(keksówka o wymiarach ok. 28 x 11 cm)
2 szklanki mąki pszennej
4 jajka
600 g pieczonej dyni piżmowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
przyprawy: 1 łyżka mielonego cynamonu, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1 łyżeczka mielonego imbiru
150 g brązowego cukru
3/4 szklanki oleju roślinnego
krem:
4 łyżki masła orzechowego
250 g serka mascarpone
szczypta cynamonu
na wierzch: płatki wędzonej soli
wszystkie składniki w temperaturze pokojowej
1. Aby przygotować puree z dynii: dynię piżmową dokładnie myjemy, kroimy na grube plastry i rozkładamy w żaroodpornym naczyniu (nie obieramy ze skórki). Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni C przez 15 – 18 min lub do momentu aż będzie miękka. Upieczoną dynię przekładamy do miski, blendujemy na puree i czekamy aż ostygnie.
2. W szerokiej misce ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę (zajmie nam to ok. 10 min). Następnie na wolnych obrotach dodajemy przesianą mąkę z sodą oczyszczoną, przyprawy i puree z dynii. Mieszamy do połączenia się składników i dolewamy olej stale mieszając. Powstałą masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni C przez 50 min.
3. Aby przygotować krem: masło orzechowe ubijamy mikserem do momentu napowietrzenia i dodajemy po łyżce serek mascarpone i schładzamy w zamrażarce na 15 min przed nakładaniem kremu. Schłodzony krem nakładamy na ostudzone ciasto.
komentarzy 5
Prosto, elegancko i pewnie pysznie :)
Elżbieta
dodany przez Elżbieta @ 19 października 2024 o 13:32. #
Wygląda bardzo apetycznie
dodany przez Madelein @ 20 października 2024 o 12:14. #
Jesienne i zachecajace. Juz wyobrazam sobie te zapachy! Ach, jak skoncze przeprowadzke – musze upiec na nowym miejscu:)
dodany przez MagdalenaT @ 20 października 2024 o 13:23. #
Dynia, krem orzechowy i cynamon. Fu! Brakuje tylko marchwi. Paw!
dodany przez kasia @ 20 października 2024 o 15:21. #
Świetne rękawy swetra do pieczenia i gotowania!
dodany przez Mimixa @ 20 października 2024 o 15:36. #