Skład:
ok. 500 g obranych ziemniaków
1 szczypiorek z cebulką
1 jajko
2-3 ząbki czosnku
szczypta gałki muszkatołowej
ok. 100 g tartego parmezanu (może być ser feta lub inny żółty ser)
garść świeżego szpinaku (pokrojony)
garść zielonej pietruszki (pokrojona)
sól morska i świeżo zmielony pieprz
A oto jak to zrobić:
1.Ugotowane ziemniaki ugniatamy na puree. Dodajemy posiekany szczypiorek wraz z cebulką, pokrojony szpinak, wyciśnięty czosnek, tarty parmezan, gałkę muszkatołową, pietruszkę i jajko. Całość dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
2. Z puree formujemy placuszki i rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 160 stopniach C (opcja: termoobieg) przez 20-25 minut. Podajemy na ciepło z jajkiem sadzonym, łyżką gęstej śmietany lub jogurtu.
Komentarz: Do ugniecionych ziemniaków możemy dodać kawałki wędzonego boczku lub wędzonego łososia. Polecam wersję z fetą – wówczas pamiętajcie o mniejszej ilości soli.
Komentarze