![](https://makelifeeasier.pl/img/image/2024/06/2-IMG_4777-jpg.webp)
Skład:
ok. 15 ogórków gruntownych
1 główka czosnku
400 g jogurtu greckiego (min. 10 % tłuszczu)
ok. 700 ml maślanki (najlepiej ze Strzałkowa)
1/2 cukinii
1 pęczek koperku
1 łyżka soli morskiej
1 łyżka kminu rzymskiego
1 łyżka przyprawy Za’atar
do podania: olej lniany lub oliwa z oliwek, garść świeżego groszku cukrowego
1. Główkę czosnku nacinamy u nasady i umieszczamy w żaroodpornym naczyniu. Pieczemy ok. 15 minut w rozgrzanym piekarniku w 180 stopni C. Obrane ogórki i cukinię ścieramy na tarce na grubym oczku. Miąższ odsączamy z soku i przekładamy do garnka. Dodajemy maślankę, jogurt grecki, upieczone i zgniecione ząbki czosnku oraz przyprawy. Całość doprawiamy solą. Schładzamy w lodówce. Podajemy z odrobiną oleju lnianego i ze świeżym groszkiem.
komentarzy 10
bardzo smaczne
dodany przez Dariusz @ 24 czerwca 2024 o 16:21. #
Ale to wygląda jak jakaś pulpa albo uklejka, a nie jak zupa…
dodany przez Anonim @ 25 czerwca 2024 o 09:02. #
Bo to jest raczej podkrecona wersja sosu tzatziki a nie chlodnik
dodany przez Ola @ 25 czerwca 2024 o 12:21. #
Bo to chłodnik.
dodany przez Anonim @ 25 czerwca 2024 o 13:14. #
Chłodnik jest zupą, tylko na zimno.
dodany przez Anonim @ 25 czerwca 2024 o 21:57. #
ale co to ma do rzeczy, ze jak chlodnik, to musi byc takie geste?
dodany przez Anonim @ 25 czerwca 2024 o 23:01. #
To chyba jest tzatziki
dodany przez Anonim @ 25 czerwca 2024 o 13:34. #
Ty, popatrz, nie ma awokado, jakis niemodny ten chlodnik ;-)
dodany przez Anonim @ 25 czerwca 2024 o 18:59. #
Lubie chłodniki, ale tylko w wersji z buraczków lub z ogórków właśnie jak ten …. mniam
dodany przez Elisee @ 25 czerwca 2024 o 19:36. #
„Rozkoszny” opublikowal ten przepis – tylko znacznie lepszy – 5(!) lat temu. Naśladować też trzeba umieć!
dodany przez Anonim @ 26 czerwca 2024 o 15:11. #