Skład (4 porcje):
6-8 dojrzałych brzoskwiń (opcjonalnie nektarynki)
2 pomarańcze
garść orzechów (włoskie, brazylijskie, nerkowce mogą być również migdały)
brązowy cukier do posypania
Kruszonka:
100 g mąki
1 łyżka wody
50 g masła, pokrojonego w kostkę
4 łyżki cukru pudru
A oto jak to zrobić:
1. 1.Do szerokiej miski (albo na stolnicę) przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone na kawałki masło, cukier i skrapiamy łyżką wody. Zdecydowanym ruchem zagniatamy ciasto i odkładamy na 30 minut do zamrażalnika. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C.
2. Owoce kroimy w kostkę i umieszczamy w żaroodpornych foremkach (kokilkach). Dorzucamy po 2-3 orzechy do każdej. Wyjmujemy ciasto z zamrażalnika i ścieramy na tarce (na dużym oczku) tak by przykryć owoce. Posypujemy wierzch brązowym cukrem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 15-20 minut. Podajemy na gorąco z lodami waniliowymi.
Najlepiej podawać na gorąco z lodami waniliowymi!
Komentarze