An excellent cake that can be served with any fruit. We can prepare it with plums, apricots, pears, apples. In today's version, I've used a couple of blackberries because I sometimes like when there is a little bit of sourness in fruit cakes. In case of this cake, we only need to remember that the yoghurt and eggs have to have room temperature (I'm writing about this because we usually keep them in the fridge) – it will save us from the unwanted slack-baked cake. Good luck… and I'm waiting for your opinions whether you were successful. :-)
***
Wspaniałe ciasto pasujące do większości owoców. Możemy przygotować je ze śliwkami morelami, gruszkami, jabłkami. W dzisiejszej wersji dodałam odrobinę jeżyn, bo lubię w ciastach owocowych odrobinę kwaskowatego posmaku. W przypadku tego ciasta zwróćmy jedynie uwagę na to, by jogurt i jajka miały temperaturę pokojową (piszę o tym, bo z reguły trzymamy je w lodówce) – uchowa nas to od niechcianego zakalca. Powodzenia … i czekam na Wasze opinie, czy rzeczywiście przepis Wam się udał. :-)
Ingredients:
(baking tray with a size of 11 cm x 30 cm)
300 g of flour
1 small natural yoghurt
150 ml of plant oil
lemon zest from 1 lemon
4 eggs
150 g of cane sugar
1 teaspoon of baking powder
1/2 teaspoon of baking soda
handful of raspberries / huckleberries / blackberries
Skład:
(forma o wymiarach 11 cm x 30 cm )
300 g mąki
1 mały jogurt naturalny
150 ml oleju roślinnego
otarta skórka z 1 cytryny
4 jajka
150 g cukru trzcinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
garść malin / borówek / jeżyn
Directions:
1. Whisk the eggs and sugar together using a mixer until light and airy. Add yoghurt, oil, lemon zest, and mix everything at low speed until blended. Set aside the mixer and add sifted flour with baking powder and baking soda. Stir everything with a spatula. Put the ready dough into the greased baking tray. Place the prepared forest fruits on top of the cake.
2. Bake it in the oven preheated to 180ºC for 50 minutes. Take it out of the oven and wait until it cools.
A oto jak to zrobić:
1. Jajka z cukrem ubijamy mikserem na puszystą pianę. Dodajemy jogurt, olej, otartą skórkę cytrynową i miksujemy na niskich obrotach do połączenia się składników. Odstawiamy mikser i dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Całość mieszamy za pomocą szpatułki. Gotowe ciasto przekładamy do natłuszczonej keksówki. Na wierzch ciasta rozkładamy owoce.
2. Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C przez 50 minut. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i czekamy aż ostygnie.
Komentarze