

(forma: kekskówka)
3 banany
200 g mąki pszennej
4 łyżki cukru
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta cynamonu
200 ml gęstego mleka kokosowego
3 jajka szczypta soli

A oto jak to zrobić:
Banany ugniatamy widelcem i dodajemy po kolei jajka, cukier, cynamon oraz mleko kokosowe. W oddzielnej misce łączymy mąkę, sodę oczyszczoną i sól. Całość przesypujemy do mokrej masy i delikatnie mieszamy, do połączenia się składników. Masę przelewamy do natłuszczonej formy i pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C przez 55 minut. Podajemy na ciepło ze schłodzonym masłem.
komentarze 24
Dlaczego wszystkie wypieki Zosi wyglądają jak zakalce?
dodany przez Gog&Magog @ 10 kwietnia 2025 o 10:55. #
Bo są zakalcami?
dodany przez Joanna @ 11 kwietnia 2025 o 08:46. #
Studiowałaś węgierski? :)
dodany przez Maria @ 13 kwietnia 2025 o 00:29. #
Gdzie niby ten zakalec? Nic się nie zapada, wierzch ciasta tworzy ładny, wyrośnięty łuk. Ciasto nie jest wysokie, bo też mąki jest zaledwie 200 gram.
dodany przez Alicja @ 14 kwietnia 2025 o 09:52. #
No nie wiem…. Wyglada mi to zakalec….
Ja juz wiele przepisow przerobilam na chlebek bananowy i czesto wychodzil zakalec az trafilam na przepis u Rozkosznego i to byl strzal w 10 :-)
dodany przez Iwona @ 10 kwietnia 2025 o 11:06. #
Miałam zawsze to samo, aż przeczytałam gdzieś, że ilość bananów w gramach musi odpowiadać ilości suchych składników i teraz już nie mam z tym problemów. :)
dodany przez Paulina z simplistic.pl @ 11 kwietnia 2025 o 09:45. #
Dzieki za polecenie przepisu z Rozkosznego, wyszedl znakomicie!
dodany przez Joanna @ 14 kwietnia 2025 o 13:18. #
Jakiej mąki można użyć żeby zrobić go w wersji bezglutenowej? Czy z mąki bezglutenowej wyjdzie?
dodany przez Patrycja @ 10 kwietnia 2025 o 12:09. #
Robiłam na mące kokosowej i na owsianej. Oba przepisy chyba od Anny Lewandowskiej (z książki, ale na blogu pewnie też są). Wychodzą super!
dodany przez Anna @ 11 kwietnia 2025 o 13:31. #
Piekę chlebek bananowy na mące kasztanowej i jest pyszny , żaden zakalec
dodany przez Aga @ 13 kwietnia 2025 o 17:29. #
Zieeew… ale powiało nudą
dodany przez Anonim @ 10 kwietnia 2025 o 15:37. #
Naprawdę myślisz, że kogoś interesuje,że się nudzisz?
dodany przez Anonim @ 10 kwietnia 2025 o 17:47. #
Najwyraźniej ciebie interesuje, bo aż musisz skomentować. :D
dodany przez Anonim @ 14 kwietnia 2025 o 13:14. #
Do porannej kawy, albo popoludniowej herbaty – idealny!
dodany przez MadgalenaT @ 10 kwietnia 2025 o 15:57. #
Czy ktoś dorosły, normalnie funkcjonujący i pracujący, ma czas na poranną kawę z chlebkiem bananowym albo popołudniową herbatę z takowym? Nie jest to złośliwe pytanie, raczej dostrzeżenie utopii wypowiedzi :)
Dobrego dnia!
dodany przez Ola @ 13 kwietnia 2025 o 09:49. #
Pracuję na pełny etat i codziennie mam dodatkowo zaplanowane pół godziny na śniadanie z moją córką oraz pół godziny na spacer z psem .Po prostu wstaje odpowiednio wcześniej.
dodany przez Ania @ 13 kwietnia 2025 o 20:07. #
Dziękuję- już myślałam, że jestem jakaś dziwaczna..
dodany przez Ewa @ 13 kwietnia 2025 o 21:13. #
Ja mam taki czas, aczkolwiek tylko w weekendy :)
dodany przez Alicja @ 14 kwietnia 2025 o 09:55. #
Można również zapakować kawałek do pracy i zjeść tam przy popołudniowej herbacie – mam szczerą nadzieję, że chwila przerwy w pracy to nie jakiś utopijny luksus, a prawo każdego :)
dodany przez Paulina @ 14 kwietnia 2025 o 11:37. #
Ja mam. I pracuję i funkcjonuję ”normalnie”….
dodany przez Anonim @ 15 kwietnia 2025 o 12:41. #
Jakiej marki jest ta miska? jest przepiękna!
dodany przez Pawel @ 10 kwietnia 2025 o 21:19. #
Trzy już upiekłam. Rewelacja!
dodany przez Hanna @ 11 kwietnia 2025 o 04:08. #
No niestey wychodzi zakalec…
dodany przez Bubu @ 12 kwietnia 2025 o 11:27. #
Dziś upiekłam dla moich dzieci, które są raczej z tych wybrednych i bardzo im zasmakował. Pytają czy jutro też mogę upiec. Mleko kokosowe dodaje takiego twista, że smak staje się na prawdę wyjątkowy. Polecam.
dodany przez Joanna @ 12 kwietnia 2025 o 21:27. #