Niewątpliwie pierniki mają w sobie coś tajemniczego i egzotycznego. Jest w nich jakaś magia, może dlatego że ich ważnymi składnikami są przyprawy korzenne pochodzące niemal z całego świata: imbir, cynamon, kardamon, muszkat, goździki a czasem nawet anyż! Zdumiewająca jest również pomysłowość i bogactwo form: Św. Mikołaj, dzwoneczki, choinki, gwiazki, aniołki, serca i pocieszne renifery. Jednak najważniejsza jest ich wartość, to iż są elementem tradycji, przy której spotykają się całe rodziny…
… z okazji 6 grudnia życzę wszystkim Czytelnikom udanych wypieków w towarzystwie tych najbliższych!
Skład:
250 g mąki
50 g mielonych migdałów
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki zmielonych goździków
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta imbiru
120 g masła
120 g cukru pudru
1 jajko
skórka z 1/2 cytryny
A oto jak to zrobić:
1. Mąkę przesiewamy do miski z proszkiem do pieczenia i przyprawami. W oddzielnym naczyniu (najlepiej w mikserze) ucieramy masło z cukrem, następnie dodajemy jajko oraz skórkę cytrynową. Zmielone migdały łączymy z mąką i przyprawami. W efekcie końcowym łączymy masę maślaną z masą mączną i zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię spożywaczą i odkładamy do lodówki na 3-4 godziny.
2.Wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwiałkowujemy ciasto na stolnicy i odciskamy foremki. Pieczemy w piekarniku, rozgrzanym do 200 stopni C ok. 10-12 minut (oczywiście w zależności od grubości pierniczków). Najlepiej ułożyć pierniki na papierze pergaminowym.
W oddzielnym naczyniu (najlepiej w mikserze) ucieramy masło z cukrem, następnie dodajemy jajko oraz skórkę cytrynową.
Mąkę przesiewamy do miski z proszkiem do pieczenia i przyprawami.
Zmielone migdały łączymy z mąką i przyprawami.
W efekcie końcowym łączymy masę maślaną z masą mączną i zagniatamy ciasto.
Wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwiałkowujemy ciasto na stolnicy i odciskamy foremki.
Najlepiej ułożyć pierniki na papierze pergaminowym.
Pieczemy w piekarniku, rozgrzanym do 200 stopni C ok. 10-12 minut (oczywiście w zależności od grubości pierniczków).
Więcej moich świątecznych przepisów znajdziecie na makecookingeasier.pl :)
160 komentarzy
jak swiatecznie sie zrobilo…sliczne pierniczki, Zosiu
dodany przez bijana @ 6 grudnia 2011 o 11:13. #
Ojj bardzo świątecznie ;) Uwielbiam pierniczki korzenne ! Aż mam chęć sama upiec podobne :)
dodany przez Adrianna @ 6 grudnia 2011 o 11:24. #
Super wyglądają, wierzę że tak samo smakują. Przepis nie wydaje się bardzo skomplikowany, więc może nawet ja sobie z nim poradzę. Tylko nie mam pewności, że wytrzymam do świąt z ich zjedzeniem :)
dodany przez Douglas - kupony na 20 PLN i 1 000 PLN @ 6 grudnia 2011 o 13:19. #
Jaka super choinka ze światełek za tobą zosiu gdzie można taką nabyć?????????????????????????????????????????????????????????????????
dodany przez Nivea coś dla kobiet:))) @ 6 grudnia 2011 o 12:00. #
Mi też się baaaardzo podoba :) Przychylam sie do pytania :-)
dodany przez Kasiulek! ;-) @ 6 grudnia 2011 o 13:19. #
Dziewczyny ja już wiem, od 01.12 są w Biedronce po 99zł lub w Internecie pod nazwą choinka z węża świetlnego po 129zł.Pozdrawiam.
dodany przez aga @ 6 grudnia 2011 o 14:16. #
Ale mi Narobilas apetytu! Wracam do domu i biorę się za nie! Dzięki.
Pozdrawiam goraco.
Lukasz
dodany przez Softi.es @ 6 grudnia 2011 o 14:50. #
Pierniki jak pierniki, ale ta CHOINKA czad!!! Z samego rana cisnę do Biedronki:)))
dodany przez Ewelina @ 6 grudnia 2011 o 21:21. #
dzięki za info:) właśnie kupiłam w Biedronce!
dodany przez Gretaaaaaaa @ 7 grudnia 2011 o 16:05. #
wow piękna choinka …..Zosia czekamy na dobry przepis na grzane wino :)
dodany przez moniuszka @ 6 grudnia 2011 o 21:48. #
też kupiłam w Biedronce, ale ta Zosi wydaje się wysoka, a moja ma 1,2m i chyba jakaś mniejsza jest:/
dodany przez Ewelina @ 7 grudnia 2011 o 20:54. #
przepyszne, z pewnością!
w przyszłym tygodniu zabieram się za pierniczki z moją babcią … :)
już nie mogę się doczekać! :))
pozdrawiam
dodany przez http://www.annabartosik.blogspot.com @ 6 grudnia 2011 o 14:38. #
Oj bardzo świątecznie! Ale trzeba Zosi przyznać, że piękne te pierniczki jej wyszły! :-) Najlepszego na Mikołajki i pozdrawiam! :-)
dodany przez hhtp://najwyzszeobcasy.blogspot.com @ 6 grudnia 2011 o 15:54. #
Pierniczki uwielbiam , tylko jeszcze śniegu brakuje
dodany przez www.trojloty.pl @ 6 grudnia 2011 o 16:22. #
Racja. Cudnie. A jak patrzy sie na te zdjecia to az czuje sie zapach Swiat w powietrzu :)
dodany przez JustInka @ 9 grudnia 2011 o 10:53. #
Super! Na pewno wykorzystam ten przepis. Pozdrawiam:)
dodany przez kasia @ 6 grudnia 2011 o 11:14. #
Pierniczki, zwłaszcza te uroczo dekorowane przez dzieci – pychota.
Kiedyś zawieszałam kilka na choince :))
dodany przez http://sztukastudiowania.blogspot.com/ @ 6 grudnia 2011 o 11:15. #
Przy moich dwóch łasuchach podwoję ilość składników i na pewno zrobię :)
dodany przez betlinka @ 6 grudnia 2011 o 11:16. #
Moje ulubione pierniki! Dzięki za przepis!
dodany przez http://allegro.pl/sukienka-ca-i1980018133.html @ 6 grudnia 2011 o 11:16. #
smacznie wyglądają :)
dodany przez Agata @ 6 grudnia 2011 o 11:17. #
moja siostra też robi pyszne:)
dodany przez Bogusia @ 6 grudnia 2011 o 11:21. #
Moje pierniczki robię według trochę innego przepisu, ale za to foremki kupujemy chyba w tych samych sklepach, bo tego reniferka i choinkę to poznaję ;)
dodany przez Asia bloguje o prezentach @ 6 grudnia 2011 o 11:22. #
Ja robiłam je wcześniej, gdy piłam “kawe pierniczkowa’ po powrocie do domu ciągle czułam ten zapach i MUSIAŁAM sobie takie upieć, niestety nic nie zostało więc za kilka dni muszę zrobić kolejne. Bardzo podobnym sposobem, a przyprawami pachniało w całym domu gdy tylko wyjęlam je z pojemniczka ! mniam :) Pozdrawiam Ciebie Zosiu [wiele przepisów od Ciebie podkradam;)] i Kasię [czekam na jakiś strój dnia :) ] Trzymajcie sie ;*
dodany przez Karolina @ 6 grudnia 2011 o 11:27. #
piękna choinka :) prawdziwe ciasto piernikowe babci musi “odstać” kilka tygodni, żeby dobrze zmiękło. Pozdrawiam czytelniczki
dodany przez aneska @ 6 grudnia 2011 o 11:28. #
moi najblizsi sa raczej daleko I w kraju w ktorym mieszkam nie ma mikolajek ;(
dodany przez beauty fascination @ 6 grudnia 2011 o 11:34. #
Piekne te ozdoby, ktore pokazalas na zdjeciu Zosiu! Trzeba przyznac, ze sa typowo swiateczne. Zwlaszcza w tych wybranych przez Ciebie kolorach. Ja pewnie pokusilabym sie jedynie o srebrne kuleczki, ktore sa zaprezentowane na jednym ze zdjec i moze troche bieli tez by sie przydalo. Ostatnio wszystko kupuje i robie w bialych i klasycznych odcieniach, wiec pewnie nawet pierniczki powinny tak wygladac w moim domu :) Takie ozdoby na choince sa swietnym dodatkiem hand made. To nawet przykre, ze tak malo osob znajduje czas w dzisiejszym swiecie na to, zeby samemu cos zrobic, cos bardzo wartosciowego pod wzgledem tego co mamy we wlasnych domach. Dla mnie takie cos ma duzo wieksza wartosc niz zwykla ozdoba kupiona za kilka zl, bo wiem, ze ja wlazylam w to cale swoje serce. Jak o tym mysle to przychodzi mi na mysl to jak wiele, wiele lat temu mama uczyla mnie robic nalesniki i tak sie staralam, ze gdy pierwszy robiony przeze mnie nalesnik w zyciu upadl tak niefortunnie na patelnie podczas przekrecania, ze sie doslownie rozwalil na kawalki to ja poplakalam sie z takim smutkiem, ze az sama sie sobie dziwilam. Glupie – wiem :) Taka juz jestem czasami, ze staram sie, zeby to wygladalo dobrze, a czasami wychodzi inaczej. Na cale szczescie w przypadku twoich pierniczkow Zosiu jest dobrze!
A swoja droga kto wie moze ja tez postaram sie zrobic cos takiego w domu? Pierwszy raz skorzystam z przepisu z tego bloga i zobaczymy czy wszystko pojdzie gladko i tak ladnie jak na tych zdjeciach :) Dzieki za przepis! Pozdrawiam serdecznie i mikolajkowo :))))))))))))))))))))))))))
dodany przez Roxy - http://roxystyletv.blogspot.com/ @ 6 grudnia 2011 o 11:35. #
właśnie miałam się rozejrzeć za jakimś przepisem na pierniczki. może w tym roku skorzystam z przepisu Zosi :)) śliczne pierniczki! na pewno równie dobrze smakują;)
dodany przez lila @ 6 grudnia 2011 o 11:36. #
zrobiło się świątecznie i pysznie! ostatnie zdjęcia jest słodkie :}
dodany przez Nika @ 6 grudnia 2011 o 11:47. #
A ja przez pierniczki dowiedziałam się prawdy o Świętym Mikołaju. Jako mała dziewczynka naoglądałam się amerykańskich produkcji, i też postanowiłam przygotować pierniczki i mleko dla Mikołaja. Niestety, po trzech dniach, paczkę, w której były zapakowane korzenne ciasteczka znalazłam na swoim starym miejscu, z innymi paczuszkami. Moja mama rozpakowała pierniczki,a paczkę odłożyła, i się wydało.Było mi strasznie przykro, ale cóż, kiedyś ten czas musiał nadejść. Obecnie, u mnie nie piecze się już pierników.Stawiamy z mamą na ambitniejsze ciasta.
dodany przez Monia @ 6 grudnia 2011 o 11:50. #
Jakie to są ambitne ciasta?
dodany przez zielona cytryna @ 6 grudnia 2011 o 18:07. #
Super :) przepis wyprobuje :) pozdrawiam
dodany przez marzena @ 6 grudnia 2011 o 11:52. #
Chciałabym mieć czas na robienie takich rzeczy..
dodany przez Mila @ 6 grudnia 2011 o 11:57. #
super
dodany przez Ania @ 6 grudnia 2011 o 11:59. #
jakie śliczne te pierniczki:) też będę piekła w tym roku może nawet z Twojego przepisu;) Ile pierniczków wychodzi z takiej ilości ciasta?
pozdrawiam:)
dodany przez Ewelina @ 6 grudnia 2011 o 12:03. #
Zosiu mogę zamówić ciasteczka do Słupska ?? :) Bo ja leń i nie chce mi się robić ;P
dodany przez Akasha @ 6 grudnia 2011 o 12:03. #
ja ci mogę wysłać ;)
dodany przez Meg @ 6 grudnia 2011 o 13:23. #
Ja poproszę kilka do Gdyni na Śląską 53 -)))
dodany przez www.trojloty.pl @ 6 grudnia 2011 o 16:22. #
rozpoznaje renifera ;) mojemu prawie zawsze urywa sie poroze. trzeba troche sie nameczyc aby renifer przezyl wypieki ;)
Pozdrawiam i zycze pieknych “mikolajek” :)
dodany przez weronika @ 6 grudnia 2011 o 12:08. #
Nice!
dodany przez http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=9185666 @ 6 grudnia 2011 o 12:08. #
Pierniczki wyglądają smakowicie :)
dodany przez Kami @ 6 grudnia 2011 o 12:13. #
tego mi było trzeba!
dodany przez monika @ 6 grudnia 2011 o 12:14. #
Pięknie :)) Zosiu zdradź jeszcze proszę z czego zrobiłaś te śliczne czerwone serduszka i zielona ozdóbkę?
dodany przez Zuza @ 6 grudnia 2011 o 12:17. #
Wiesz co może to być zrobione takimi jadalnymi “markerami” widziałąm kiedys w sklepie takie cuda:)
dodany przez Dodi @ 6 grudnia 2011 o 12:58. #
dokładnie albo jadalne cukrowe pisaki albo zwykły lukier ale do niego potrzebny jest wtedy taki specjalny cienki pędzelek do ozdabiania jedzenia tzn ciasteczek :)
dodany przez Meg @ 6 grudnia 2011 o 13:21. #
też mnie to interesuje jak to zrobie z czego?
dodany przez Anonim @ 6 grudnia 2011 o 13:11. #
Z marcepanu.
dodany przez asia @ 6 grudnia 2011 o 14:00. #
ja też ostatnio piekłam identyczne ciasteczka :)
takie ozdoby do ciasteczek można kupić gotowe a
zielona ozdoba to pewnie lukier, Dr Oetker ma
sporo takich dodatków to ciast i ciasteczek :)
dodany przez Meg @ 6 grudnia 2011 o 13:14. #
Lepiej własnoręcznie. Zrobić lukier i barwić :)
dodany przez zielona cytryna @ 6 grudnia 2011 o 18:08. #
jasne tylko nie każdy ma na to czas :) pozdrawiam
dodany przez Meg @ 6 grudnia 2011 o 20:40. #
Śliczne. :)
dodany przez pesy @ 6 grudnia 2011 o 12:18. #
Wyobrażam sobie jak ślicznie muszą pachnieć!
dodany przez Izabell @ 6 grudnia 2011 o 12:19. #
po prostu WOW:)
dodany przez Joanna http://francuska-perelka.blogspot.com/ @ 6 grudnia 2011 o 12:19. #
rozmawialam wlasnie przed chwilą z koleżanką i mówiłam jej , że planuje zrobić dziś pierniki Świąteczne:)) smacznego Zosiu:))
dodany przez aga @ 6 grudnia 2011 o 12:28. #
Pycha ! Szukałam przepisu na pierniczki świąteczne i już mam :) ślicznie wyszło Zosiu. Życzę Wam obu wesołych Mikołajków :*
dodany przez Kasia @ 6 grudnia 2011 o 12:29. #
Wyglądają apetycznie!
Gratuluję pomyslow i ciekawych inspiracji. Lubie Twoje przepisy.
Powodzenia
dodany przez asik2903 @ 6 grudnia 2011 o 12:29. #
Post ze świetnym, świątecznym klimatem. Oby takich więcej! Radosnych mikołajek! :)
dodany przez Ola @ 6 grudnia 2011 o 12:35. #
Zosiu, a co to za super choinka za Toba stoi? Gdzie takie cudo mozna kupic?
dodany przez Monika @ 6 grudnia 2011 o 12:38. #
Jejku! aż chyba wykorzystam dzisiaj wolny czas i spróbuję upiec te pierniczki :)
BASIA.
dodany przez B&B @ 6 grudnia 2011 o 12:43. #
Piekę co roku pierniczki. Moja młodsza siostra je uwielbia i zajada się nimi całe święta. Polecam każdemu. Nic tak nie przybliża świąt jak zapach ciepłych pierniczków.
Dzięki Zosiu za przepis.
ja co roku improwizuję i nieco modyfikuje przepis ale pierniki zawsze wychodzą pyszne i aromatyczne.
PS ja do swoich dodaję miodu:)
Pozdrawiam
dodany przez mimbla @ 6 grudnia 2011 o 12:44. #
Chyba sama skorzystam z przepisu…. Oj wasze zdjęcia oddają świąteczna atmosferę …. A ty Zosiu jestes jak druga Nigella aż chce się jesc
Pozdrawiam.
dodany przez EwelkA @ 6 grudnia 2011 o 12:56. #
uwielbiam swiąteczne pierniczki! mają w sobie to cos, co sprawia, że swięta są jeszcze fajniejsze :)
Pozdrawiamy,
dodany przez http://2bigcitylifes.blogspot.com @ 6 grudnia 2011 o 13:07. #
jak bym miała 9 pierników na blaszce piec to bym w zyciu sie nie wyrobiła i mało ekonomiczne to. Zresztą z takiej ilości mąki to chyba tylko 9 się wykroi….. Poza tym pierniki przypalone i napewno twarde jak kamień. Pozdrawiam sredecznie :))
dodany przez kucharka @ 6 grudnia 2011 o 13:09. #
:( o rany jakie pozytywne nastawienie prezentujesz
współczuję bardzo
dodany przez anka @ 6 grudnia 2011 o 13:37. #
Te pierniki maja byc twarde! Na tym polega caly ich urok :)
dodany przez Nebbia @ 6 grudnia 2011 o 13:39. #
Dlatego domowe pierniki robi się dużo wcześniej. Na początku są twarde, ale później miękkną.
dodany przez asia @ 6 grudnia 2011 o 14:01. #
Po takim komentarzu nie mam wątpliwości, że pozdrawiasz bardzo “serdecznie”… ;)
dodany przez anka_kkk @ 6 grudnia 2011 o 13:44. #
Grunt to piec na potrzeby postu :)
dodany przez zielona cytryna @ 6 grudnia 2011 o 18:09. #
Proszę o poprawienie przepisu – w instrukcji jest podane, żeby mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, ale nie jest nigdzie podane, ile ma być proszku.
Pozdrawiam i dziękuję!
dodany przez ewcik @ 6 grudnia 2011 o 13:15. #
piękne te pierniczki, aż żal je zjadac ;)
dodany przez Evelin @ 6 grudnia 2011 o 13:16. #
Zosiu, ile pierniczków wychodzi mniej więcej z podanego przepisy? Czy są od razu dobre do jedzenia, czy może muszą odleżeć kilka-kilkanaście dni?
dodany przez mila @ 6 grudnia 2011 o 13:29. #
Ah Miałam dodać te foremki w kształcie Renifera są cudowne
dodany przez EwelkA - http://evelinemylifeandpassion.blogspot.com/ @ 6 grudnia 2011 o 13:29. #
Zdradź proszę,gdzie kupiłaś tą podświetlaną choinkę.
dodany przez Julka @ 6 grudnia 2011 o 13:33. #
Jesteś bardzo kreatywną osobą, miła odmiana – a nie tylko ciuchy, ciuchy i ciuchy. Pozdrawiam
dodany przez Marta @ 6 grudnia 2011 o 13:44. #
Jeśli dziwiłaś się Zosiu kochana, dlaczego te Twoje pierniczki są tak mało piernikowe – to podpowiadam : nie dałaś miodu :) Tyle przepisów na pierniczki już widziałam, ale bez miodu – żadnego :)
Pozdrawiam :)
dodany przez Natalia @ 6 grudnia 2011 o 13:44. #
Bez miodu to nie są pierniki. Najwyżej kruche ciastka z przyprawami.
dodany przez elka @ 6 grudnia 2011 o 21:25. #
Ja będę robić swoje pierniczki z przepisu, który rok temu znalazłam na internecie i trochę ulepszyłam, właśnie miód się tam dodaje, co najlepsze to te pierniczki po upieczeniu są mięciutkie jak pianka, a gdy wystygną wcale nie twardnieją na kamień. Mi się podoba, bo jak robię je parę dni przed Świętami to wiem, że częstowanym gościom zęby nie powypadają przy gryzieniu ;)
dodany przez lonka @ 7 grudnia 2011 o 09:44. #
Korzenne pierniki idealnie się wkomponowują w zimową aurę – do ciepłego mleka.
Bardzo klimatycznie u Ciebie – zresztą jak zwykle!
Pozdrawiam ciepło :)
dodany przez http://zebrapatterns.blogspot.com/ @ 6 grudnia 2011 o 13:48. #
mniamm;-))
dodany przez love-makeup-fashion @ 6 grudnia 2011 o 13:51. #
te pierniczki serduszka też są bardzo dobre :)
dodany przez http://lovemelavender.blogspot.com/ @ 6 grudnia 2011 o 13:53. #
Na to czekałam :)!. Mam nadzieję, że moje pierniczki chociaż z wyglądu będą tak śliczne, jak te zrobione przez Ciebie Zosiu :).. bo ze smakiem, przy moich zdolnościach, może być różnie :) Pozdrawiam ;)
dodany przez Daga @ 6 grudnia 2011 o 13:58. #
Witam.
Moje pytania:
Ile proszku do pieczenia bo w przepisie o tym nie napisałaś.
I na ile pierniczków mniej więcej jest przepis
dodany przez Urszula @ 6 grudnia 2011 o 13:59. #
Witam, dołączam się do pytania o proszek :) To już kolejny przepis Zosi, który zamierzam wypróbować. Polecam ciasto czekoladowo-limonkowe. Genialne. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję Zosi za inspirację.
dodany przez M.S. @ 6 grudnia 2011 o 16:42. #
Uwielbiam wszystko co korzenne :)) a pierniczki najbardziej, chyba zaraz zabiorę się za ugniatanie ciasta! Dziękuję za przypomnie mi o nich :)) pozdrwiam
dodany przez http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=1555328 @ 6 grudnia 2011 o 14:06. #
uwielbiam pierniczki! Mama piecze co roku ;)
dodany przez Kasia M @ 6 grudnia 2011 o 14:15. #
Uwielbiam pierniczki:)
dodany przez http://kobieta-ja.blogspot.com/ @ 6 grudnia 2011 o 14:29. #
Zośka jesteś najlepsza ! ! ! Dzięki Tobie nawet takie antytalencie jak JA ma ochotę gotować i piec :D
Pozdrawiam :)
dodany przez Monika @ 6 grudnia 2011 o 14:35. #
uwielbiam pierniki ale jeszcze takich nie jadłam
dodany przez http://smartnesspattern.blogspot.com/ @ 6 grudnia 2011 o 15:01. #
Droga Zosiu, pierniczki pieczemy na papierze do pieczenia, nie na papierze pergaminowym. Pergaminowy się spali!
dodany przez Jola. @ 6 grudnia 2011 o 15:04. #
I zdecydowanie czuje magie Świat!:), które niestety w tym roku obchodze w pracy na nocnej zmianie ;( Dlatego od 1 grudnia staram sie życ jakby już trwaly w moim domQ Święta ;)
Dziewczyny! Miluśnego pieczenia;)
dodany przez Asik;) @ 6 grudnia 2011 o 15:13. #
Mam pytanie, z czego są te ozdoby i gdzie ewentualnie można to kupić? Bo sama już dwa tygodnie temu piekłam pierniczki ale na taką kolorową ozdobę nie wpadłam.
Prześliczne wypieki oczywiście :)
dodany przez Paula @ 6 grudnia 2011 o 15:21. #
Ja widziałam na stronie Lidla w ofercie gotowy marcepan w białym i czerwonym kolorze do ozdabiania. Może to coś takiego?? tylko zastanawiam się czy marcepan można piec?
dodany przez lonka @ 7 grudnia 2011 o 09:47. #
pierniczki są super:)
a czy kasia i zosia mieszkają razem??? w sopocie czy w warszawie? bo jesten bd ciekawa
dodany przez vesper @ 6 grudnia 2011 o 16:16. #
W Gdyni.
dodany przez Aaaaaaaaa @ 6 grudnia 2011 o 20:13. #
ahhh pierniczki zawsze wprawiają mnie w świąteczny nastrój, szczególnie kiedy są tak pięknie przyzdobione.
Wesołego mikołaja ;)
xoxo
D.
dodany przez www.alimopectore.blogspot.com @ 6 grudnia 2011 o 16:22. #
########## Ja już chcę Świąt #############
dodany przez www.trojloty.pl @ 6 grudnia 2011 o 16:24. #
witam wszystkich ! :)
Kasiu/ Zosiu mam pytanko.. gdzie można kupić taką choinke, jak na zdjeciach powyżej ? bardzo prosze o odpowiedź :*
dodany przez Ewelina @ 6 grudnia 2011 o 16:32. #
w tym roku i ja na pewno upiekę jakieś pierniczki :) to świetny pomysł na prezenty dla najbliższych czy nawet na ozdoby choinkowe :)
Pozdrawiam gorąco ;)
dodany przez http://mamnaimieweronika.blogspot.com/ @ 6 grudnia 2011 o 16:33. #
Hmm, bardzo inspirujące! U nas też pierniczki, ale w wykonaniu wyjątkowo zdolnych jedenastolatek. Bajecznie kolorowe i pyszne!
dodany przez tekla @ 6 grudnia 2011 o 16:44. #
Witam! Mam do Ciebie prośbę Kasiu, czy mogła byś podać nazwę użytkownika od którego kupiłaś te getry? wszędzie takich szukam!
dodany przez Joasia @ 6 grudnia 2011 o 16:49. #
Ale to jest Zosia O.o
dodany przez Ifaa @ 6 grudnia 2011 o 17:35. #
Coraz bliżej święta, dawno Cię nie było, pierniki wyszły super
dodany przez Idalia @ 6 grudnia 2011 o 17:07. #
Śliczne pierniki, wyglądają przepysznie :)
w najbliższy weekend zabieram się za pieczenie :) mam nadzieję, że do świąt coś zostanie ;))
Zosiu napisz proszę co to za model okularów, które nosisz. Czy to są Ray Ban’y?
Pozdrawiam Gorąco :)
dodany przez kasia @ 6 grudnia 2011 o 17:07. #
Drogie Dziewczyny,
Mam do Was ogromną prośbę! Obiecałam mamie, że w tym roku na Wigilię zrobię uszka i pierożki… Tylko, że jest jeden problem… Ani ja, ani moja mama nigdy nie robiłyśmy takich rzeczy :( Mam nadzieję, że znacie jakiś smaczny przepis na uszka do czerwonego barszczu i pierogi wigilijne. Byłabym bardzo wdzięczna jeśli potrafiłybyście mi pomóc :)
Wasza wierna czytelniczka.
dodany przez Adrianna @ 6 grudnia 2011 o 17:14. #
Ja mogę Tobie podać przepis na SPRAWDZONE :) ciasto na pierogi, jest naprawdę rewelacyjne, nie twardnieje, szczerze polecam. Z poniższych składników uzyskasz ok.100 pierogów :)
CIASTO: 1 kg mąki, 2 żółtka, 1 całe jajo, 250 g masła, szczypta soli, ok.400 ml gorącej wody (dodawać stopniowo)
Wszystkie składniki zagnieść na gładką, jednolitą masę, rozwałkować na lubianą grubość, nałożyć farsz i posklejać.
Ja odgotowuję je we wrzącej wodzie (czekam, aż wypłyną na wierzch, odcedzam) i podsmażam na maśle klarowanym. Nie każdy jednak podsmaża, kwestia gustu.
FARSZ: 2 kg pieczarek, 2 kg kapusty kiszonej, sporo cebuli (8-10?), dużo pieprzu
Kapustę ugotować w odrobinie wody, jak ostygnie odcisnąć i drobno poszatkować. Pieczarki ścieram na tarce na dużych oczkach. Podsmażyć, gdy woda odparuje, połączyć z kapustą. Cebulę posiekać i podsmażyć. Dodać do kapusty i pieczarek. Wymieszać. Doprawić do smaku. Ja doprawiam wyłącznie dużą ilością pieprzu.
Ufffffffffff…. ;) Mam nadzieję, że o niczym nie zapomniałam.
SMACZNEGO!
dodany przez Kaja @ 6 grudnia 2011 o 20:28. #
Zapomniałam wspomnieć, że farsz można zrobić sobie duuuuuuuuuużo wcześniej. I np. pasteryzować w słoikach.
dodany przez Kaja @ 6 grudnia 2011 o 20:31. #
Kaju, bardzo dziękuję :)
dodany przez Adrianna @ 9 grudnia 2011 o 11:04. #
Przepiękne Zosiu :) Ja najbardziej lubię etap dekoracji :) Może być przy tym świetna zabawa :D
dodany przez http://butlandia.blogspot.com/ @ 6 grudnia 2011 o 17:14. #
koniecznie wypróbuję :)
dodany przez anna mea @ 6 grudnia 2011 o 17:24. #
Świątecznie już u Was!
dodany przez Klaudia http://thesimplycleverlife.manifo.com/blog @ 6 grudnia 2011 o 17:59. #
widac, ze sprawiło Ci to duzo frajdy, Zosiu. I brawo za zdjecie pierscionka do wyrobu ciasta :))))
dodany przez zosiufka @ 6 grudnia 2011 o 18:03. #
co roku mam zamiar upiec pierniczki, ale brakuje mi czasu przed świętami, może w tym roku się uda ;)
dodany przez Rzym @ 6 grudnia 2011 o 18:19. #
Pierniczki prezentują się świetnie, ale całe sprawozdanie z takiego pieczenia, zwłaszcza z taką sympatyczną kucharką, sprawiają, że wydają się jeszcze lepsze (:
dodany przez noresay @ 6 grudnia 2011 o 18:24. #
Bardzo fajne pierniczki:) ile musi być zabawy w zdobieniu ich:)
dodany przez Domi @ 6 grudnia 2011 o 19:33. #
rewelacja :))
dodany przez fotografia ślubna sopot @ 6 grudnia 2011 o 20:23. #
Wow, ale śliczne ci wyszły. Ja też się niedługo zabieram się za swoje pierniczki. Zapraszamy do nas, komentarze mile widziane
dodany przez Oliwia @ 6 grudnia 2011 o 21:38. #
wooow fajnie!
dodany przez India @ 6 grudnia 2011 o 22:05. #
mniam! czemu zawsze oglądam tego bloga tak późno i mam ochote na ciasteczka! ;c
dodany przez Lidka @ 6 grudnia 2011 o 22:43. #
W zeszły piątek piekłam z córką pierniczki. Ona uwielbia ten zwyczaj:) tylko jeszcze nie mamy foremki renifera;) gdzie kupujesz, jeśli można wiedzieć, cukierki, serduszka etc. do dekoracji?:)
dodany przez Ola @ 6 grudnia 2011 o 22:51. #
ja kupilam takie foremki w zeszlym roku w IKEI :)
dodany przez kasia @ 6 grudnia 2011 o 23:40. #
Witam ponownie.
Miło, że odpowiadacie na posty i komentarze tak jak napisałyście w zakładce kontakt : „Jeśli chcesz wyrazić swoją opinię, lub przekazać coś autorkom strony, napisz komentarz. Wiadomości wysłane na powyższe strony, niedotyczące publikacji zdjęć lub reklamy, niestety nie dotrą do Kasi i Zosi.” Widać nie można wyrazić negatywnej ani krytycznej opinii, maila tez nie podałyście. Boicie się krytyki?
Nie odpowiadacie na krytyczne komentarze ale je usuwacie.
dodany przez Kuba @ 6 grudnia 2011 o 22:53. #
Standard.
dodany przez Aaaaaaaaa @ 7 grudnia 2011 o 07:18. #
Dziewczyny ! Wiem,że macie ogromnie ciepłe serduszka,dlatego pisze z prośba. Waszego bloga codziennie oglądają tysiące osób, co dało by szanse na pomoc w poprawie życia pieskom w schroniskach. Mi ciężko rozprzestrzenić tą stronke a same moje kliknięcia i znajomych nie wystarczą.
Poświęćcie jeden post na zaapelowanie o pomoc.
Z góry Wam Bardzo Dziękuję ! Całusy
http://www.pustamiska.pl/pl/index-3.php
dodany przez Diana @ 7 grudnia 2011 o 00:52. #
Dziewczyny, jeszcze trochę czasu do Świąt, ale piszę prosząc o to, abyście zachęciły na blogu do zaprzestania rzezi karpi w Święta. Abyście przekonały swych czytelników do nie kupowania tych ryb i zaangażowania się w akcję http://www.krwaweswieta.pl/dzialaj.php#pictures
Sugeruję jakieś alternatywne przepisy, które nie opierają się na maltretowaniu zwierząt.
dodany przez czarnapantera @ 7 grudnia 2011 o 02:03. #
czekałam na ten wpis ;0), bo sama zamierzem w tym roku zrobić dla rodziny prtezenty w postaci sakiewek wypełnionych własnorecznie wypieczonymi ciasteczkami :) niesty mam ich do zrobienia aż 200 sztuk wiec może zaczne juz w ten piątek co bym na wigilię zdarzyła :)
pozdrawiam dzewczyny :)
dodany przez Ma Sza @ 7 grudnia 2011 o 08:24. #
dziekuje za kulinarny link :-)
dodany przez http://magdaoleksiewicz.blogspot.com/ @ 7 grudnia 2011 o 09:59. #
Sliczne, tutaj w szwecji to tradycja piec takie co roku,mozna tez kupic gotowe. Pije sie do tego “glögg” , ktory jest przepyszny.
Pozdrawiam
dodany przez Lola @ 7 grudnia 2011 o 11:07. #
Prawdziwe pierniczki są z miodem i dużą ilością żółtek.Przepis ten to raczej ciasteczka korzenne ewentalnie.
Jeśl macie dużą rodzinę to napewno przepis trzeba pomnożyć razy 4 ,czyli mąki1kg.
dodany przez Ela @ 7 grudnia 2011 o 11:16. #
Mam gorącą prośbę do Zosi, czy mogłabyś ponownie umieścić przepis na zupę krem z pomidorów, ziemniaków i marchwi? Jakoś na wiosnę wg Twojego przepisu ją przyrządzałam i mi strasznie smakowała, niestety nie spisałam przepisu, szukam w archiwum i nie mogę jej odnaleźć;(
dodany przez Edyta @ 7 grudnia 2011 o 17:39. #
Zosiu, proszę Cię o przepis na jakiś łatwy, a zarazem efektowny tort do przygotowania na święta i powiązane z nimi moje urodziny. Wiem, że był tort z bezami, ale nie pasuje mi on charakterem do świąt Bożego Narodzenia. Może coś bardziej zimowego? :) Pozdrawiam cieplutko!
dodany przez Lady Foxette @ 7 grudnia 2011 o 19:45. #
JA JUŻ JE ZROBIŁAM!!!!:DDDD
Wyszły fantastycznie! Są bardzo dobre, a co bardzo ważne bardzo szybkie i łatwe do zrobienia!
Od siebie dodałam dla urozmaicenia orzech włoski na środku każdego ciastka:)
Polecam!!
dodany przez dorota @ 8 grudnia 2011 o 00:24. #
Robiłam dzisiaj pierniczki według Twojego przepisu, wyszły przepyszne :)
dodany przez Sonia @ 9 grudnia 2011 o 16:00. #
Po prostu dzieciństwo :) Dziękuję :)
dodany przez http://w-oczekiwaniu-na-m.blogspot.com/ @ 10 grudnia 2011 o 12:16. #
smakowite!
Zosiu mam 2 pytania:
1) kto Ci robi zdjecia jak gotujesz?
2) czemu takie okulary? ja wiem, ze moda, ale…
dodany przez kasia @ 10 grudnia 2011 o 16:07. #
też mam takie okulary! moda swoją drogą, ale przede wszystkim są to okulary korekcyjne, a nie dla szpanu…
dodany przez Karo @ 10 grudnia 2011 o 20:29. #
U mnie w domu nie możliwe są święta bez pierniczków. Od najmłodszych lat pamiętam jak z mamą zawsze piekłam, a w Wigilię zostawiane były przy choince dla Mikołaja :-D
dodany przez Sylwia @ 11 grudnia 2011 o 12:03. #
Cześć Kasiu i Zosiu,
jestem od niedawna na waszym blogu,
bardzo zainteresowała mnie choinka, która pojawia się
na zdjęciach.
Gdzie można taką kupić?
Będę bardzo wdzięczna za pomoc.
Pozdrawiam ciepło,
Marta.
dodany przez Marta @ 11 grudnia 2011 o 20:37. #
Czesc dziewczyny!
Chcialabym sie dowiedziec, gdzie mozna kupic choinke taka jak na zdjeciach. Dzieki wielkie!
dodany przez Asia @ 29 listopada 2012 o 19:25. #
An exciting communication is designer statement. I imagine that you should create writer on this matter, it strength not be a taboo content but generally people are not enough to speak on specified topics. To the next. Cheers like your 6 grudnia-pierniczki korzenne! | Make Life Easier.
dodany przez LA Weight Loss @ 11 grudnia 2011 o 22:38. #
Zosiu, kiedy kolejny przepis???
Zaglądam codziennie, aby się zainspirować na Święta, a tu cisza….
pozdrawiam i czekam cierpliwie dalej :))
dodany przez Caroline @ 12 grudnia 2011 o 14:59. #
Jak wy to robicie, że jecie tyle pyszności i jesteście takie szczuplutkie??:)
dodany przez Anna @ 12 grudnia 2011 o 20:12. #
Wspaniałe pierniczki! Nasze wyszły podobnie, choć przepis wydaje się zupełnie inny. Zapraszamy na naszego bloga! http://warsztatmamy.blog.com/2011/12/11/pierniczki/
dodany przez Ola @ 13 grudnia 2011 o 10:56. #
Czy ktoś z Was robił już te pierniki? Ile ich wyszło??
dodany przez Agata @ 13 grudnia 2011 o 13:53. #
wspaniełe pierniczki !!!! :)
Marty
dodany przez Martyna @ 13 grudnia 2011 o 18:58. #
a kiedy pojawi się jakiś kolejny świąteczny przepis? zaglądam codziennie a ty cisza:( pozdrawiam serdecznie!:)
dodany przez kika @ 14 grudnia 2011 o 09:52. #
A może opublikujesz jakiś przepis na naleśliki amerykańskie z syropem klonowym, albo na gofry ? ;d
dodany przez patrycja @ 14 grudnia 2011 o 10:59. #
Pewnie Zosia ma mnóstwo spraw na głowie, ale faktycznie brakuje nowych postów :( gorączka przedświąteczna trwa, a my czekamy na nowe kulinarne inspiracje :) pozdrowienia dziewczyny
dodany przez natalia @ 14 grudnia 2011 o 12:07. #
:) pierwszy(2) raz na blogu i zaciekawił mnie:] fajny i przydatny, przepis na pierniczki super moze namowie mamę do zrobienia, w to wątpie bo lubi na max prostote, żadne pierniczki itd. ale moze zdj. ja przekonają:)
dodany przez olka777 @ 14 grudnia 2011 o 15:27. #
Zosiu, kiedy będą jakieś świąteczne przepisy? Pierniczki już dawno zrobione :)
dodany przez lilimoli @ 16 grudnia 2011 o 14:35. #
Już mamy 16.12 może coś nowego :P
dodany przez Anna @ 16 grudnia 2011 o 22:54. #
Wejdźcie na makecookingeasier.pl
dodany przez Agata @ 17 grudnia 2011 o 11:03. #
Zosiu upiekłam pierniczki z Twojego przepisu- pyszneeeeeeeeeeeeeee przede wszystkim w smaku delikatne i kruche :dTeraz czeka mnie zabawa czyli dekorowanie ich :D:D:D
pozdr
dodany przez szyszunia @ 18 grudnia 2011 o 11:35. #
Zosiu jesteś genialna! Właśnie szukam przepisu na pierniczki, które mogłabym powiesić na choince i oczywiście nie zawiodłam się na Tobie ;-) Wiedziałam,że tu coś znajdę! Mam tylko takie pytanie..czy nie zepsuje to smaku pierniczków, jeśli ładnie przyozdobię je lukrem?
wielkie dzięki ;*
dodany przez Asia @ 18 grudnia 2011 o 15:34. #
a jeśli pójdę na łatwiznę i dodam zamiast migdałów, goździków… gotową przyprawę???
dodany przez Bella @ 18 grudnia 2011 o 21:34. #
Zrobiłam je wczoraj – wyszły bardzo smaczne:) Ja dosyć mocno rozwałkowałam ciasto, wobec czego 10 minut to był maksymalny ich czas na leżakowanie w piekarniku. Ale wyszło super, polecam!
dodany przez Agunia @ 19 grudnia 2011 o 09:16. #
Wspaniałe pierniczki!! Żałuję, że nie zdążyłam w tym roku się za nie zabrać…Pozostało mi zaopatrzyć się w nie w najbliższej piekarni…a jest ich mnóstwo!! Nadrobię w przyszłym roku i prześlę zdjęcia!! :)
Smacznego :)
dodany przez Arleta @ 19 grudnia 2011 o 14:58. #
Zosiu, Twój przepis na pierniczki jest idealny! :) Ciasteczka wyszły delikatne, a dodane migdały i skórka cytrynowa ciekawie ubarwia ich smak. AAA! Do dekoracji polecam “pisaki lukrowe” Dr Oetkera, mozna nimi wykonac nawet najbardziej wymyślne szlaczki :)
dodany przez Qrczak @ 22 grudnia 2011 o 22:44. #
Dobra!!! Piernik już dawno zjedzony.Może coś nowego????????
dodany przez Ewa @ 11 stycznia 2012 o 21:05. #
szkoda ze coraz rzadziej można zobaczyć jakiś nowy przepis. chyba chęci na pisanie bloga się skończyły :( a szkoda bo pomysły były dużą inspiracją.
dodany przez Dotka @ 12 stycznia 2012 o 13:13. #
Na przepisy zapraszamy na http://www.makecookingeasier.pl
dodany przez Kasia @ 12 stycznia 2012 o 13:41. #
Ta foremka w kształcie renifera-świetna!:) pozdrawiam:)
dodany przez Magda @ 17 maja 2012 o 20:32. #