Tytuł porannego wpisu dobrałam nie bez powodu. Niedzielne śniadania staram się specjalnie celebrować i przedłużać nawet do południa. Dzisiaj towarzyszą mi dwie propozycję, każda nie wymagająca dużego wysiłku, ale z pewnością zapewniająca sporo witamin!
Banana Split
Banana Split
Skład:
2 banany
4 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżka soku z cytryny (opcjonalnie)
garść prażonych płatków z migdałów
1-2 łyżki konfitury z czarnych porzeczek
A oto jak to zrobić:
1. Banany obieramy ze skórki, kroimy wzdłuż i skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy jogurt grecki oraz konfitury. Na końcu posypujemy gorącymi, prażonymi płatkami z migdałów.
Owocowa granola
Skład:
świeży ananas
winogrona
jabłko
kiwi
świeże mango
mandarynki / pomarańcze
granola:
2 łyżki soku z pomarańczy
2 łyżki miodu
garść płatków owsianych
garść suszonych żurawin / migdałów / pestek ze słonecznika / wiórek kokosowych
siemie lniane / otręby pszenne
A oto jak to zrobić:
1. Wszystkie owoce dokładnie myjemy i kroimy na kawałki. Umieszczamy w wygodnym do przenoszenia pojemniku z zamkniętym wieczkiem.
2. Na patelni łaczymy wszystkie składniki naszej granoli. W szklance mieszamy sok pomarańczowy z miodem, przelewamy na patelnię i prażymy całość na małym ogniu ok. 2-3 minuty. Gotowe płatki dosypujemy do naszych owoców.
Po więcej przepisów na propozycje śniadaniowe zapraszam na http://www.makecookingeasier.pl/blog/na-sniadanie/
Komentarze