Skład:
2 gruszki
4 łyżki konfitury z żurawin
2 łyżki cukru
ok. 1.5 litra wody
ser pleśniowy typu Roquefort
A oto jak to zrobić:
1. Gruszki obieramy ze skórki i kroimy na połówki. Za pomocą łyżki usuwamy gniazdka. Tak przygotowane owoce umieszczamy w garnku, zalewamy wrzątkiem, dodajemy cukier i gotujemy ok. 7-10 minut.
2. Ugotowane połówki przekładamy do naczynia żaroodpornego, nakładamy do środka konfitur z żurawin i przykrywamy startym serem pleśniowym. Naczynie umieszczamy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni C i pieczemy ok. 5-8 minut, aż ser się stopi. Podajemy z gorącym pieczywem i masłem czosnkowym.
Gruszki obieramy ze skórki i kroimy na połówki.
Za pomocą łyżki usuwamy gniazdka.
Tak przygotowane owoce umieszczamy w garnku. Zalewamy wrzątkiem, dodajemy cukier i gotujemy ok. 7-10 minut.
Ugotowane połówki przekładamy do naczynia żaroodpornego, nakładamy do środka konfitur z żurawin …
… i przykrywamy startym serem pleśniowym.
Naczynie umieszczamy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni C i pieczemy ok. 5-8 minut, aż ser się stopi.
Podajemy z gorącym pieczywem!
Więcej przepisów znajdziecie na mojej stronie www.makecookingeasier.pl :)
Komentarze