Skład:
6 jabłek + 1 łyżka cukru
2 goździki
konfitura z żurawin (4-5 dużych łyżek)
garść orzechów włoskich
ok. 300 g śliwek węgierek
garść rodzynek (opcjonalnie)
do podania: kilka listków świeżej mięty + garść kruchych ciasteczek zbożowych + lody waniliowe
A oto jak to zrobić:
1. Jabłka dokładnie myjemy i umieszczamy w dużym garnku. Owoce zalewamy wodą, dodajemy łyżkę cukru, 2 goździki i gotujemy ok. 10 minut.
2. Aby przygotować farsz, łączymy śliwki z posiekanymi orzechami, konfiturą z żurawin i łyżką cukru brązowego (opcjonalnie). Podgotowane jabłka wyjmujemy z garnka, wydrążamy środek i napełniamy farszem. Owoce umieszczamy w żaroodpornym naczyniu i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez ok. 20 minut (do momentu, aż skórka lekko zbrązowieje). Podajemy na ciepło, z lodami, listkami świeżej mięty i pokruszonymi ciasteczkami.
Komentarze