* * *
Długie wieczory, ochota na słodkie przyjemności i korzenne zapachy. Jesień zdecydowanie nadeszła za szybko ale czekałam na nią w tym roku jakoś chętniej. Gruszki, jabłka i cynamon są nieodłącznymi produktami moich wypieków. Tym razem padło na gruszki. Starłam soczyste owoce na tzw. dużych oczkach i wmieszałam w ciasto. Ciepły krem waniliowy wydawał mi się najodpowiedniejszym dopełnieniem. Choć z samym schłodzonym masłem też smakuje całkiem nieźle. Dzisiejsza deszczowa aura za oknem jeszcze bardziej zachęca to kuchennych eksperymentów.
Skład:
(forma o średnicy ok. 29/36 cm)
4 jajka
150 g cukru
ok. 250 ml oleju roślinnego
300 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka mielonego cynamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
4 gruszki, starte na tzw. dużym oczku
do posypania: cukier puder
krem*:
250 ml mleka 3,2 %
3 żółtka
1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
50 g cukru
1 laska wanilii
* zamiast kremu, możemy podać do ciasta schłodzone masło lub domową konfiturę
A oto jak to zrobić:
1. W szerokiej misce ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę (zajmie to ok. 8-10 minut). Gdy masa będzie napowietrzona, dodajemy po kolei: mąkę wymieszaną z sodą, starte na dużych oczkach gruszki, cynamon, imbir i olej. Całość dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczenia w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C przez ok. 55 minut. Jeżeli po upływie wyznaczonego czasu, ciasto w środku nadal jest lekko surowe, to przykryjmy wierzch ciasta papierem do pieczenia i pozostawiamy jeszcze 6-8 minut w piekarniku. Upieczone ciasto studzimy, a następnie posypujemy cukrem pudrem.
2. Aby zrobić krem: mleko gotujemy z rozkrojoną laską wanilii i połową cukru. Drugą połowę cukru ucieramy z żółtkami, następnie dodajemy trochę gorącego mleka i mąkę. Mieszamy i przelewamy do garnka z resztą mleka. Doprowadzamy do wrzenia i mieszamy, aby krem nie miał grudek (możemy skorzystać z blendera). Krem przelewamy do naczynia, wyciągamy laskę wanilii i mieszamy dokładnie ziarenka wanilii. Po stężeniu krem jest gotowy do użycia.
komentarzy 36
Ja troche z innej strony… Skad ten zestaw? Baaaardzo podoba mi sie dzbanek z podgrzewaczem :-)
dodany przez Iwona @ 4 października 2022 o 13:17. #
Ten zestaw to home&you
dodany przez Marzena @ 4 października 2022 o 18:36. #
Absolutnie nie… prosze sie dokladnie przyjrzec…
dodany przez Iwona @ 5 października 2022 o 08:19. #
Dziękuję za gruszkową inspirację.Mam owoce z własnego drzewka i jestem w trakcie poszukiwania pomysłów na oryginalne wykorzystanie.Zarówno ciasto jak i propozycja podania wyglądają zachęcająco!
dodany przez Marta @ 4 października 2022 o 14:27. #
A gdzie last month?:(:(
dodany przez Ania @ 4 października 2022 o 14:40. #
❤️❤️
dodany przez CappuccinoPL @ 4 października 2022 o 16:16. #
Dzień dobry skąd ten piękny swetr?
dodany przez Agnieszka @ 4 października 2022 o 17:31. #
To model Natan z Madelle :)
dodany przez Kamila @ 4 października 2022 o 23:18. #
SWETER!
dodany przez Lara @ 5 października 2022 o 23:19. #
Zrobię w weekend :))
dodany przez Kasia @ 4 października 2022 o 17:33. #
Witam skad sweterek😍
dodany przez Kamila @ 4 października 2022 o 18:26. #
Madelle z zeszłego sezonu
dodany przez Kinga @ 4 października 2022 o 21:07. #
Cały miesiąc czekam na Last Month …..
dodany przez Aleksandra @ 4 października 2022 o 21:08. #
To zrób sobie swój 🙂
dodany przez Iwona @ 5 października 2022 o 09:58. #
Cześć, skąd ten piękny dzbanek i miska?
dodany przez Kasia @ 5 października 2022 o 08:34. #
Ojjj ..przyznaje, ze ja tez przestępuje z nóżki na nóżkę i czekam na last month ….miałam nadzieje ze dziś się pojawi …
dodany przez Ina @ 5 października 2022 o 13:03. #
Czy wy naprawdę nie macie swojego życia?🤦.
dodany przez Anonim @ 5 października 2022 o 16:43. #
A Ty co tu robisz ?
dodany przez Kasia @ 6 października 2022 o 15:04. #
Dziwny komentarz, mam pracę, życie prywatne, studia podyplomowe i działkę ROD, ale czasem wchodzę też do internetu poprzeglądać to i owo, może dla ciebie to jest dziwne, bo masz lekką pracę/nie pracujesz i po prostu nie rozumiesz.
dodany przez Greta @ 7 października 2022 o 19:14. #
@Greta, bardzo dziwną logikę prezentujesz. Jeżeli ktoś nie rozumie, jak można się tak pasjonować życiem obcych ludzi, to od razu jest bezrobotny i „nie rozumie”? Skąd ty takie absurdalne wnioski wyciągasz?
Co do przepisu, to pierwsze słyszę, żeby ciasto podawać z masłem. Tak solidnie ukrojonym jak na zdjęciu xD Greta, czekam aż mnie zwyzywasz od {wstaw epitet} z {wstaw domniemane miejsce pochodzenia i/lub zamieszkania], która [wstaw pracę lub jej brak] i [wstaw dowolne]. Lol
dodany przez Anonim @ 7 października 2022 o 22:51. #
Ja też czekam. 🍁🍐
dodany przez Anna @ 5 października 2022 o 17:43. #
Przepis bardzo prosty i dziś właśnie sprawdzony – to lubię 🙂👍 jesienny comfort food
dodany przez Natalia @ 5 października 2022 o 16:38. #
Ciasto gruszkowe brzmi cudownie. Na pewno jest pyszne.
dodany przez Dominika Mikos @ 6 października 2022 o 08:52. #
Gdzie jest wpis last month? Zaraz się okaże że trzeba będzie publikować wpis „TWO MONTHS AGO”
dodany przez Ann @ 6 października 2022 o 10:43. #
piękne zdjęcia i super przepis. ALE zdjęcia w jakiejś dziwnej kolejności, nic nie wnoszą do przepisu. Rozumiem zrobić migawki pracy, czy wyeksponować wypiek, ale obieranie gruszki, czy fartuch na krześle… przerost formy nad treścią. Fajnie jak są zdjęcia, które pokazują strukturę ciasta, dają wyobrażenie o tym jak może smakować, jak prawidłowo przygotować (np zdj konsystencji masy). Tu są zdjęcia modowe plus pieczenia ciasta w dziwnej kolejności…
dodany przez Anonim @ 6 października 2022 o 14:49. #
Mialam to samo napisac. Niestety, nie jestem wytrawna kucharką i zdjecia masy, konsystencji, bardzo by mi pomogly, bo wiadomo, 4 gruszki, ale mniejsze czy wieksze, to masa wyjdzie rozna. Ale nic to, sprobuje upiec :)
dodany przez Joanna @ 7 października 2022 o 10:23. #
Tak sobie wchodzę co dwa dni sprawdzić czy jest nowy wpis a tu ciągle to ciasto gruszkowe :-)))
dodany przez Magda @ 6 października 2022 o 17:59. #
Czy w przypadku tego ciasta olej roślinny można zastąpić roztopionym masłem?
dodany przez Dorota @ 6 października 2022 o 21:06. #
Jeśli dodasz masło ciasto nie będzie wilgotne. Spróbuj z olejem, wczoraj piekłam wyszło pyszne tylko baaaardzo słodkie. Następnym razem dam mniej cukru.
dodany przez Asia @ 9 października 2022 o 08:22. #
Kasiu, czytelniczki czekają na twój Last Month, a zamiast dostają zapchajdziurę – tuczący przepis Zochy. To się niektóre rozzłościły. Spiesz się z tym wpisem, bo złość piękności szkodzi.
dodany przez Anonim @ 7 października 2022 o 15:45. #
this recipe is amazing , really need to try it!!
Miki x
https://www.littletasteofbeauty.com/
dodany przez miki @ 8 października 2022 o 08:51. #
Dziękuję za ten przepis…chociaż bałam się po wlaniu oleju, że nie wyjdzie ale wyszło i zachwyciło nawet kilkuletnie dzieci męża też,jutro zrobię sos tyle,że bez żółtek i podejmuję nim gości😋😉
dodany przez Anonim @ 8 października 2022 o 22:15. #
Super przepis. Właśnie wypróbowałam, ciasto wyszło pyszne 🙂
dodany przez Wioleta @ 9 października 2022 o 12:24. #
Mam pytanie, czy ciasto powinno wyjść choć trochę puszyste? Mi wyszedł totalny zakalec – ale jakoś patrząc na wilgotność całości podejrzewałam, że tak będzie, ale może to celowe?
dodany przez Anna @ 13 października 2022 o 13:19. #
Proszę o polecenie najzdrowszego oleju do upieczenia w tym przepisie
dodany przez Anna @ 14 października 2022 o 00:42. #
Piękne ujęcia, idealne, ślicznie wyglądasz
dodany przez AGNIESZKA @ 15 października 2022 o 09:32. #