(keksówka o wymiarach ok. 28 x 11 cm)
2 szklanki mąki pszennej
4 jajka
600 g pieczonej dyni piżmowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
przyprawy: 1 łyżka mielonego cynamonu, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1 łyżeczka mielonego imbiru
150 g brązowego cukru
3/4 szklanki oleju roślinnego
krem:
4 łyżki masła orzechowego
250 g serka mascarpone
szczypta cynamonu
na wierzch: płatki wędzonej soli
wszystkie składniki w temperaturze pokojowej
1. Aby przygotować puree z dynii: dynię piżmową dokładnie myjemy, kroimy na grube plastry i rozkładamy w żaroodpornym naczyniu (nie obieramy ze skórki). Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni C przez 15 – 18 min lub do momentu aż będzie miękka. Upieczoną dynię przekładamy do miski, blendujemy na puree i czekamy aż ostygnie.
2. W szerokiej misce ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę (zajmie nam to ok. 10 min). Następnie na wolnych obrotach dodajemy przesianą mąkę z sodą oczyszczoną, przyprawy i puree z dynii. Mieszamy do połączenia się składników i dolewamy olej stale mieszając. Powstałą masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni C przez 50 min.
3. Aby przygotować krem: masło orzechowe ubijamy mikserem do momentu napowietrzenia i dodajemy po łyżce serek mascarpone i schładzamy w zamrażarce na 15 min przed nakładaniem kremu. Schłodzony krem nakładamy na ostudzone ciasto.
komentarzy 26
Prosto, elegancko i pewnie pysznie :)
Elżbieta
dodany przez Elżbieta @ 19 października 2024 o 13:32. #
Wygląda bardzo apetycznie
dodany przez Madelein @ 20 października 2024 o 12:14. #
Jesienne i zachecajace. Juz wyobrazam sobie te zapachy! Ach, jak skoncze przeprowadzke – musze upiec na nowym miejscu:)
dodany przez MagdalenaT @ 20 października 2024 o 13:23. #
Dynia, krem orzechowy i cynamon. Fu! Brakuje tylko marchwi. Paw!
dodany przez kasia @ 20 października 2024 o 15:21. #
Dynia, krem orzechowy ( zwłaszcza z orzechów laskowych ), cynamon- pyszności!!! Jutro piekę dynię! Może dodam jeszcze marchwi ;-).
Wspaniale ze jesteśmy tak różni!
dodany przez Ania @ 21 października 2024 o 19:25. #
Świetne rękawy swetra do pieczenia i gotowania!
dodany przez Mimixa @ 20 października 2024 o 15:36. #
ma być stylowo do zdjęcia, a nie wygodnie do gotowania xD
dodany przez Anonim @ 21 października 2024 o 10:12. #
Bo pewnie to rękaw od swetra z MLE. Jedna podmaga dugiej i tak w kółko :)
dodany przez Elak @ 23 października 2024 o 09:04. #
Wzajemne pomaganie sobie sobie to cnota, która nie każdy stosuje. Niektorzy pomagają sobie nadmiernie.
dodany przez Anonim @ 24 października 2024 o 17:07. #
Czy to nie zakalec? Niestety mam wrażenie, że prezentowane tu ciasta są bardzo często niedopieczone, zbyt mokre w środku…
dodany przez M @ 20 października 2024 o 20:03. #
To ciasto ma być takie zbite, czy niestety zakalec?
dodany przez Edyta @ 20 października 2024 o 21:09. #
Gosiu Ciasto wygląda super, ale czy nie wyszedł Ci lekki zakalec?
dodany przez Agnieszka @ 21 października 2024 o 08:51. #
Autorką jest Zosia iwyszedł zakalec.
dodany przez Anonim @ 22 października 2024 o 12:40. #
Jak we wszystkich przepisach Zośki…
dodany przez Anonim @ 22 października 2024 o 17:38. #
Ma sie wrazenie,ze ciasto jest bardzo wilgotne i trudno do upeiczenia bo na zdjeciu widac zakalec…
dodany przez Iwona @ 21 października 2024 o 13:13. #
Wyglada apetycznie,ale mam wrażenie,że to ciężkie ciasto, mało puszyste. I bardzo dużo tego kremu na wierzchu.
dodany przez Zyta @ 21 października 2024 o 13:37. #
Właśnie upiekłam :) w smaku bardzo dobre jednak wyglądem troszkę odstrasza bo wygląda jak typowy zakalec. Czy jest jakiś sposób żeby się pozbyc tego efektu ? Pozdrawiam
dodany przez Olga @ 21 października 2024 o 17:46. #
Po co szukać sposobów? Nie pięć zakalca i tyle.
dodany przez Anonim @ 22 października 2024 o 12:39. #
To ciasto ma za dużo mokrych składników i mało „wyrastaczy”. Spróbuj przepis na chleb bananowy a ugniecione widelcem banany zastąp upieczoną dynia. W przepisie na chlebek są tylko dwa jajka, mniej mąki i przede wszystkim mniej papki bananowej – około szklanki. Plus do wyrastania jest dodany proszek do piecczenia i soda. Inaczej takie ciasto na pulpie nigdy nie wyjdzie dobre zawsze będzie zakalec bo składniki są bardzo ciężkie i ciasto nie ma szansy wyrosnąć. Ponadto czas pieczenia zwykle przy takich ciastach jest podany tylko orientacyjnie koło godziny jednak zawsze jest do suchego patyczka
dodany przez Ania @ 22 października 2024 o 21:00. #
Współczesne kulinarne kreacje opierają się na składnikach i technikach obróbki, które wspomagają nasze zdrowie, a nie je rujnują.
Dynia ma wiele składników prozdrowotnych, ale po dwukrotnej obróbce termicznej, nie ma żadnych. Mąka pszenna i cukier to dwa najbardziej niezdrowe składniki pożywienia.
Współczesna pszenica to najbardziej zmieniony genetycznie produkt żywnościowy na ziemi. Proces modyfikacji pierwotnej pszenicy – tzw pszenicy dzikiej rozpoczął się już w starożytnym Egipcie. Regularne spożywanie białej mąki pszennej może wywoływać cukrzycę, otyłość, niedożywienie i inne problemy zdrowotne.
Cukier nie krzepi lecz tuczy! 1 g cukru to 4 kcal!
Cukier sprzyja rozwojowi chorób serca, miażdżycy, cukrzycy typu 2, powstawaniu nowotworów. ale również depresji, próchnicy zębów, rozwojowi trądzika etc. Co gorsza cukier uzależnia – tak samo jak alkohol i palenie! Tylko jeszcze szybciej.
Uzależnienie cukrowe – dla 91% Polaków słodycze to stały element codziennej diety i to w ilościach przekraczających nie tylko normy żywieniowe, ale wyobrażenia możliwości spożycia.
dodany przez Anonim @ 23 października 2024 o 11:14. #
kto pytał?
dodany przez B @ 23 października 2024 o 21:02. #
Dokładnie. Zdrowa, bogata w składniki prozdrowotne dieta jest podstawą naszego zdrowia, a cukier niszczy zdrowie. Wszystkie składniki zdrowej diety są dostępne na rynku, a na tym blogu „lifestylowe” przepisy kapiące mąką i cukrem.
dodany przez Anonim @ 26 października 2024 o 14:25. #
Na ostatnim zdjęciu wygląda jak domek pod pierzynką ze śniegu :)
Dziękuję za przepis Zosiu!
dodany przez Natka @ 24 października 2024 o 13:18. #
Pysznie, jesienne, pięknie! Dziękuję za inspirację 🥰na pewno będę piec.
dodany przez Renata @ 30 października 2024 o 10:41. #
Uwielbiam takie połączenia! Ciasto, które w całości można zrobić w thermomixie – ideał. Dziękuję!
dodany przez regardemoi @ 1 listopada 2024 o 14:57. #
Wygląda pięknie. Przeczytałam komentarze i pomyślałam „oj dziewczyny przesadzacie i się czepiacie”. Byłam przekonana, że przepis musiał być sprawdzony. Niestety faktycznie ciężki zakalec. Szkoda, pierwszy raz wypróbowałam przepis Pani Zosi, mam nadzieję że następnym razem lepiej uda mi się trafić. Serdeczności
dodany przez Patrycja @ 13 listopada 2024 o 15:09. #