* * *
To najszybsza szarlotka jaką upiekłam. Może nawet najszybsza ze wszystkich ciast. Pomimo pośpiechu smak pozostał na swoim miejscu. Tarte jabłka i kruche ciasto to od zawsze dobre połączenie, a w towarzystwie masła orzechowego jest trochę inaczej, może nawet lepiej. Jestem ciekawa ile Wam zajmie przygotowanie tego przepisu? PS. Dziękuję Wam za wszystkie słowa otuchy pod poprzednim postem, po przysłowiowej burzy w końcu zawsze wychodzi słońce i ja w to wierzę.. a do wiosny pozostało już tylko 20 dni!
Skład:
400 g mąki pszennej
150 g masła
150 g cukru
3 starte jabłka
ok. 140 g masła orzechowego (opcjonalnie, może być trochę więcej)
A oto jak to zrobić:
1. W szerokim naczyniu łączymy mąkę, cukier, masło i masło orzechowe. Ciasto zagniatamy. Uwaga: powstanie dość krucha konsystencja, ale taki ma być efekt. Blachę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy ciasto. Dogniatamy do blachy, tak by powstała zbita warstwa – garść ciasta zostawiamy do posypania na końcu. Jabłka ścieramy na dużych oczkach i rozkładamy na warstwę surowego ciasta, a na końcu posypujemy pozostałym ciastem.
2. Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C przez 35-30 minut. Podajemy na ciepło z lodami waniliowymi.
komentarzy 57
Fajne to ciasto. Sama nie jem i rzadko piekę co kolewiek ale dla męża mojego chyba bym upiekła. I serio wygląda na proste. Żadnych jajek, proszków do pieczenia.. chyba mu zrobię taki przysmak. Choć chyba zrezygnowałabym z masła orzechowego. Dla mnie to już chyba za dużo słodkiego się wydaje.
dodany przez Anonim @ 28 lutego 2023 o 21:18. #
Masło orzechowe nie jest słodkie tylko tłuste. Jeśli zrezygnujesz z masła orzechowego, to musisz dodać inny tłuszcz, bo inaczej nie zagnieciesz ciasta.
dodany przez Gog&Magog @ 1 marca 2023 o 11:18. #
Hmmm…no a to masło, co jest w przepisie nie robi za tłuszcz?
dodany przez Ania @ 2 marca 2023 o 18:31. #
Masło zdecydowanie robi za tłuszcz ale nie dodanie masła orzechowego zaburzy proporcje tłuszczu, cukru mąki
dodany przez Katarzyna @ 8 marca 2023 o 10:16. #
Bardzo interesujacy przepis. Ciekawe czy mozna to zrobic z masą nugatową zamiast masla orzechowego?
dodany przez Mika @ 28 lutego 2023 o 23:23. #
Nowe nie jest synonimem dobrego, tak jak różowiutki bazarkowy sweterek nie jest synonimem elegancji. Co się dzieje z tym blogiem???
dodany przez Anonim @ 1 marca 2023 o 05:57. #
no właśnie miałam to samo napisać. Najpierw zmiana czcionki na mało czytelną, a teraz ten sweterek :)))
dodany przez Mourry @ 1 marca 2023 o 22:45. #
Sweterek wygląda, jakby był z kaszmiru, czyli raczej jest z kaszmiru, czyli nie bazarkowy tylko porządny. Nie wszystko musi być tylko czarne, białe lub szare.
dodany przez Anna @ 2 marca 2023 o 11:13. #
W lumpeksach tez można nabyć kaszmirowe sweterki, ale ten wygląda prędzej na angorę niż kaszmir. Określenie bazarkowy odnosi się jednak do stylu, a nie jakości produktu.
dodany przez Anonim @ 2 marca 2023 o 14:04. #
Naprawdę trzeba było wstać w nocy żeby anonimowo napleść głupot, anonimie?
dodany przez Lara @ 2 marca 2023 o 12:30. #
Nie wiesz która u mnie godzina, a kiedy ja wstaję to nie jest twoja sprawa.
dodany przez Anonim @ 2 marca 2023 o 17:25. #
Synonim elegancji to ten komentarz, naprawdę wypisujesz komuś o swetrze z bazaru? To jest wpis o pieczeniu i takie komentarze, zarzucające komuś brak klasy czy elegancji są powiem kolokwialne słabe. Tak szczerze to przykro mi się czytało ten Twój komentarz, nie po to tu wchodzę by czytać złośliwości i widzieć taką złą energię. A sweter ładny domowy i z dobrego materiału to widać gołym okiem.
dodany przez Aneta @ 2 marca 2023 o 16:51. #
Nie przypisuj mi intencji, które jedynie sa w twojej głowie i rozumiane na opak. Zaniepokojenie wzbudza – co się dzieje z tym blogiem? Wpis ukazujący się na lifestylowym blogu zobowiązuje – Kasia by tego stylistycznego potworka nawet nie założyła, nie wspominając o prezentowaniu na zdjęciach. Nie po to tu wchodzę, aby oglądać takie stylistyczne potworki, nawet jak wpis dotyczy ciasta. Tym bardziej, że przepisy kulinarne i ich wizualizacja nie wymagają portretu autorki.
dodany przez Anonim @ 2 marca 2023 o 17:46. #
Faktycznie twoja estetyka jest tą jedyną i słuszną :), może zrób wytyczne i prześlij twórczyniom co mogą a czego nie nosić na zdjęciach do bloga.
dodany przez Aneta @ 3 marca 2023 o 19:42. #
Estetyka jest dziedziną filozofii i normą wymierną, nawet gdy istnieją gusta i guściki. Kasia ma wymiernie dobry GUST. I tyle.
dodany przez Anonim @ 4 marca 2023 o 18:10. #
Estetyka jest nauką i dziedziną filozofii, wiec jest powszechnie wymierną. Zanim napisze się jakiś nonsens, lepiej sprawdzić istotę kwestii.
dodany przez Anonim @ 6 marca 2023 o 14:00. #
Nie chcesz, aby ktoś przypisywał Tobie wyimaginowane intencje, to z łaski swojej nie uzurpuj sobie prawa do decydowania, a nawet sugerowania, jaki sweter może, czy nie może, zakładać jedna z autorek bloga.
dodany przez Anonim @ 3 marca 2023 o 20:10. #
Twój komentarz dowodzi braku zrozumienia związków przyczynowo skutkowych Anonimku (03.03.23 – 20:10). Nie ma zależności przyczynowej między insynuacyjnymi urojeniami a krytycznym komentarzem. Więc twoje rady są bezużyteczne.
dodany przez Anonim @ 7 marca 2023 o 17:06. #
I co z tego że Kasia by nie założyła takiego sweterka? Wpis jest z przepisem; czy Zosia ma się dostosowywać do biało-czarnej kolorystyki Kasi?
dodany przez Marta @ 4 marca 2023 o 11:06. #
To jest blog lifestylowy – czy Kasia sfotografowała by się w różowym sweterku z dzierganymi różyczkami? Raczej wątpliwe.
Zaniepokojenie wzbudza taka stylistyka. Wpis ukazujący się na lifestylowym blogu zobowiązuje. Więc nie przypisuj mi intencji, które jedynie sa w twojej głowie i zrozumiane na opak.
dodany przez Anonim @ 3 marca 2023 o 15:13. #
Co za piękny sweterek! Czy można zapytać, gdzie można go kupić? Serdecznie pozdrawiam ❤️
dodany przez Milla @ 1 marca 2023 o 09:43. #
Napisałam, ze sweterek nie jest elegancki – nie zostało opublikowane. Jedynie dowód, ze Zosieńka publikuje jedynie zachwyty. A sweterka poszukaj w lumpeksach.
dodany przez Anonim @ 1 marca 2023 o 21:37. #
& other stories
dodany przez Emi @ 1 marca 2023 o 22:03. #
U Zosi na blogu jest informacja – sweterek jest z & Other Stories. Rzeczywiście piękny :)
dodany przez Kasia @ 2 marca 2023 o 08:52. #
Dziekuje Wam drogie Babeczki, kupilam, buziaki dla Was ❤️
dodany przez Milla @ 4 marca 2023 o 12:51. #
Przyłączam się do pytania o sweterek :)
dodany przez Anna @ 2 marca 2023 o 11:14. #
Co można dodać zamiast masła orzechowego?
dodany przez Ania @ 1 marca 2023 o 09:50. #
Inny tłuszcz
dodany przez Gog&Magog @ 1 marca 2023 o 11:19. #
Nigdy w życiu nie piekłam jeszcze szarlotki. Myślicie, ze to dobry przepis na pierwszy raz? Myślalam, ze jablka trzeba wczesniej usmażyć :)
dodany przez Joanna @ 1 marca 2023 o 10:07. #
Wariacji na temat szarlotki jest mnóstwo, z jabłkami prażonymi, surowymi, tartymi, w cząstkach itd. I jest to tak wdzięczne ciasto, że niezależnie, którą wybierzesz, zawsze się uda i będzie pyszna. Ten przepis osobiście bym Ci odradzała, bo szarlotka z trzech (!) jabłek to jakieś nieporozumienie, ale to tylko moje zdanie. Pozdrawiam :)
dodany przez Alicja @ 1 marca 2023 o 14:45. #
Ja swoją szarlotkę robię z 2 kg jabłek 🙉 , ale ta miała być szybka więc wszystko się zgadza 😉
dodany przez Agata @ 2 marca 2023 o 14:53. #
Nie trzeba choć można
dodany przez Anonim @ 1 marca 2023 o 15:08. #
Z uprzednio zeszklonymi na patelni jabłkami z cynamonem będzie wg. mnie smaczniejsze. Tak samo, zrobiłabym klasyczny przepis na ciasto kruche – z żółtkami i prawdziwym masłem, bez zbędnych wariacji.
dodany przez S. @ 2 marca 2023 o 07:09. #
Joanno, wybierz jakis „normalny” przepis. To tutaj to nawet nie jest ciasto, bo nie ma zoltek. Jak ktos nizej napisal, to bardziej kruszonka. Kruszonka lekko przyproszona jablkami. Zwykle w przepisie jest 8-10 jablek. Tutaj 3, wiec sobie porownaj. To nawet obok szarlotki nie stalo…
dodany przez Agata @ 2 marca 2023 o 15:50. #
chyba jednak stało :”Szarlotka – pochodzący z Francji wyrób cukierniczy, wynalazek przypisywany Marie-Antoine’owi Carême’owi, składający się z kruchego ciasta oraz owoców. „
dodany przez Katarzyna @ 8 marca 2023 o 10:21. #
Nie wierzę !!!
Różowy kolor !!!!
👍
dodany przez Joasia @ 1 marca 2023 o 10:52. #
👎
dodany przez Anonim @ 2 marca 2023 o 17:27. #
Jakie wymiary blaszki?
dodany przez Paulina @ 1 marca 2023 o 11:25. #
Podoba mi się ten przepis. Z racji tego, że mam ogród i wiele różnego rodzaju jabłoni, to szarlotkę lub ciasto z jabłkami piekę dość często. Ciekawa jestem jak szarlotka smakuje z masłem orzechowym, może zmodyfikuję swój przepis, o ten: https://kobietarenesansu.blogspot.com/2023/02/szarlotka-tradycyjna-z-domowymi-jabkami.html. Też szybki, bo z gotowych prażonych jabłek, których latem narobiłam mnóstwo do słoików.
dodany przez Fraszka @ 1 marca 2023 o 16:59. #
Kruche ciasto MUSI zawierać żółtka
dodany przez Lidia @ 1 marca 2023 o 18:31. #
Nie musi🤦♀️
dodany przez Anna @ 1 marca 2023 o 22:28. #
Nie, NIEMUSI.
dodany przez Marta @ 2 marca 2023 o 08:28. #
Nie, NIE MUSI.
dodany przez Marta @ 2 marca 2023 o 08:31. #
Ciasto kruche z definicji to mąka, tłuszcz i żółtka.
dodany przez S. @ 2 marca 2023 o 13:06. #
Ciasto tak. To co tu jest prezentowane nazwałabym raczej kruszonką.
dodany przez Gog&Magog @ 2 marca 2023 o 11:21. #
Bzdura! Nie musi zawierac zoltek….
dodany przez Maria @ 5 marca 2023 o 23:04. #
Ale super sweter! I w ogóle super klimat tego postu: jakoś wszystkie elementy do siebie pasują
dodany przez Magda @ 1 marca 2023 o 21:24. #
z &other stories
dodany przez Ola @ 3 marca 2023 o 13:21. #
Mąka, tłuszcz, cukier to niestety nic dobrego, tylko niezdrowa dieta.
1g czystego cukru zawiera 4 kcal. Owoce tez zawierają cukier – glukozę lub fruktozę. Węglowodany, nazywane są sacharydami, gdyż składają się z molekuł cukru.
Cukier sprzyja rozwojowi chorób serca, miażdżycy, cukrzycy typu 2, powstawaniu nowotworów. ale również depresji, próchnicy zębów, trądzikowi etc.
Statystyczny Polak spożywa rocznie ponad 50 kg czystego cukru! Tożsamość cukrowa – dla 91% Polaków słodycze to stały element codziennej diety. Już dzieci spożywają w Polsce około 90 gramów cukru dziennie – najwięcej w Europie.
dodany przez Anonim @ 2 marca 2023 o 14:38. #
Wyluzuj. Nikt Ci nie każe tego jeść.
dodany przez Gog&Magog @ 2 marca 2023 o 17:43. #
I co w związku z tym?czy ktoś zmusza panią do pieczenia tego ciasta bądź w ogole- konsumpcji słodyczy? Nikogo pani wywody nie interesują.
dodany przez mimi @ 2 marca 2023 o 18:10. #
Gdy na lifestylowym blogu z największą grupą docelową w wieku 25-35 lat w Polsce ukazuje się ewidentnie niezdrowy przepis pod nazwą -„Coś dobrego …” – to komentarz informujący o szkodliwosci spozywania maki, cukru i tłuszczu zasługuje na aplauz, a nie na bezpodstawną reprymendę.
dodany przez Anonim @ 3 marca 2023 o 15:30. #
To jest jakiś obłęd. Robiłam dzisiaj – wszystko dokładnie jak w przepisie. Rodzina zachwycona ;) jedna wada, znika od razu..
dodany przez Małgosia @ 4 marca 2023 o 22:21. #
Mam dla Ciebie bardzo podobny przepis: jakie owoce nawiną się pod rękę, można miksować owoce surowe z owocami z puszki, pokroić na dowolne kawałki, kroić od razu na blachę, można oprószyć nieco bułka tartą a na ten mix owocowy wyłożyć dużą warstwę kruszonki ( szklanka cukru, szklanka mąki i 10 dkg masła zagniecione )
dodany przez Katarzyna @ 8 marca 2023 o 10:32. #
Super przepis Gosia tylko ciasto strasznie kruche. Jakis pomysl co by dodac, zeby sie bardziej trzymalo?
dodany przez Kaska @ 11 marca 2023 o 13:59. #
Ciekawie wygląda ta szarlotka a dzięki dokładnemu przepisowi łatwiej będzie ja wykonać.
dodany przez Dietomix @ 20 marca 2023 o 07:20. #
Lubię też w wersji bezglutenowej, przepis na Thermomix. Polecam
dodany przez Marta @ 22 sierpnia 2023 o 21:13. #