An excellent cake that can be served with any fruit. We can prepare it with plums, apricots, pears, apples. In today's version, I've used a couple of blackberries because I sometimes like when there is a little bit of sourness in fruit cakes. In case of this cake, we only need to remember that the yoghurt and eggs have to have room temperature (I'm writing about this because we usually keep them in the fridge) – it will save us from the unwanted slack-baked cake. Good luck… and I'm waiting for your opinions whether you were successful. :-)
***
Wspaniałe ciasto pasujące do większości owoców. Możemy przygotować je ze śliwkami morelami, gruszkami, jabłkami. W dzisiejszej wersji dodałam odrobinę jeżyn, bo lubię w ciastach owocowych odrobinę kwaskowatego posmaku. W przypadku tego ciasta zwróćmy jedynie uwagę na to, by jogurt i jajka miały temperaturę pokojową (piszę o tym, bo z reguły trzymamy je w lodówce) – uchowa nas to od niechcianego zakalca. Powodzenia … i czekam na Wasze opinie, czy rzeczywiście przepis Wam się udał. :-)
Ingredients:
(baking tray with a size of 11 cm x 30 cm)
300 g of flour
1 small natural yoghurt
150 ml of plant oil
lemon zest from 1 lemon
4 eggs
150 g of cane sugar
1 teaspoon of baking powder
1/2 teaspoon of baking soda
handful of raspberries / huckleberries / blackberries
Skład:
(forma o wymiarach 11 cm x 30 cm )
300 g mąki
1 mały jogurt naturalny
150 ml oleju roślinnego
otarta skórka z 1 cytryny
4 jajka
150 g cukru trzcinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
garść malin / borówek / jeżyn
Directions:
1. Whisk the eggs and sugar together using a mixer until light and airy. Add yoghurt, oil, lemon zest, and mix everything at low speed until blended. Set aside the mixer and add sifted flour with baking powder and baking soda. Stir everything with a spatula. Put the ready dough into the greased baking tray. Place the prepared forest fruits on top of the cake.
2. Bake it in the oven preheated to 180ºC for 50 minutes. Take it out of the oven and wait until it cools.
A oto jak to zrobić:
1. Jajka z cukrem ubijamy mikserem na puszystą pianę. Dodajemy jogurt, olej, otartą skórkę cytrynową i miksujemy na niskich obrotach do połączenia się składników. Odstawiamy mikser i dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Całość mieszamy za pomocą szpatułki. Gotowe ciasto przekładamy do natłuszczonej keksówki. Na wierzch ciasta rozkładamy owoce.
2. Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C przez 50 minut. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i czekamy aż ostygnie.
42 komentarze
Wygląda pysznie, a przygotowanie rzeczywiście nie jest skomplikowane.
Lubię ciasta jogurtowe, więc z chęcią skorzystam z tego przepisu ;-)
Pozdrawiam,
Żwawy Leniwiec
http://www.zwawyleniwiec.pl
? ? ?
dodany przez Żwawy Leniwiec @ 26 sierpnia 2016 o 17:22. #
BABKA WYGLĄDA ZJAWISKOWO! A SMAKUJE PEWNIE JESZCZE LEPIEJ :)
♥ http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=24054597 ♥
♥ https://www.vinted.pl/members/5455-zielinkaa/ubrania?page=6&per_page=96 ♥
dodany przez Monika @ 26 sierpnia 2016 o 21:44. #
I o takie ciasto chodzi!! Pięknie!!
Gdzie kupię taką kratkę do wystudzenia wypieków?
dodany przez Ewelina @ 26 sierpnia 2016 o 17:35. #
Np na aledobre.pl :)
dodany przez Bati @ 26 sierpnia 2016 o 19:57. #
Pychota! Najprostsze rzeczy są zawsze najlepsze! Napewno spróbuję:)
http://www.other-than-pink.blogspot.com
dodany przez www.other-than-pink.blogspot.com @ 26 sierpnia 2016 o 17:52. #
Ech…Akurat mam w domu wszystkie składniki, ale za to nie posiadam formy! :D
dodany przez kat @ 26 sierpnia 2016 o 18:25. #
A musi być ZOTT ? ;-)
dodany przez maga @ 26 sierpnia 2016 o 18:37. #
Ale pyszności i takie proste. Uwielbiam ciasta jogurtowe :)
U mnie urodzinowy tort Rafaello :)
Zapraszam!
dodany przez Bati @ 26 sierpnia 2016 o 18:40. #
Wygląda apetycznie :) Pozdrawiam.
dodany przez Woman From Forest @ 26 sierpnia 2016 o 20:09. #
Muszę się właśnie podszkolić trochę w wypiekach, więc super, że przepis jest prosty, na pewno wypróbuję niebawem :)
dodany przez ELFIE @ 26 sierpnia 2016 o 20:35. #
Czy widzę masło na kawałku ciasta? pamiętam, że jadłam w taki sposób ciasto drożdżowe mojej babci. Pychota!
dodany przez Malgosia @ 26 sierpnia 2016 o 21:07. #
Wyglada przepysznie! Zaraz robie ;)
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam na:
http://www.gloryofthesnow.com
dodany przez Magda @ 26 sierpnia 2016 o 21:14. #
mmm!! Wygląda pysznie <3 Uwielbiam ;)
http://anna-and-klaudia.blogspot.com/
Like me on FACEBOOK
Instagram
dodany przez http://anna-and-klaudia.blogspot.com/ @ 26 sierpnia 2016 o 21:41. #
No np. Ten przepis! (Aka mojej poprzedniej krytyki)- co to jest “jeden maly jogurt”????? Nie mieszkam w Polsce wiec nie wiem ile to ml!!! Chodzi mi wlasnie o miedzy innymi takie “niedociagniecia” w tych przepisach !!
dodany przez Flower @ 26 sierpnia 2016 o 21:47. #
Ile ml ma mieć ten jogurt 120, 150 czy 200 bo są różne duży ma 330 wiec ile to jest mały ? ;)
dodany przez Madzik @ 27 sierpnia 2016 o 00:28. #
Za duzo kalorii dla mnie.
dodany przez milex @ 27 sierpnia 2016 o 05:30. #
Zostaje energia słoneczna i rosa poranna.
dodany przez Jenna @ 27 sierpnia 2016 o 14:05. #
Hmmm … Dlaczego? Bo ktos nie je slodyczy to juz zyc nie mozna?
dodany przez Patty @ 28 sierpnia 2016 o 05:05. #
Jest różnica między zdrowym podejściem a obsesją. Gość pisze to Zosi pod każdym przepisem. Nie tylko słodkim. Trochę to się robi obsesyjne i stalkujące. Dziewczyny na zatuczone nie wygladają. Facet ma ewidentnie problem i dla mnie orbituje gdzieś między fashion victim a ortoreksją.
dodany przez jenna @ 28 sierpnia 2016 o 09:54. #
Wygląda pysznie! :)
dodany przez Ev @ 27 sierpnia 2016 o 09:16. #
Nie mogę oglądać Twoich zdjęć, bo zawsze robię się głodna ;-)
http://poranekzksiazka.blogspot.com/
dodany przez Ewa @ 27 sierpnia 2016 o 09:18. #
Sofia,swietny przepis i piekne zdjecia,jak zawsze:)
dodany przez PMC @ 27 sierpnia 2016 o 09:39. #
Przepięknie wygląda, taki letni klimat :)
dodany przez Świnka @ 27 sierpnia 2016 o 10:23. #
Jak zwykle piękne zdjęcia Zosiu. Lubię czasem upiec proste ciasto z owocami, niż kręcić kremy i robić wymyślne konstrukcje z ptysiów :) zapraszam do mnie, zerknij na mój przepis na ciasto jogurtowe z owocami :)
pozdrawiam serdecznie
http://kuchniapysznosciowa.blogspot.com/2016/06/424-proste-ucierane-ciasto-z-jogurtem-i.html
dodany przez Kasia @ 27 sierpnia 2016 o 11:10. #
Nie przepadam za ciastami, ale to bym chetnie zjadla. Zwlaszcza z maselkiem.
dodany przez Kamila @ 27 sierpnia 2016 o 12:23. #
Uwielbiam takie ciasta, są dla mnie kwintesencją lata. Najbardziej lubię jednak klasyk z kruszonką :)
dodany przez N @ 27 sierpnia 2016 o 13:14. #
Super! Właśnie miałam ochotę na takie lekkie ciasto pełne lata! Czy z mąki bezglutenowej też się uda?
dodany przez Magdalena @ 27 sierpnia 2016 o 18:31. #
No i sama sobie muszę odpowiedzieć: z bezglutenowej mąki ciasto nie wyszło :((
dodany przez Magdalena @ 28 sierpnia 2016 o 13:47. #
Zocha nie ma w zwyczaju odpowiadać na jakiekolwiek pytania czytelników (a komentarzy, które jej nie odpowiadają nie publikuje :P ), ale ja mogę polecić Ci niezawodną również w kwestii wypieków bezglutenowych Jadłonomię – przepisy są dopracowane, a Autorka odpowiada na wszystkie pytania i wątpliwości:
http://www.jadlonomia.com/rodzaj_dania/ciasta-i-desery/
dodany przez Zołza @ 29 sierpnia 2016 o 17:03. #
A na duza blache, zeby zrobic ten placek, jaka ilosc skladnikow by musiala byc?
dodany przez Milena @ 27 sierpnia 2016 o 22:37. #
Ciasto delikatnie cytrynowe, wilgotne, bardzo proste wykonaniu, szybkie i smaczne. Oby więcej takich przepisów !
Pozdrawiam, Dominika ;)
dodany przez Dominika @ 28 sierpnia 2016 o 09:24. #
maly jogurt to ile ml??
dodany przez Loes @ 28 sierpnia 2016 o 19:04. #
Wyszło pyszne :) zrobiłam ze śliwkami i dałam biały cukier.uwielbiam takie proste przepisy na pewno zostanie ze mną na dluzej:)
dodany przez malwi @ 28 sierpnia 2016 o 20:24. #
jaka pojemnosc jogurtu uzylas?
dodany przez Loes @ 29 sierpnia 2016 o 21:50. #
Zosiu gdzie kupujesz takie piękne ściereczki. Mieszkam w Stanach i nic ładnego nie mogę znaleźć. Jeżeli możesz podać mi stronę gdzie mogę je znaleźć byłabym wdzięczna. Pozdrawiam.
dodany przez Aga @ 29 sierpnia 2016 o 03:29. #
Zrobiłam ją wczoraj, rozeszła się w 10min :D pyszna, szybka i idealna na lato dzięki jeżynom i skórce z cytryny. Ps. Zosiu, widziałam cię kilka tygodni temu na molo w Sopocie z rodziną, byłaś tak cudownie uśmiechnięta i szczęśliwa, że do dziś to wspomnienie powoduje że poprawia mi się humor :)
dodany przez Ania @ 29 sierpnia 2016 o 11:28. #
Ja upiekłam 5 min temu i zostały 4 kawałki :)
Pyszne <3
dodany przez Aga @ 29 sierpnia 2016 o 19:06. #
Droga Kasiu, Zosiu i Gosiu! :)
Niedlugo przeprowadzam sie do Trojmiasta z dalekich stron ;) i mam pytanie albo tez propozycje posta. Wiem, ze wszystkie trzy z roznych powodow interesowalyscie sie dieta BEZ (bez glutenu, miesa, itd…). Z racji nietolerancji pokarmowych posilki przygotowuje sama (nie moge jesc cukru, pszenicy, cebuli i paru innych rzeczy… :/) ale fajnie jest czasem wyjsc ze znajomymi na miasto i wspolnie cos zjesc a nie zawsze stac przy garach (mimo ze gotowanie i pieczenie uwielbiam :) ). Moze moglybyscie polecic kilka restauracji, knajpek lub sklepow ktore sa przyjazne alergikom i gdzie mozna kupic i zjesc produkty “bez” ;). Bylabym wdzieczna za kilka informacji chociaz w odpowiedzi na ten komentarz bo zupelnie nie orientuje sie w kulinarnej mapie Trojmiasta.
Dziekuje i pozdrawiam serdecznie!
Marta
dodany przez Marta @ 31 sierpnia 2016 o 11:34. #
Dzisiaj zrobiłam babkę, wyszedł leciutki zakalec, ale następnym razem pójdzie lepiej :)
Jestem młodą ‘panią domu’ więc niektórych rzeczy jeszcze się uczę, chciałabym Cię prosić o jakiś fajny pomysł na tartę, ale w wersji wytrawnej, miałabyś jakiś pomysł? :) Może coś mało skomplikowanego?
Pozdrawiam!
dodany przez Marta @ 7 września 2016 o 23:19. #
Cześć, przepis sprawdzony na 3 razy udało się 3 razy :-) Mam tylko pytanie czy mogę zamienić olej na roztopione masło? Pozdrawiam Anna
dodany przez Anna @ 16 września 2016 o 16:35. #
Mozna, teraz robie juz kilka razy na masle, jest lepsza w skamu :) Anna
dodany przez Anna @ 2 maja 2017 o 20:38. #
Jaka babka(!) Ale te zdjęcia ! <3
https://fromthekitchenofp.wordpress.com
dodany przez Patrycja @ 18 września 2016 o 17:07. #