 g pokrojonego w kostkę masła

1 łyżka wody (opcjonalnie)

farsz:

4-5 łodyg rabarbaru

1 łyżka soku z cytryny

1/4 szklanki cukru

2 białka + 2 łyżki cukru

szczypta mielonego kardamonu

do podania: świeże listki melisy lub mięty

A oto jak to zrobić:

1. Do szerokiej miski (albo na stolnicę) przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone na kawałki masło, cukier puder i skrapiamy łyżką wody (opcjonalnie). Zdecydowanym ruchem zagniatamy ciasto i odkładamy na 30 minut do zamrażalnika. Rabarbar dokładnie myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na kwałki. Zasypujemy cukrem, sokiem z cytryny i pozostawiamy na 20 minut.

2. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika. Kawałek ciasta odcinamy na kruszonkę, a pozostałą częścią wykładamy formę. Sok z rabarbaru odsączamy. Pokrojone kawałki przesmażamy ze szczyptą mielonego kardamonu. Białka z cukrem ubijamy na sztywną pianę.

3. Podsmażony rabarbar przekładamy na surowe ciasto, dodajemy ubitą pianę z białek i cukru. Na końcu ścieramy na tarce pozostały kawałek surowego ciasta. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni C przez ok. 20 minut. Podajemy na ciepło ze świeżymi listkami melisy lub mięty.

Komentarz: Czas pieczenia zależy w dużej mierze od rodzaju piekarnika. Piekę na tzw. góra-dół. Jeżeli wierzch ciasta za szybko sie przypieka, po 10 minutach zmniejszmy temperaturę do 180 stopni C. Powstały sok z rabarbaru rozcieńczmy z kompotem.