Dzisiejszy przepis to istna bajka! Połączenie gorącego musu śliwkowego z rozmarynem i smażonymi drożdżowymi placuszkami pozostanie moim ulubionym deserem tejże jesieni! Receptura została przeze mnie podsłyszana od mojej uroczej kuzynki z Hiszpanii. Zmodyfikowałyśmy jedynie mus śliwkowy dodając listki świeżego rozmarynu, którego miałyśmy akurat pod dostatkiem.
Skład:
(przepis na ok. 10-12 placuszków)
175 ml ciepłego mleka
175 ml wody
225 g mąki pszennej
3 łyżki brązowego cukru
1 płaska łyżka drożdży (sypkie)
garść rodzynek + 1 łyżka rumu
szczypta soli
sos:
ok. 1 kg śliwek węgierek
2 łyżki cukru
1 łyżecza cynamonu
1 gałązka świeżego rozmarynu
A oto jak to zrobić:
1. Mąkę, drożdże i sól przesiewamy do miski. Dodajemy cukier i ciepłe mleko. Mieszając stopniowo dodajemy wodę, tak by powstała gładka masa. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1-2 godziny do wyrośnięcia.
2. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5-6 minut. Odcedzamy wodę i zalewamy rumem. Umyte i wydrylowane śliwki zasypujemy cukrem i podsmażamy w garnku o grubym dnie. Dodajemy cynamon i listki rozmarynu. Śliwki pozostawiamy na wolnym ogniu przez 12-15 minut, aż puszczą sok i powstanie piana. Zdejmujemy z ognia i czekamy aż ostygną. Usuwamy rozmaryn i miksujemy blenderem.
3. Do wyrośniętego ciasta dodajemy nasączone rodzynki i mieszamy. Na rozgrzaną patelnię z masłem nalewamy odrobinę ciasta i smażymy placuszki (ok.1 minuta z każdej strony). Gorące placuszki podajemy z sosem ze śliwek i świeżymi listkami rozmarynu.
60 komentarzy
Pycha !
http://dream-berry.blogspot.com
dodany przez Ola @ 8 września 2014 o 17:23. #
z pewnością pyszne ;)
zapraszam u mnie stylizacja za 2,00 zł
http://secondhandworldd.blogspot.com/
dodany przez Ania @ 8 września 2014 o 19:58. #
Ładna kuzynka :-)
dodany przez Cat&Cat @ 8 września 2014 o 17:25. #
Wygląda smakowicie! ♥
Fajny przepis. ;)
Zapraszam do mnie.
http://www.ichbinjustyna.blogspot.com
dodany przez Mała Polka we Frankfurcie BLOG @ 8 września 2014 o 17:26. #
mmmm pycha! uwielbiam <3
http://anna-and-klaudia.blogspot.com/
dodany przez http://anna-and-klaudia.blogspot.com/ @ 8 września 2014 o 19:43. #
Pysznie, uwielbiam śliwki!
dodany przez www.modaitakietam.blogspot.com @ 8 września 2014 o 17:27. #
that looks delicious!!!
http://hashtagliz.com
dodany przez Liz @ 8 września 2014 o 17:32. #
wypróbuję na pewno bo i śliweczki z ogrodu mam i drożdże z sobotniej pizzy zostały :-)
http://tohavefabulousday.blogspot.com/
pozdrawiam i zapraszam na Konkurs.
dodany przez Muszka @ 8 września 2014 o 17:43. #
What a great sounding and yummy looking recipe! Now I think it would have been the better idea to prepare this instead to bake a plum cake what I did :)
xx from Germany/Bavaria, Rena
http://www.dressedwithsoul.com
dodany przez Rena @ 8 września 2014 o 17:51. #
piękna zdjecia :)
http://francaisdesaffaires360.blogspot.com
dodany przez Kasia @ 8 września 2014 o 17:56. #
Smakowite zdjęcia! :)
dodany przez Edytta @ 8 września 2014 o 18:17. #
Ale śliczna ta kuzynka!
dodany przez Kika @ 8 września 2014 o 18:23. #
Jaka piekna dziewczyna!! Zrobcie jej jakaś sesje na bloga. :)))
A może prowadzi swojego?;)
Placuszki, każde, zawsze i wszędzie! Z rozmarynem może być ciekawie..:)
dodany przez saoirse @ 8 września 2014 o 18:25. #
Przepis wydaje się być świetny więc muszę wypróbować:)
Pozdrawiam,
http://www.kosmetycznieimodnie.blogspot.com
dodany przez Marta @ 8 września 2014 o 18:27. #
A gdzie się podziała Zosia? Czy przeoczyłam jakieś zmiany?
dodany przez Monika @ 8 września 2014 o 18:40. #
Widac, ze tylko obrazki ogladasz.
dodany przez Lisek @ 8 września 2014 o 20:10. #
No to co z tą Zosią, też nie wiem czemu już się nie pokazuje?
Od dłuższego czasu tylko zdjęcia jedzonka, teraz kuzynka, a gdzie Zosia??
dodany przez Ania @ 8 września 2014 o 23:09. #
na swoim blogu makecookingeasier.pl
dodany przez Imię @ 9 września 2014 o 08:51. #
Tylko bez złośliwości. W poprzedniej wersji wpisu było podane “Kasia”, a nie “Zosia”, dlatego byłam zaskoczona zmianą.
dodany przez Monika @ 10 września 2014 o 12:54. #
Placuszki wyglądają na “pyyyyycha” ale gdzie jest Zosia???
dodany przez Magda @ 8 września 2014 o 18:46. #
Czy drożdże mogą być z kostki, czy musza być suche?
dodany przez Wjechmucha @ 8 września 2014 o 18:49. #
Oczywiscie ze mogą na 20dkg maki 2dkg drożdży ,rozrobić w cieplej wodzie i dodac do ciasta niech wyrasta. Ja do takich placuszków dodaje 2 żółtka i samo mleko bez wody .Lepiej wyrosna i są żółciutkie , apetyczniejsze .
dodany przez patrycja @ 8 września 2014 o 19:28. #
Pysznie. Zjadłabym przy czytaniu. Gdyby ktoś mi je zrobił, oczywiście:). Bo właśnie skończyłam świetną książkę:). I trochę zgłodniałam.
dodany przez http://myslownicelife.blogspot.com @ 8 września 2014 o 18:52. #
Wygląda apetycznie:)
pozdrawiam:)
http://www.haydenka.blogspot.com
dodany przez Paulina @ 8 września 2014 o 18:52. #
Ale piękna dziewczyna! Czasami mam wrażenie, że to właśnie kobieta potrafi docenić piękno drugiej kobiety… wszak stroimy się dla innych przedstawicielek naszej płci ;) Chcę podobać się mężowi i być atrakcyjną dla mężczyzn, ale jak koleżanki zachwycą się moim wyglądem wtedy czuję się wybornie :)
dodany przez MMarta @ 8 września 2014 o 18:57. #
Hehe ale posłodziłaś sobie .
dodany przez patrycja @ 8 września 2014 o 19:30. #
apetycznie wyglądają!
http://luxury-lips.blogspot.com
dodany przez Klaudia @ 8 września 2014 o 19:22. #
Mniam! Na coś takiego czekałam ;)
dodany przez Mag KP @ 8 września 2014 o 19:22. #
Zosiu , te placki są bez jajek?
dodany przez Asia @ 8 września 2014 o 19:23. #
Mmm…przepis wart wypróbowania :-) A gdzie Make Cooking Easier na stronie MLE?
dodany przez Natalia @ 8 września 2014 o 19:27. #
Rozmaryn rosnie za moim oknem. Musze sprobowac!
http://www.allnnothing.com
dodany przez Joanna @ 8 września 2014 o 19:47. #
Oh mniam!! Wyglada pysznie!:)
http://ilovepolishbrands.com
dodany przez Sylwia @ 8 września 2014 o 20:11. #
Śliwki moimi faworytami!
https://www.youtube.com/watch?v=4ADh8Fs3YdU
dodany przez Magda @ 8 września 2014 o 20:19. #
No no, jak użyjemy mleka roślinnego to będzie wegański przepis :). Przydałoby się więcej vegan przepisów na tym blogu, tak idąc z duchem czasu i trendów kulinarnych :).
dodany przez Me @ 8 września 2014 o 20:30. #
o matko ale to musi być pyszne – jutro wypróbuje twój przepis :) , nawiasem mówcą często smażę sobie pancakes’y twojego przepisu, też są ekstra :p
dodany przez andzia @ 8 września 2014 o 20:57. #
jupi!!!
placusz BEZ jajka <3 =))))
dodany przez mali @ 8 września 2014 o 21:31. #
sypkie drożdże gdzie znajdę gdzie kupię ????
dodany przez dissie @ 8 września 2014 o 21:32. #
Ale śliczna dziewczyna! Powinna zostać fotomodelką.
dodany przez Arthletic @ 8 września 2014 o 21:45. #
Wyglada super,a ze sezon sliwkowy w pelni to trzeba koniecznie wyprobowac! Ja bede piekla placek marcepanowy z wegierkami :P
http://www.PurseFixation.com
Toast your Purse with an Outfit!
Fashion Advice, Events and More
dodany przez Renfashionista @ 9 września 2014 o 02:18. #
Zosiu uwielbiam Twoje słodkie wariacje na temat placuszków z różnymi owocami. Te na pewno tez zrobię i ślinka mi już cieknie.
dodany przez Karolina @ 9 września 2014 o 07:03. #
Świetny jesienny przepis, nie pomyślałabym o połączeniu smaku i aromatu śliwek z rozmarynem :) Pozdrów kuzynkę!
http://thisismydesign-blog.blogspot.com/
dodany przez Asia @ 9 września 2014 o 08:09. #
Wspaniały przepis, bardzo oryginalny. Na pewno go wypróbuję:). A ja zapraszam na NAJŁATWIEJSZE na świecie w wykonaniu MUFFINKI BISZKOPTOWE Z MALINAMI I TRUSKAWKAMI.
http://lifestyle-plan-by-ann.blogspot.com/2014/09/muffinki-biszkoptowe-z-malinami-i.html
dodany przez Ania St. @ 9 września 2014 o 08:21. #
Pierwsze zdjęcie – super wyczucie chwili:)
http://zycienienabogato.blogspot.com/
dodany przez zycienienabogato @ 9 września 2014 o 09:39. #
Wow.. this looks so yummyyy. Can you please post this recipe’s english version too ?
dodany przez [email protected] @ 9 września 2014 o 09:58. #
Śliczna dziewczyna :)
dodany przez Martyna @ 9 września 2014 o 10:35. #
Nom nom, this looks yummy!
XX
Miri
http://currentlywearing.com
dodany przez miri @ 9 września 2014 o 10:36. #
Jak jedna z poprzedniczek , podnoszę temat braku zakładki do MCE na tym blogu.
I jeszcze jedna sugestia: Zosia na swoim blogu bardzo często odpisuje na komentarze czytelników, natomiast praktycznie nigdy nie odpowiada na komentarze czytelników pod postami z przepisami zamieszczanymi MLE, a jeżeli jakimś cudem pojawi się odpowiedź w komentarzu to jest to odpowiedź Kasi.
Zaglądam na oba blogi, więc jeżeli mam jakieś pytanie do przepisu to zadaje je na MCE, jednak jest mnóstwo czytelników, którzy zaglądają tylko na MLE, i moim zdaniem są trochę poszkodowani …
dodany przez Akaata @ 9 września 2014 o 11:16. #
mmmmm, wyglądają przepysznie!! <3 Napewno zrobię!
http://www.llealicious.blogspot.com
dodany przez Llealicious @ 9 września 2014 o 12:10. #
Wyglądają przepysznie! Muszę wypróbować przepis, chyba zrobię mojemu ukochanemu na śniadanie :)
dodany przez Madame Bijou @ 9 września 2014 o 12:33. #
Świetny przepis, idealny na teraz. Chętnie wypróbuję!
dodany przez koszyk-prezentow.pl @ 9 września 2014 o 13:08. #
Super przepis na wczesną jesien! Mniama
http://joannok.blogspot.de/
dodany przez JOK @ 9 września 2014 o 13:39. #
Choc z ladna kuzynka, ale znowu jakies PLACKI!
dodany przez Ela @ 9 września 2014 o 16:02. #
Wszelkie odmiany placuszków i racuchów zdobywają moje serce <3
dodany przez Healthy Aga @ 10 września 2014 o 12:51. #
uwielbiam śliwki!
zajadam się nimi teraz codziennie, póki sezon!
cieknie mi ślinka na widok tych zdjęć.
dodany przez MADAGENE BLOG @ 10 września 2014 o 21:24. #
Przepis wydaje się świetny, z jakim napojem podajecie to danie?
dodany przez Adam Bil @ 13 września 2014 o 00:23. #
muszę wypróbować! ♥
http://www.annie97x.blogspot.com
dodany przez Anna @ 13 września 2014 o 16:22. #
Kasia, czy zdjecia do tego posta wykonałas swoim Nikonem? Mogłabys prosze podac jaki masz model aparatu?? piekna jakosc zdjec….Pozdrawiam!
dodany przez pau @ 17 września 2014 o 19:35. #
oj nie pod tym postem komentarz umiescilam;) Zosia, ale Twoje zdjecia sa rownie genialne, taki sam masz aparat czy inny? ;) wypywtuje bo szukam lepszej alternatywy do mojego canona….pozdrawiam;)
dodany przez pau @ 17 września 2014 o 19:41. #
Szukałem dzisiaj przepisu na jakieś racuszki albo placuszki drożdżowe. No i ten przepis mnie “rozebrał” :) Niesamowite połączenie ciasta drożdżowego ze śliwkami węgierkami a do tego szczypta cynamonu i rozmarynu… Mniam …. Gratuluję i dziękuję !
dodany przez Radek @ 20 września 2014 o 23:56. #
This is so yummy, just cant wait to try.
dodany przez Prerna @ 14 czerwca 2017 o 12:22. #