It is undoubtedly one of the simplest recipes for home-made ice-cream that I've ever prepared. Due to the sweltering weather, ice-cream is a great replacement of any kind of sweet snack at our home.
***
Jest to bez wątpienia jeden z najprostszych przepisów na domowe lody, jakie kiedykolwiek przygotowywałam. A że za oknem nareszcie upały, to u nas lody zastępują praktycznie każde słodkości.
Ingredients:
(recipe for 3-4 portions)
8-10 frozen bananas *
6 dried dates (it's best to use Medjoul dates) **
1 tablespoon of coconut oil
1 pinch of cinnamon or masala tea spice
1 packet of gingerbread cookies
* we can cut the bananas into slices which will be later helpful in the blending process. Bananas that are once frozen have to be used (we cannot freeze them again), I recommend dividing them into portions that we can use at a clip.
** if we are using smaller dates (popular in most supermarkets, I recommend soaking them in boiling water for 30 minutes beforehand).
***
Skład:
(przepis na 3-4 porcje)
8-10 zmrożonych bananów *
6 suszonych daktyli (najlepsze Medjoul) **
1 łyżka oleju kokosowego
1 szczypta cynamonu lub przyprawy masala tea
1 opakowanie pierników
* przed mrożeniem banany możemy pokroić w plastry, umożliwi to później łatwiejsze zmiksowanie. Raz zamrożone banany musimy wykorzystać od razu (nie można ich ponownie zamrażać), polecam porcjowanie w takiej ilości, jaka będzie nam potrzebna do jednego użycia.
** jeżeli korzystamy z tych mniejszych daktyli (popularne w większości supermarketów, to polecam namoczyć je wcześniej we wrzątku przez 30 minut).
Directions:
1. Peel the bananas and place them in a plastic bag (e. g. sandwich bag). Freeze them for 6-8 hours.2. Place the frozen bananas inside the blender, and add the remaining ingredients (apart from gingerbread cookies). Mix the whole mixture. Place the mixture into a baking tray lined with parchment paper or into ice-cream containers. Place the ice-cream in a refrigerator for 30-40 minutes. Sprinkle the ice-cream with crumbled gingerbread cookies before serving.
Comment: You can extend the recipe by adding Greek yoghurt, a little bit of peanut butter, or dulce de lece.
***
A oto jak to zrobić:
- Banany obieramy ze skórki i umieszczamy w woreczku foliowym (np. woreczek do kanapek). Banany mrozimy przez 6-8 godzin.
- Zmrożone banany umieszczamy w kielichu blendera, dodajemy pozostałe składniki (oprócz pierników toruńskich) i miksujemy na gładką masę. Tak powstałą masę przekładam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub do pojemników na lody. Lody wstawiamy do zamrażalnika na min. 30-40 minut. Przed podaniem posypuję pokruszonymi Sercami Toruńskimi.
Komentarz: Przepis na lody możemy rozszerzyć o dodanie jogurtu greckiego, odrobiny masła orzechowego lub masy dulce de lece.
Zmrożone banany umieszczamy w kielichu blendera, dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na gładką masę.
Powstałą masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub do pojemników na lody. Lody wstawiamy do zamrażalnika na min. 30-40 minut.
Przed podaniem lody posypuję pokruszonymi piernikami.
Komentarze