* * *
Duża ilość czosnku, świeżej pietruszki, łuskanych orzechów włoskich, dobrej gruboziarnistej soli i sera pleśniowego – w połączeniu z ciastem drożdżowym tworzy piękną świąteczną kompozycję. Marzyłam o takim wieńcu już od jakiegoś czasu. Kilka podejść i prób zaowocowało oto tym przepisem. Ciekawa jestem co powiecie?
Skład:
500 g mąki
1 łyżeczka soli
25 g świeżych drożdży
300 ml ciepłej wody
2 łyżki oliwy
farsz: 2 pęczki świeżej natki pietruszki
4 ząbki czosnku
garść orzechów włoskich
3 łyżki oliwy
kilka kawałków sera pleśniowego lub ser mozzarella (opcjonalnie)
garść grubozarnistej soli Reflets de France (dostępna tutaj)
A oto jak to zrobić:
1. Świeże drożdże mieszamy z ciepłą wodą i odstawiamy na 10 minut. Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy drożdże i wyrabiamy ciasto. Formujemy kule. Przekładamy do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, tak by podwoiło swoją swoją objętość.
2. Z ciasta formujemy prostokąt. Rozsmarowujemy oliwę z oliwek, posypujemy posiekaną natką pietruszki, dodajemy wyciśnięty czosnek, posiekane orzechy, sól i kawałki sera pleśniowego (opcjonalnie). Zwijamy wzdłuż boku (tak jak na zdjęciach). Powstały wałek ciasta nacinamy wzdłuż i obracamy 2 wałki zachowując rozcięcia z farszem na wierzchu. Przewijamy jeden wałek na drugi. Formujemy wieniec. Przekładamy na przygotowaną blaszkę z papierem do pieczenia. Całość przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Zdejmujemy folię i pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 25 minut. Warto sprawdzić 10 minut przed zakończeniem, czy aby nie za szybko góra się rumieni – jeżeli tak to przykryjmy folią aluminiową.
Z ciasta formujemy prostokąt i rozsmarowujemy oliwę z oliwek
posypujemy posiekaną natką pietruszki,
dodajemy wyciśnięty czosnek, posiekane orzechy,
gruboziarnistą sól i kawałki sera pleśniowego (opcjonalnie),
ciasto zwijamy wzdłuż boku,
Powstały wałek ciasta nacinamy wzdłuż i obracamy 2 wałki zachowując rozcięcia z farszem na wierzchu.
przewijamy jeden wałek na drugi,
formujemy wieniec i przekładamy na przygotowaną blaszkę z papierem do pieczenia. Całość przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 25 minut.
70 komentarzy
Świetnie że bez jajka. Bardzo efektowny wynik a wykonanie swietnie pokazane krok po kroku. Robię!
dodany przez Beata @ 28 listopada 2015 o 15:28. #
WOW! wygląda smakowicie :)
http://north-fashion.blogspot.com/ ♥♥♥
dodany przez NorthFashion @ 28 listopada 2015 o 19:24. #
Szkoda, że z pietruszką, nie znoszę :)
dodany przez www.modaitakietam.blogspot.com @ 29 listopada 2015 o 11:54. #
Mam tak samo ale juz sie zastanawiam czym ja zastapic. Zosiu jakies podpowiedzi?
dodany przez Anna @ 30 listopada 2015 o 14:00. #
Bazylia, kolendra
dodany przez Magdalena @ 18 grudnia 2018 o 16:41. #
Interesujący! Podejmę się próby i go zrobię :-)
dodany przez A @ 28 listopada 2015 o 15:37. #
Wow!! Bardzo kreatywne :) Naprawdę bardzo mi się podoba i wygląda pysznie :)
http://anna-and-klaudia.blogspot.com/
dodany przez Ania @ 28 listopada 2015 o 18:32. #
Rany! Wygląda niesamowicie apetycznie i kusząco
dodany przez Daria @ 28 listopada 2015 o 15:39. #
Rany! Wygląda niesamowicie smacznie i kusząco
dodany przez Daria @ 28 listopada 2015 o 15:40. #
Pięknie wygląda, a smakuje pewnie jeszcze lepiej :)
CocktailDress
dodany przez Cocktail Dress @ 28 listopada 2015 o 15:42. #
Wow, wyglada pieknie!
dodany przez Natalia @ 28 listopada 2015 o 15:50. #
Pewnie i tak nie zrobie,ale wygląda pięknie :)
dodany przez Anka @ 28 listopada 2015 o 15:52. #
Looks delicious!
MARTA from http://MARTASFASHIONDIARY.com
dodany przez MARTA @ 28 listopada 2015 o 20:42. #
Super :) kusicie tak, aż wykorzystam kolejny Was przepis.
Do tej pory robiłam m. in. sernik z białą czekoladą :P
Inspirujecie, oby tak dalej.
Jedyny blog, na którego regularnie wchodzę.
dodany przez Diana @ 28 listopada 2015 o 16:37. #
Wyglada pysznie, z pewnościa przerobię go na gluten free ale i tak jestem ciekawa efektu :)
dodany przez Maria @ 28 listopada 2015 o 16:55. #
Witaj Kasiu
Jestem od kilku lat jak inne twoja “fanka”
Podziwiam.Cię za styl jaki osiagnełaś
Pyt Jak mogłabym dostać zasłużyć na twoją książką z dedykacją?
dodany przez dora @ 28 listopada 2015 o 17:06. #
hej, już od bardzo dawna śledzę Waszego bloga. podziwiam !
przepis świetny, na pewno skorzystam.
Od dłuższego czasu próbuję się przekonać do awokado, ale dotychczasowe przepisy, nie pomogły.
Proszę o jakiś szybki i ciekawy przepis z awokado, jeśli jest taka możliwość.
pozdrawiam M.
dodany przez marlena @ 28 listopada 2015 o 17:32. #
Ależ to cudnie wygląda, smakuje pewnie równie dobrze :) Coraz ciekawsze przepisy :)
dodany przez Kasia @ 28 listopada 2015 o 17:36. #
Żal jeść :-)
Zapraszam do siebie:
http://allegro.pl/terranova-kurtka-damska-futerko-r-m-prawie-nowa-i5811854316.html
dodany przez just_ins @ 28 listopada 2015 o 17:39. #
Wygląda bardzo efektownie! A jak smakuje?
dodany przez Kasia @ 28 listopada 2015 o 18:02. #
So far I baked such a wreath only with sweet ingredients but it is a fantastic idea to bake it hearty. Thanks for the very yummy looking and sounding recipe – it is absolutely my taste and I will try it out as soon as possible. Have a wonderful 1st Advent.
xx from Bavaria/Germany, Rena
http://www.dressedwithsoul.com
dodany przez Rena @ 28 listopada 2015 o 18:13. #
Skąd Zosiu sweterek z pierwszego zdjęcia?
dodany przez Aneta @ 28 listopada 2015 o 19:01. #
Podpinam się pod pytanie o sweterek, bardzo mi się podoba :)
dodany przez Katarzyna @ 30 listopada 2015 o 08:07. #
Super, bardzo mi się podoba. :) Czym mogłabym zastąpić orzechy włoskie? Niestety jestem na nie uczulona i nie wiem czym mogłabym je zastąpić.
dodany przez Kasia @ 28 listopada 2015 o 19:05. #
To będzie jutrzejsze śniadanie :)
dodany przez Antonina @ 28 listopada 2015 o 19:06. #
Wyglada pysznie! http://www.dazzlingbookofstyle.blogspot.com
dodany przez Agnieszka @ 28 listopada 2015 o 19:36. #
Genialnie to wygląda!!! :)
dodany przez kinoswinka @ 28 listopada 2015 o 20:06. #
Wygląda baaardzo apetycznie :)
dodany przez FoxyLadyMe @ 28 listopada 2015 o 20:26. #
A czy mozna by zastapic ciasto drozdzowe gotowym (kupnym) ciastem francuskim? Wtedy w ogole mozna by to zrobic bardzo szybko i bez wysilku.
dodany przez Agnieska @ 28 listopada 2015 o 20:29. #
Z tymi orzechami trzeba ostroznie bo sa alergiczne , ale smacznie to wyglada , az slinka cieknie ;)
dodany przez paulinka @ 28 listopada 2015 o 20:42. #
Wyglada pysznie, pozdrawiam z Nowej Zelandii
dodany przez Kasia w San Francisco @ 28 listopada 2015 o 21:11. #
Hmmm. ..
Szkoda ,że ja nie umiem piec ani gotować ..
Ehhh…
Pozostają mi Twoje zdjęcia Kasiu
Pozdrawiam
Ladycrazyloop.blogspot.com
dodany przez CrazyLoop @ 28 listopada 2015 o 21:14. #
Wygląda pięknie ale nie znoszę smaku pietruszki więc muszę znaleźć coś na zastępstwo:)
dodany przez Marta @ 28 listopada 2015 o 22:11. #
Proponuję szpinak. Będę testować :D
dodany przez Domi @ 30 listopada 2015 o 13:59. #
Apetyczny:))
http://www.aleksandramistake.pl
dodany przez Ola @ 28 listopada 2015 o 22:30. #
Super, bardzo mi się podoba. :) Czym mogłabym zastąpić orzechy włoskie? mam uczulenie :(
dodany przez CZAPKI.PL @ 28 listopada 2015 o 23:22. #
Na pewno czymś na co nie masz uczulenia, albo je pomiń w przepisie. Sorry, ale takie pytania są bez sensu….
dodany przez moni @ 29 listopada 2015 o 11:58. #
Wow, naprawdę pysznie to wygląda. Kojarzy mi się ze świętami! :)
Zapraszam do mnie!
dodany przez ilona @ 29 listopada 2015 o 03:56. #
Jedzenie to nieodzowny składnik budowania świątecznej atmosfery. Wieniec jest piękny :) Zosiu, jesteś bardzo zdolną kobietą :)
Dla mnie święta to zapach pomarańczy! Dlatego też m.in. to wszelkich wypieków dodaję w tym okresie naturalny aromat, który sama przygotowuję z pomarańczowej skórki!:)
Ostatnio nawet o tym pisałam: http://niciwrzyci.blogspot.com/2015/11/leniwe-pszczoki-prosty-przepis-na.html
Polecam taki domowy recykling ;) Sama natura i zdrowie :)
dodany przez Nici w Rzyci @ 29 listopada 2015 o 10:15. #
Jak zwykle piekne zdjecia i oryginalny przepis!
Inspirujecie?!
nowy post KLIK
dodany przez koszi @ 29 listopada 2015 o 11:20. #
Twój wieniec Zosiu prezentuje się wspaniale. Wygląda tak smakowicie, że chętnie wypróbuję ten przepis.
Podziwiam Twoją kreatywność i talent kulinarny:)
dodany przez Igomama @ 29 listopada 2015 o 12:57. #
Witam czym można zastąpić pietruszkę?
dodany przez Aga @ 29 listopada 2015 o 13:36. #
np. koperkiem, lub cebulą czy szpinakiem
dodany przez moni @ 29 listopada 2015 o 22:57. #
Ja planuję szpinakiem. Jestem uczulona na natkę pietruszki ;P
dodany przez Domi @ 30 listopada 2015 o 13:58. #
Wygląda ciekawie :)
dodany przez BizuteriaEmiFashion.blogspot.com @ 29 listopada 2015 o 17:23. #
Oooooo. Nie umiem zrobić warkocza na głowie, więc może w kuchni zadam szyku? Dzięki za inspirację!!! Teściowa ma mnie nawiedzić niedługo – zaszokuję ją takim wypiekiem:).
buziaki!
Ania
http://www.spinkiiszpilki.blogspot.com
dodany przez Ania ze Spinek i Szpilek @ 29 listopada 2015 o 19:42. #
Świetny przepis! Ciasto drożdżowe uwielbiam choć wiem, że jest pracochłonne dość. Połączenie z czosnkiem i pietruszką musi być boskie!
dodany przez Daywithcoffee @ 29 listopada 2015 o 22:31. #
Czy kolendra może być zamiast pietruszki? ;)
dodany przez Viola @ 30 listopada 2015 o 13:40. #
Zrobię na święta, ale bez pietruszki tylko ze szpinakiem. Jestem uczulona na natkę pietruszki ;P
dodany przez Domi @ 30 listopada 2015 o 13:57. #
Wygląda przepięknie. Z pewnością wypróbuję.
dodany przez Sawanna @ 30 listopada 2015 o 20:49. #
Wygląda świetnie! Muszę przetestować przed Świętami. Cudowne zdjęcia!
dodany przez CoPiesNaTO @ 1 grudnia 2015 o 21:12. #
Wygląda świetnie zaraz drukuję przepis i muszę koniecznie go zrobić!
dodany przez Ann77 @ 2 grudnia 2015 o 12:01. #
siedzę ósmą godzinę na głodzie w pracy, to mnie zmobilizowało, aby szybko uciekać do domu (tak zgłodniałam od tych zdjęć) :)
dodany przez Magdalena @ 3 grudnia 2015 o 17:57. #
Witam Czy mogłabyś poruszyć temat sylwestra może doradzisz jak i w co się ubrać w tym roku :) pozdrawiam
dodany przez Ewela @ 5 grudnia 2015 o 18:56. #
Wianek świetnie wygląda, natomiast mi totalnie nie wyszedł :(
dodany przez Marta @ 6 grudnia 2015 o 20:54. #
Witam, moje pytanie trochę nie do tematu ale nie mam pojęcia jak się inaczej skontaktować ponieważ nie ma żadnego maila podanego (nie licząc tych do reklam). Kasiu, byłaś ostatnio w DDTVN i polecałaś tam trzy książki, “Chłopiec z latawcem”, “Serce Europy” i moje pytanie to czy trzecia książka to był “Szczygieł”? Bardzo proszę o odpowiedź. Pozdrawiam :)
dodany przez Agata @ 7 grudnia 2015 o 08:30. #
Tak, Szczygieł Donny Tartt :)
dodany przez Kasia @ 7 grudnia 2015 o 15:28. #
Dziękuję za odpowiedź :)
dodany przez Agata @ 7 grudnia 2015 o 16:42. #
Cos tu jest nie tak, drozdze żeby wyrosły potrzebują cukru…nie zapomnieliście o czyms?
dodany przez zeta @ 10 grudnia 2015 o 16:33. #
Wyszedł przepyszny. Dziękuję za przepis :)
dodany przez Joanna @ 14 grudnia 2015 o 22:31. #
Twoje cudowne dzieło w moim skromnym wydaniu właśnie umiejscowiłam w piekarniku:)
Przyznam szczerze, że wygląda świetnie. Zastanawiam się jak będzie smakować.
Miłego wieczoru życzę i pozdrawiam:)
dodany przez Aga J @ 16 grudnia 2015 o 20:09. #
Czytam i czytam… skąd wziął się drugi przecięty wałek? z tego jednego prostokąta zwija się dwa? czy może gdzieś mnie ominęło że wyrośnięte ciasto rozdzielić należy na pół i zrobić dwa razy to co w opisie?
Z góry dziekuje za odpowiedz!
Agata
dodany przez Agata @ 12 stycznia 2016 o 18:31. #
300ml wody?
podpadała mi ta ilość i miałam rację – ciasto jest okropnie mokre i bez dodania większej ilości mąki byłoby do wyrzucenia…
dodany przez Kasia D @ 27 stycznia 2016 o 10:03. #
Super przepis. Dodaję dużo sera mozzarella i trochę gorgonzola i jest pysznie :) Pozdrawiam. Basia
dodany przez Basia @ 9 marca 2016 o 19:24. #
Niestety coś jest nie tak z tym przepisem i podanymi proporcjami wody i mąki.Już 3 raz próbuje zrobić zwarty wieniec z tych proporcji, za każdym razem ciasto poprostu jest za rzadkie, wręcz rozpływa się, nie ma możliwości splecenia wieńca!:( Bardzo proszę Zosiu podaj prawidłowe proporcje na ciasto, aby wyglądało tak jak Twoje na zdjęciach! I Znowu zamiast wieńca mam fantazyjną bułkę:/
dodany przez Agnieszka @ 24 grudnia 2017 o 12:05. #
Czuję się zainspirowana:)
Święta mam rozplanowane przez przodków:))))
Ale Nowy Rok to nieustająca improwizacja,
dodany przez zadumana @ 19 grudnia 2018 o 19:33. #
Witam:) tak bardzo spodobał mi się wygląd tego wieńca, że zamiast kończyć sprzątanie mieszkania przed nadejściem świat to rzuciłam wszystko i zaczęłam robić ta przekąskę i jeszcze męża zmotywowałam żeby mi poszedł do sklepu po brakujące składniki. Zrobiłam od razu 2 i to był strzał w 10 :):) moja mama zawodowa kucharka jest pod wrażeniem. Jest pyszne ,sol gruboziarnista nadaje fajnej faktury. A dla dziewczyn ,które nie lubią smaku pietruszki tak jak ja będą mile zaskoczone. Miałam zastąpić szpinakiem ale Maz nie znalazł w sklepie, wiec zrobiłam z pietruszka. Pycha . A naprawdę nie znoszę pietruszki. Dziewczyny zamiast pytać sie czym zastąpić jakiś produkt same ruszcie głową bądźcie kreatywne ja też nie trzymałam się ściśle przepisu bo nie miałam orzechów ale posypałam trochę sezamem. Za to doceniam pomysł bo sama bym nie wymyśliła. Za to można poeksperymentować; )
dodany przez Gosia @ 22 grudnia 2018 o 18:06. #
Wieniec jest fantastyczny! Odkryłam przepis w niedzielę a już robię drugi raz, bo mało nam :) Uwielbiam takie precyzyjne przepisy, ktorych efekt powala. Serdeczne dzięki! :)
dodany przez Paula @ 26 grudnia 2018 o 13:18. #
Przepis super, bardzo efektowny ten warkocz i nie jest trudny. Brakuje jednak do drożdży łyżeczki cukru – bez cukru drożdże nie urosną.
Pozdrawiam!
dodany przez Julia @ 31 grudnia 2018 o 17:29. #
Świetny przepis! Zawsze jemy z fondue ale dzisiaj nie mamy, więc może macie jakieś pomysły z czym zjeść???
dodany przez Marek @ 19 lutego 2019 o 18:03. #