

(forma: kekskówka)
3 banany
200 g mąki pszennej
4 łyżki cukru
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta cynamonu
200 ml gęstego mleka kokosowego
3 jajka szczypta soli

A oto jak to zrobić:
Banany ugniatamy widelcem i dodajemy po kolei jajka, cukier, cynamon oraz mleko kokosowe. W oddzielnej misce łączymy mąkę, sodę oczyszczoną i sól. Całość przesypujemy do mokrej masy i delikatnie mieszamy, do połączenia się składników. Masę przelewamy do natłuszczonej formy i pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C przez 55 minut. Podajemy na ciepło ze schłodzonym masłem.
komentarzy 9
Dlaczego wszystkie wypieki Zosi wyglądają jak zakalce?
dodany przez Gog&Magog @ 10 kwietnia 2025 o 10:55. #
Bo są zakalcami?
dodany przez Joanna @ 11 kwietnia 2025 o 08:46. #
No nie wiem…. Wyglada mi to zakalec….
Ja juz wiele przepisow przerobilam na chlebek bananowy i czesto wychodzil zakalec az trafilam na przepis u Rozkosznego i to byl strzal w 10 :-)
dodany przez Iwona @ 10 kwietnia 2025 o 11:06. #
Jakiej mąki można użyć żeby zrobić go w wersji bezglutenowej? Czy z mąki bezglutenowej wyjdzie?
dodany przez Patrycja @ 10 kwietnia 2025 o 12:09. #
Zieeew… ale powiało nudą
dodany przez Anonim @ 10 kwietnia 2025 o 15:37. #
Naprawdę myślisz, że kogoś interesuje,że się nudzisz?
dodany przez Anonim @ 10 kwietnia 2025 o 17:47. #
Do porannej kawy, albo popoludniowej herbaty – idealny!
dodany przez MadgalenaT @ 10 kwietnia 2025 o 15:57. #
Jakiej marki jest ta miska? jest przepiękna!
dodany przez Pawel @ 10 kwietnia 2025 o 21:19. #
Trzy już upiekłam. Rewelacja!
dodany przez Hanna @ 11 kwietnia 2025 o 04:08. #