Skład:
6 łyżek oliwy z oliwek
2 średnie cebule, posiekane w kostkę
4 ząbki czosnku
1 duży bakłażan, pokrojony w grubą kostkę
2 średnie cukinie, pokrojne w cienkie plastry
3-4 średnie pomidory, obrane ze skórki i posiekane
3 gałązki świeżej natki pietruszki
2 gałązki świeżego tymianku
2 gałązki świeżej bazylii
1 łyżeczka cukru
sól i pierz
A oto jak to zrobić:
1. W dużej, żeliwnej patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy posiekaną w kostkę cebulę i mieszając, smażymy 2 minuty. Dodajemy rozgnieciony czosnek i smażymy kolejne 3 minuty, aż cebula się zeszkli. Dodajemy bakłażana, cukinię, pomidory a następnie wszystkie przyprawy-natkę pietruszki, bazylię i tymianek. Doprawiamy solą i pieprzem. Zmniejszamy ogień, przykrywamy naczynie pokrywką i dusimy przez 30 minut.
2. Po 30 minutach próbujemy. Dodajemy cukru i doprawiamy w razie potrzeby. Podajemy na ciepło z kromką ciemnego pieczywa i ze świeżymi listkami bazylii.
Cukinie kroimy w cienkie plastry.
Bakłażan siekamy w grubą kostkę.
Czosnek wyciskamy do oddzielnego naczynia.
Pomidory obieramy ze skórki i siekamy w ćwiartki.
Wszystkie warzywa smażymy w żeliwnej patelni.
Doprawiamy świeżą pietruszką…
i bazylią.
Dodajemy posiekane pomidory i dusimy wszystko pod przykryciem przez 30 minut.
Komentarze