Wpis powstał we współpracy z marką The Planet.
Finałowe momenty w naszych ulubionych świątecznych filmach odgrywają się w różnych sceneriach – czasem w pięknych ustrojonych domach, czasem na stacji kolejowej albo przy lodowisku w centrum miasta. Wszystkie mają jednak pewną cechę wspólną – kulminacja zdarzeń ma miejsce w tym samym czasie, a mianowicie po całym grudniowym szaleństwie, tuż przed tym, jak zabłyśnie na niebie pierwsza gwiazdka w wigilijny wieczór. Czy nie podobnie jest w naszych domach?
Po kilku tygodniach przedziwnych perypetii, emocjach i pędzie, stajemy w samym środku oku cyklonu i na chwilę świat staje w miejscu. Siadamy do stołu z tymi, których kochamy, akcja zwalnia, wszystko kończy się dobrze, a to, co nie wyszło właściwie okazuje się zupełnie nieistotne. Kamera oddala się i lecą napisy końcowe. Wiele z nas na pytanie „co najbardziej lubisz w Świętach?” odpowiada, że „tak naprawdę to przygotowania są najfajniejsze”. Kto wie, może to właśnie świąteczne opowieści i filmy sprawiły, że łatwiej jest nam odnaleźć się w tym, co przed Wigilią, niż w tym, co po niej? Nie będę teraz szukać problemów tam, gdzie ich nie ma, ale jeśli czasem masz wrażenie, że wraz z bożonarodzeniowym porankiem ta magiczna atmosfera jakoś ucieka, chociaż tak naprawdę to właśnie teraz powinna się zacząć, to wiedz, że nic nie stoi na przeszkodzie, aby to zmienić. Czasem samo zrozumienie tego, że tak właśnie się dzieje, jest najlepszym bodźcem do stworzenia nowych tradycji.
Już od paru lat zawsze planujemy u nas duże spotkanie w drugi dzień Świąt. Mniej eleganckie niż wigilijna kolacja czy obiad w Boże Narodzenie, ale za to z kilkoma elementami, na które wszyscy czekamy. Jest wielki turniej w Jengę, który z roku na rok traktujemy bardziej poważnie. Stół zastawiony ostatkami, z których każdy wybiera to, co smakowało mu najbardziej z poprzednich dwóch dni. No i tarta, którą robię na szybko, bo z wigilnych słodkości zwykle już nic nie zostaje. Pieczemy ją co roku właśnie w drugi dzień Świąt, gdy emocje i napięcie opadają, a ja chcę przedłużyć ten magiczny czas świętowania i skorzystać z pracy, którą wykonaliśmy w ostatnich tygodniach. Dzielę się więc z Wami tym przepisem, z którego na potrzeby dzisiejszego wpisu, skorzystałam nieco szybciej.
Składniki
Kruche ciasto:
100 g mąki owsianej
50 g mąki pszennej
30 g cukru (ja wybrałam trzcinowy)
125 g masła
szczypta soli krem:
1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
50 ml śmietanki 36%
tabliczka gorzkiej czekolady
łyżeczka soku z cytryny lub limonki
dwie szczypty soli
orzechy do wyboru (ja wybrałam 100g laskowych i 100g pekan)
ewentualnie ulubiony likier orzechowy
A oto jak to zrobić:
1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy, aż powstanie zbita kulka. Wykładamy formę o średnicy 25 cm papierem do pieczenia. Wyklejamy formę ciastem – ja wpierw rozwałkowuję ciasto na papierze, a potem przekładam je na formę. Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni i wkładam formę z ciastem na około 20 minut, aż delikatnie się zarumieni.
2. Do rondelka wlewam słodzone mleko skondensowane wraz z czekoladą i śmietanką. Ustawiam rondelek na najmniejszym możliwym ogniu i mieszam nieustannie, aż masa ściemnieje i zgęstnieje (można ten sam efekt uzyskać w kąpieli wodnej, ale trwa to zdecydowanie dłużej, a ja w Święta mogę na przygotowania poświęcić maksymalnie pół godziny). Dodaję sok z cytryny i dwie szczypty soli (lub nalewkę).
3. Na rozgrzanej suchej patelni prażymy orzechy. Minimalną garstkę orzechów odstawiamy na bok i kruszymy (ja użyłam do tego tłuczka, ale można to też zrobić w malakserze). Następnie dodajemy je do powstałej w rondelku masy i mieszamy. Krem przekładamy na tartę póki całkiem nie stężeje i ozdabiamy całość pokruszonymi orzechami.
W grudniu pieczemy i gotujemy więcej. Widzę już jak ważne jest dla naszych dzieci wspólne krzątanie się w kuchni. To dlatego od tygodnia właściwie nie chowam do szafki mąki i stolnicy. Spiżarka opustoszała z podstawowych produktów i domyślam się, że podobnie jest też w Waszych domach. Nim wybierzecie się do supermarketu i uzupełnicie zapasy, zerknijcie proszę na tę stronę, która – w moim przekonaniu – mogłaby zrewolucjonizować nasze zakupy. W The Planet znajdziecie mąki, orzechy, suszone owoce i mnóstwo innych produktów, które kupujemy zwykle w plastikowych opakowaniach i bez analizowania ich jakości.
Wszystkie procesy związane z prowadzeniem i sprzedażą w The Planet są skonstruowane w ten sposób, by w jak największym stopniu zmniejszyć ślad węglowy, być jak najbardziej przyjaznym środowisku i wyeliminować plastik. Wszystkie produkty, które do mnie dotarły były oznaczone prestiżowym certyfikatem „Euro-liść”, który jest najważniejszym z ekologicznych certyfikatów w Europie i jednocześnie jednym z niewielu, który daje gwarancję, że kupowany produkt naprawdę jest ekologiczny. W The Planet wszystkie produkty pod marką własną (obecnie większość produktów sypkich, wkrótce również przyprawy) są pakowane w eleganckie opakowania papierowe, które w przypadku produktów tłuszczących się są dodatkowo woskowane naturalnymi substancjami. Możemy piec dalej bez wyrzutów sumienia! :)
czarny golf i spódnica – MLE // sukienki dziewczynek – Louisse //
komentarzy 79
Kasiu, piękne są zdjęcia z tej sesji. Kiedy spódniczka i golf pojawią się w sprzedaży?
Zastanawiam się również skąd pochodzi ta srebrna taca. Bardzo mi się podoba, zawsze sprawdzam, czy nie jest oznaczona na zdjęciach. Zdradzisz proszę? :)
dodany przez Katarzyna @ 20 grudnia 2023 o 14:32. #
Kasiu Droga, już śpieszę z odpowiedziami :). Golf to niestety stara kolekcja, co do spódnicy to niebawem pojawi się ta spódnica, ale w nieco zmienionej wersji (w tym przypadku nie do końca pasował mi materiał). Taca to nasz prezent ślubny – trzeba szukać w antykwariatach i na targach staroci ;).
dodany przez Katarzyna @ 20 grudnia 2023 o 14:55. #
O, polecenie takiego sklepu to jest coś, Kasiu! Tartę zrobię może na inną okazję, ale z oferty sklepu na pewno skorzystam.
dodany przez Magdalena @ 20 grudnia 2023 o 14:37. #
Kasiu, ile dokladnie dodajesz orzechow? Mozesz podc podac proporcje? Dziekuje
dodany przez Aleksandra @ 20 grudnia 2023 o 15:03. #
Olu, oczywiście! Już poprawiam! :)
dodany przez Katarzyna @ 20 grudnia 2023 o 16:28. #
Moje pytanie trochę z innej beczki. Czy Portos gubi sierść? Na ostatnim zdjęciu układacie puzzle na podłodze- gdy pomyślę o mojej podłodze i stertach sierści pupila pomimo odkurzania 3x dziennie to podziwiam!
Pozdrawiam
dodany przez Daria @ 20 grudnia 2023 o 15:12. #
Dario, trochę gubi, ale odkurzanie raz na dwa dni wystarcza według mnie w zupełności (oczywiście każdy ma inne standardy ;)). Pozdrowienia!
dodany przez Katarzyna @ 20 grudnia 2023 o 16:28. #
Kasiu, a czy jest szansa, że zdradzisz skąd są płytki, które zostały położone na podłodze w kuchni?
Karta wygląda na baaardzo smaczną, a klimat bardzo świąteczny :)
dodany przez Anna @ 20 grudnia 2023 o 15:39. #
To wapienne płyty :).
dodany przez Katarzyna @ 20 grudnia 2023 o 16:27. #
Czy jest duży problem z utrzymaniem tych płyt w czystości? Co z plamami typowymi w kuchni? :)
dodany przez Dagmara @ 20 grudnia 2023 o 22:14. #
Dziękuję za polecenie sklepu, na razie mam zapasy, ale z tego co widzę będę w przyszłości ich częstą klientka.
Czy mogę się dowiedzieć z jakiego kamienia są wykonane blaty w Pani kuchni?
dodany przez Kasia @ 20 grudnia 2023 o 16:17. #
Pani Kasiu, to zwykły marmur :). Polecam ten artykuł bo znajdzie tu Pani znacznie więcej informacji w tym temacie:
https://makelifeeasier.pl/inne/dlaczego-wybralas-zwykly-marmur-czyli-wasze-najczestsze-pytania-dotyczace-architektury-wnetrz/
I przy okazji… Wesołych Świąt! :)
dodany przez Katarzyna @ 20 grudnia 2023 o 16:27. #
Dziękuję bardzo, musiało mi to umknac :)
Ja również życzę Wesołych Świąt :))
I przepraszam za prywate, ale proszę pozdrowić Pana Premiera, powrót normalności i demokracji to najlepszy prezent:)
dodany przez Kasia @ 20 grudnia 2023 o 17:12. #
Kasiu, jaka średnica blaszki na tarte będzie odpowiednia do tego przepisu?
Kasiu, bardzo podoba mi się Wasz stół. Czy moge prosic o namiary gdzie taki moge dostac?
dodany przez Skakanka czyli Opp @ 20 grudnia 2023 o 16:43. #
Kasiu, skąd pojemniczki czerwone na blacie.?
dodany przez Ania @ 20 grudnia 2023 o 17:44. #
https://shop.sacher.com/pl/wyb%c3%b3r
dodany przez Ania @ 26 grudnia 2023 o 10:53. #
Co to jest sól krem?
dodany przez Anonim @ 20 grudnia 2023 o 18:12. #
Genialnie Pani zarabia to ciasto, takimi rozkraczonymi palcami 😁😂
dodany przez Anonim @ 20 grudnia 2023 o 18:12. #
Cooooo…?Cos ty wynyslila?Taki komentarz wynikający z jakiejś flustracji?😁No rozbawiłaś 🤣🤣
dodany przez Baska @ 23 grudnia 2023 o 08:42. #
….ale te puszki są obledne !!.Jaka herbata się w nich kryje?Zdradzisz skąd?
A tak przy okazji..jaka ja jestem dumnaaa… z twojego taty!♥️
dodany przez Baska @ 20 grudnia 2023 o 18:22. #
🤦
dodany przez Monika @ 23 grudnia 2023 o 12:05. #
https://shop.sacher.com/pl/wyb%c3%b3r
dodany przez Ania @ 26 grudnia 2023 o 10:54. #
Dziękuje bardzo!
dodany przez Baska @ 31 grudnia 2023 o 09:15. #
Matko, te dzieci wyglądają jak małe baroniątka. Serio ktoś jeszcze zmusza małe dzieci do takich ubrań??
dodany przez Ja @ 20 grudnia 2023 o 18:25. #
Dlaczego zmusza?. Moim zdaniem bardzo ładne ubranka mają dziewczynki. Moja córeczka bardzo podobne ubranka miała jak była mała i bardzo często byłam pytana gdzie kupuje takie ładne sukienki.
dodany przez Ania @ 20 grudnia 2023 o 19:27. #
Ubrania są śliczne, ja zawsze notuje na przyszłość wszelkie polecajki ubraniowe.
A małych dziewczynek zwykle nie trzeba zmuszać do tego by założyły ładne sukienki, one to uwielbiają
dodany przez Kasia @ 21 grudnia 2023 o 10:00. #
To objaw kompleksów. Chce udawać wyższe sfery to udaje.
dodany przez kasia @ 21 grudnia 2023 o 11:33. #
Ależ komentarz. Milczenie jest złotem.
Zamówiłam córce sukienkę z louisse i jest przepiękna. Dzięki Kasiu, bez Ciebie nie odkryłabym tej firmy, a to perełka:)
Wesołych Świąt:)
dodany przez Katarzyna @ 21 grudnia 2023 o 12:26. #
Chyba żyje w alternatywnym świecie. Takie ubrania to koszmar mojego dzieciństwa.
Swoje dziecko ubieram schludnie, stosownie do okazji, ale nigdy w stylu „stara maleńka”.
dodany przez Ja @ 21 grudnia 2023 o 16:31. #
Każdy ma inne doświadczenia. Szkoda, że dla Ciebie ubrania z dzieciństwa to koszmar.
A co do „stara maleńka“ to jeszcze nigdy nie widziałam starszej osoby w takich sukienkach.
dodany przez Ania @ 22 grudnia 2023 o 10:57. #
Ani jako dziecko, ani jako dorosla nei lubilam takiego stylu ubierania dzieci, ale kazdy ma prawo robic po swojemu:) Moze coreczki Pani Katarzyny lubia takie strojne zestawy i sie w nich dobrze czuja.
dodany przez MagdalenaT @ 22 grudnia 2023 o 15:35. #
Ależ to jest okazja, w pewnym sensie : zdjęcia do reklamy firmy sprzedającej suszone owoce i orzechy. Mogę się założyć że normalnie dzieci biegają po domu w wygodnych spodenkach lub legginsach – tak jak wszystkie małe dzieci :)
dodany przez Magdalena @ 22 grudnia 2023 o 15:39. #
Muszę cię rozczarować. Nie wszystkie dzieci biegają po domu po domu w legginsach. Jak moja córeczka była mała to zawsze miała ubrane sukienki . Każda próba zalozenia jej spodni albo legginsów kończyła się fiaskiem. Nawet w zimę nosiła sukienki. Spodnie założyła dopiero w wieku 9 lat!.
dodany przez Ania @ 23 grudnia 2023 o 08:49. #
No widzisz , każde dziecko jest po prostu inne :) Wesołych Świąt!
dodany przez Magdalena @ 24 grudnia 2023 o 07:46. #
Mysle, ze w tym wieku dzieciaki zakladaja to co poda im rodzic, bez protestu. Z drugiej strony, czesciowo zgadzam sie z Ja. Skoro przepis specjalnie wyciagniety (wedlug slow samej Katarzyny) pare dni wczesniej na potrzebe wpisu, a zwykle wykorzystywany na mniej formalne spotkania w drugi dzien Swiat, to po chusteczke stroic dzieciaki jak na Wigilie?
dodany przez Agata @ 21 grudnia 2023 o 19:02. #
This taste seems super delicious!
Miki x
https://www.littletasteofbeauty.com/
dodany przez miki @ 20 grudnia 2023 o 18:27. #
Przepis intrygujacy, na pewno do wyprobowania w nadchodzacym roku :)
dodany przez MagdalenaT @ 20 grudnia 2023 o 18:29. #
Co w nim intrygującego? Kombinacja smaków raczej nie jest jakaś niecodzienna.
dodany przez Gog&Magog @ 22 grudnia 2023 o 10:23. #
A cóż intrygujacego jest w tym przepisie? Czyżby te dwie szczypty soli?🤦
dodany przez Anonim @ 22 grudnia 2023 o 14:48. #
Pani Kasiu! Uwielbiam Pani blog!
Skromność w parze z inteligencją, oczytaniem, świadomością czasów, a przy tym jakaś taka ludzka, piękna życzliwość i delikatność! Pięknych Świąt i wiele interesujących sesji i felietonów!
Binka
dodany przez Sabina @ 20 grudnia 2023 o 20:24. #
Czy można dać tylko mąkę pszenną?
dodany przez Agnieszka @ 20 grudnia 2023 o 20:29. #
To na deser po wigilijnym kurczaku :DDDD
dodany przez Ela @ 20 grudnia 2023 o 23:00. #
Tak
dodany przez Anonim @ 21 grudnia 2023 o 11:05. #
Czytanie ze zrozumieniem- trudna sztuka 🤣
dodany przez Anonim @ 21 grudnia 2023 o 11:06. #
Po świeczce z czerwoną wstążką ( o konkretnie po tym ze sie prawie wypaliła na jednym zdjęciu) widać jak długo te zdjęcia były robione. Pełen spontan :DDDD no i czarny sweter rzeczywiście najlepszy wybór do zagniatania ciasta, a dwuletnia dziewczynka z pewnościa będzie ukladala w takie mikro puzzle : DDD
dodany przez Ela @ 20 grudnia 2023 o 23:04. #
Wyluzuj święta idą….
dodany przez Anonim @ 21 grudnia 2023 o 11:07. #
I? To czas ukojenia, pewnie nikt tu z obecnych nie celebruje narodzin Jezusa, a jedynie X-mas
dodany przez Anonim @ 21 grudnia 2023 o 14:38. #
Ją świętuje Boże Narodzenie. A co to X-max?🤦
dodany przez Sylwia @ 22 grudnia 2023 o 14:50. #
Proszę się nie obawiać ,kościoły na pasterkę będą pełne .
dodany przez Aleksandra @ 22 grudnia 2023 o 23:22. #
A co to jest? X mas???
dodany przez Marta @ 23 grudnia 2023 o 14:09. #
Oglądamy domek dla lalek i ich namiastkę życia.
dodany przez Agata @ 21 grudnia 2023 o 16:28. #
😀 W punkt!
dodany przez Karolina @ 21 grudnia 2023 o 23:35. #
Czterokrotne przebicie na mące pszennej względem cen sklepowych, a mąka zawsze jest w opakowaniu papierowym. Dwukrotne przebicie na owsianej. Owszem, orzechy w papierze to miła odmiana, ale produkty sypkie to tylko nacinanie na marży.
dodany przez K. @ 21 grudnia 2023 o 10:53. #
No ale przez chwilę, oprócz nowego wiatru🤣możesz poczuć powiew luksusu….. A mąkę owsianą Sama robię, mielę płatki owsiane. Własnoręcznie.
dodany przez Anonim @ 21 grudnia 2023 o 11:19. #
Wygląda przepysznie! U nas drugi dzień Świąt to leniwy czas, dla naszych przyjaciół:) Są planszówki, dużo uśmiechu i luzu.
dodany przez Magdalena @ 21 grudnia 2023 o 12:34. #
Kasiu,
Zadam dwa krótkie pytania:
Skąd masz ten piękny czajniczek?
Który to model Louisse?
Pozdrowienia
dodany przez Kasia @ 21 grudnia 2023 o 13:31. #
Kasiu, ciasto wyglada na smakowite, ale żałuje, ze trzeba do niego wykorzystać mleko w puszce. Gorąco polecam poczytać, posłuchać, co o szkodliwym wpływie na zdrowie tworzyw sztucznych mówi m.in. dr Aleksandra Rutkowska – biotechnolożka z Gdańska (np. tutaj https://open.spotify.com/episode/6KmQvGBZQNC0WfYv6LVMw6?si=UIxP8yDVSFCDaoL9ViwEbg ) Ja bardzo zmieniłam swoje podejście do plastiku, ale tez żywności w puszkach, właśnie po zapoznaniu się z wiedzą, którą szerzy Pani doktor.
Pozdrawiam serdecznie i życzę zdrowych, radosnych Świat i miłych spotkań w gronie najbliższych!
dodany przez Beata @ 21 grudnia 2023 o 13:36. #
Dziękuje za przepis. Zastanawiam się czy zamiast gotować mleko nie lepiej dodać gotową masę kajmakową? Pytam, bo mleka nie mam w domu a takową masę już tak. Pani Kasiu kończąc dziękuję za pomoc w doborze prezentów i Wesołych Świąt ponad podziałami.
dodany przez Anna @ 21 grudnia 2023 o 14:47. #
Robię tartę Nigelli z pekanów i syropu z cukru trzcinowego – najpierw trzeba zagotować syrop, schłodzony wylać na ciasto i wrzucić orzechy… i jeszcze piec. Opcja z kondensowanym mlekiem podoba mi się bardziej i skróci przygotowanie. Co prawda trochę jak mazurek ;) , ale wersja okrągła jest bardziej bożonarodzeniowa <3 Brawo Kasiu za publikację takiego sprytnego przepisu.
dodany przez Natalia @ 21 grudnia 2023 o 16:45. #
Kasia, a mnie zastanawia jedno – wydawalo mi sie, ze kiedys pisalas, ze masz celiakie. Ja tez mam. I czesto widze jak polecasz na bloku glutenowe potrawy, ciasta, buleczki i inne dania ktore na 100% nie sa w wersji bezglutenowej. Trzymasz diete czy yolo? ;-)
dodany przez Kasia @ 21 grudnia 2023 o 17:44. #
Zdjęcie przepiękne…Ciasto wyglada apetycznie, ale czy czarny sweter z ogromnymi rękawami i biała spódnica założone do pieczenia ciasta jest w duchu „make life easier” czy raczej ” make life harder” …
Mam nadzieje ze to tylko pod bloga i ze w rzeczywistości ma Pani trochę więcej luzu i ze po pieczeniu ciasta z dziećmi wszyscy są przyprószeni mąką łącznie z kuchnia.
pozdrawiam,
Wesołych Swiat
dodany przez Marysia @ 21 grudnia 2023 o 17:56. #
KASIU SKĄD DZIADEK DO ORZECHÓW I CZAJNIK?
dodany przez Aga @ 21 grudnia 2023 o 21:43. #
z Brukseli…
dodany przez Anonim @ 24 grudnia 2023 o 08:51. #
Bardzo wygodny strój do robienia tarty 😀
dodany przez Karolina @ 21 grudnia 2023 o 23:34. #
Ba! Idealny!!! :D
dodany przez MagdalenaT @ 22 grudnia 2023 o 15:36. #
Tarta wygląda apetycznie. Na święta nie będę robić bo nie obchodzę świąt ale chętnie wypróbuję może na urodziny. Pozdrawiam
dodany przez Anonim @ 22 grudnia 2023 o 13:20. #
Pieczenie czekoladowego ciasta w białej spódnicy, latające wokół dzieci w śnieżnobialych kołnierzykach, stojącą na kuchennym blacie zapalona świeca, którą to podczas gotowania (nawet udawanego) łatwo można strącić – jest takie cudownie nieprawdopodobne. Czuje się ukojona.
dodany przez Anonim @ 22 grudnia 2023 o 14:42. #
Nie mogę zrozumieć dlaczego wciąż nie rozumiecie, że to po prostu zdjęcia na potrzeby bloga, a nie do końca prawdziwe codzienne życie. Gdy to po prostu zaakceptujecie przestaniecie krytykować to, że dziewczynki występują w sukienkach, a autorka w białej spódnicy, a że to, a że tamto…. Tak to działa i naprawę nie ma w tym nic złego , jest za to miła atmosfera, dobre zdjęcia i to coś, co wprowadza czytelników w świąteczny nastrój. Dlatego lubię tu zaglądać : wiem że zdjęcia są ustawione pod współpracę, ale nie czuję też fałszu, tylko klasę tego bloga i pozytywne „wibracje”.
dodany przez Magdalena @ 22 grudnia 2023 o 21:15. #
Zgadzam się z tobą Magdo . Nie mogę również zrozumieć tej ciągłej krytyki dotyczącej ubrań. Aczkolwiek muszę powiedzieć, że ja naprawdę nawet na codzień gotuję w takich ubraniach. Ponieważ do pracy na codzień noszę koszulę to jak przychodzę do domu to po prostu zakładam fartuszek na ubranie i gotuję. I dla mnie to jest rzeczywistość . Poza tym źle się czuję w tak zwanych „ ubraniach po domu“ i dlatego prawie takich nie posiadam. Gotowanie to również przyjemność kreowania czegoś smacznego i wartościowego do jedzenia a nie tylko brudna czynność w kuchni. Może to po prostu kwestia nastawienia. Pozdrawiam serdecznie z kuchni pełnej zapachów i smakowitości.
dodany przez Ania @ 24 grudnia 2023 o 07:43. #
Dla mnie to bardziej przepis na mazurek na wielkanocne święta. Wtedy robi się mało skomplikowane i maloczasochlonne ciasta.
Na Boże narodzenie robi się zazwyczaj trudniejsze ciasta i cięższe no. Piernik , makowiec czy sernik.
Ale jak kto lubi.
dodany przez Ula @ 22 grudnia 2023 o 17:13. #
Przerażające trochę to co piszesz…. „Robi się”….. Każdy robi jak uważa. Nie potrafisz się wyrwać z tych kajdan? Koniecznie musisz do Świąt zasiadać z rozwianym włosem, urobiona po pachy, bo na Święta to się ”robi trudniejsze ciasta”, tak samo jak koniecznie trzeba umyć okna i wypolerować szafki od wewnątrz. Bo co ludzie powiedzą. U mnie będzie tort czekoladowy. Kupny. Czy to zgodne z twoim pejzażem wewnętrznym? Nie będę robić trudnych/ciężkich ciast, bo u ciebie się tak robi!
dodany przez Anonim @ 22 grudnia 2023 o 20:12. #
Mazurek jest nieskomplikowany??
dodany przez Ola @ 22 grudnia 2023 o 21:07. #
Litości! Przecież piernik i sernik nie są wcale trudnymi ciastami! Pierwszy raz słyszę, że istnieje jakieś rozgraniczenie na łatwe ciasta na Wielkanoc i trudne na Boże Narodzenie. Wszystko jest kwestią dobrania przepisu do umiejętności. Nie dorabiajmy do tego takiej filozofii.
Wesołych Świąt czytelniczkom i Pani, Pani Katarzyno.
dodany przez Ann @ 22 grudnia 2023 o 23:44. #
A Ja nadal czekam na odpowiedź gdzie można kupić takie piękne czerwone puszki, bo już ktoś też pytał. Czy jeśli nie ma współpracy to niestety się nie dowiem. Wesołych Świat.
dodany przez Joanna @ 23 grudnia 2023 o 12:52. #
Może to ta?:
https://shop.sacher.com/pl/original-sacher-caf%C3%A9-mielona
dodany przez Ania @ 24 grudnia 2023 o 00:02. #
Hej Joanno, to sa puszki z firmy Sacher : https://shop.sacher.com/selection
Wesolych Swat!
dodany przez Anonim @ 24 grudnia 2023 o 08:43. #
https://shop.sacher.com/pl/wyb%c3%b3r
dodany przez Ania @ 26 grudnia 2023 o 10:55. #
Kasiu, kiedyś tych wpisów na święta było tu dużo więcej….teraz królują inne wpisy…. Dla mnie blog staje się coraz mniej ciekawy…..
dodany przez Donata @ 23 grudnia 2023 o 16:11. #
Najlepszy certyfikat ekologiczny to Demeter, ma go nie wiele firm w Polsce m.inn gospodarstwo Juchowo nad morzem mielą też swoje mąki, mają miody, warzywa
dodany przez Agata @ 27 grudnia 2023 o 19:54. #