Skład:
4 żółtka
100 g cukru pudru
1 duża szklanka truskawek pokrojonych w plasterki
500 g serka Mascarpone
1 opakowanie podłużnych biszkoptów
1 opakowanie okrągłych biszkoptów
mus truskawkowy:
1 szklanka zmiksowanych truskawek
3 kropelki esencji migdałowej
2 łyżki cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
A oto jak to zrobić:
1. W szerokiej misce ucieramy żółtka z cukrem pudrem na gładką, jednolitą masę. Powinno nam to zająć ok. 5 minut. Stale mieszając dodajemy serek Mascarpone. W efekcie końcowym powinna nam wyjść gładka, biała masa. Następnie odcinamy końcówki podłużnych biszkoptów (patrz na 1 zdjęciu) i odstawiamy.
2. Do małego rondla przekładamy zmiksowane truskawki, sok z cytryny i cukier. Gotujemy ok. 6-7 minut na małym ogniu, stale mieszając. Powinien wyjść nam mus truskawkowy, w którym zamaczamy okrągłe biszkopty. Układamy je na płaskim naczyniu w kształcie koła (patrz na zdjęciu), nakładamy masę z Mascarpone a następnie pokrojone w plasterki truskawki. Czynność powtarzamy, w zależności od tego ile pozostało nam masy. W trakcie nakładania masy Mascarpone, doklejamy podłużne biszkopty w kształcie okręgu.
3. Gotowe Tiramisu wstawiamy na co najmniej 1 godzinę do lodówki. Przed podaniem udekorujmy kolorową wstążką.
Odcianamy końcówki podłużnych biszkoptów oraz ucieramy żółtka z cukrem pudrem. Warto wcześniej sparzyć jajka.
Okrągłe biszkopty zanurzamy w wcześniej przygotowanym musie truskawkowym (patrz w przepisie).
Na warstwę okrągłych biszkoptów, nakładamy masę z serka Mascarpone.
.. a następnie układamy pokrojone w plasterki truskawki.
W trakcie nakładania warstw, doklejamy podłużne biszkopty. Warto wcześniej posmarować serkiem końcówkę podłużnego biszkoptu.
Na samym wierzchu, układamy plasterki truskawek w kształcie rozety.
Proponuję udekorować Tiramisu odpowiednią wstążką. To zawsze miły akcent! (choć trudno się zdecydować na odpowiedni kolor :)
Komentarze