IMG_3016

  Do potraw z kurczakiem nie mam zbytniej słabości. Ilekroć go jednak przygotowuję, to staram się by w końcowym efekcie mięso było bardzo soczyste i w towarzystwie świeżych ziół i warzyw. Cienko pokrojona surowa cukinia sprawia, że danie jest lekkie a sok z cytryny delikatnie marynuje mięso. Dodatki w postaci makaronu lub ryżu są już zbędne – polecam jednak dorzucić połówki dojrzałych pomidorów koktajlowych.

IMG_2979

Skład:

(przepis dla 3 -4 osób)

2 średnie cukinie

1 pierś kurczaka (podwójna)

1 cytryna (sok + otarta skórka)

1 łyżeczka posiekanej papryczki chili

garść świeżych listków oregano (opcjonalnie kolendra)

garść orzeszków ziemnych

sól morska i świeżo zmielony pieprz

do smażenia: olej kokosowy

IMG_2989

A oto jak to zrobić:

1.Umytą i dokładnie oczyszczoną pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzanej patelni z tłuszczem podsmażamy pokrojoną papryczkę chili, świeże listki oregano i orzeszki. Dodajemy kawałki kurczaka i podsmażamy. Całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na końcu dodajemy otartą skórkę z cytryny i sok.

2.Umytą cukinię kroimy za pomocą tzw. obieraczki na cienkie paski i łączymy z mięsem. Danie podajemy z ćwiartką cytryny i świeżymi listkami oregano (cukinii nie podsmażamy).

IMG_2988
IMG_2997

IMG_3021