IMG_5406

Skład:

ok. 500 g obranych ziemniaków

1 szczypiorek z cebulką

1 jajko

2-3 ząbki czosnku

szczypta gałki muszkatołowej

ok. 100 g tartego parmezanu (może być ser feta lub inny żółty ser)

garść świeżego szpinaku (pokrojony)

garść zielonej pietruszki (pokrojona)

sól morska i świeżo zmielony pieprz

IMG_5413

   A oto jak to zrobić:

1.Ugotowane ziemniaki ugniatamy na puree. Dodajemy posiekany szczypiorek wraz z cebulką, pokrojony szpinak, wyciśnięty czosnek, tarty parmezan, gałkę muszkatołową, pietruszkę i jajko. Całość dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

2. Z puree formujemy placuszki i rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 160 stopniach C (opcja: termoobieg) przez 20-25 minut. Podajemy na ciepło z jajkiem sadzonym, łyżką gęstej śmietany lub jogurtu.

   Komentarz: Do ugniecionych ziemniaków możemy dodać kawałki wędzonego boczku lub wędzonego łososia. Polecam wersję z fetą – wówczas pamiętajcie o mniejszej ilości soli.

IMG_5438

IMG_5441

IMG_5496