This pasta is a perfect option for days when we don't really feel like doing anything. It doesn't require too much chopping, which is always an advantage. And the hated brussels sprouts are shown in a new – better light. Try it out!
***
Ten makaron jest doskonałą propozycją na dni, kiedy nie za bardzo nam się cokolwiek chce. Nie wymaga zbyt wiele krojenia, a to zawsze plus. No i znienawidzona brukselka występuję w nowej, lepszej odsłonie. Polecam!
Ingredients:
approx. 400 g of pasta (I used corn and rice pasta)
salmon fillet (it's best to use Baltic salmon)
handful of brussels sprouts
5-6 dried tomatoes in brine
3-4 cloves of garlic
1 tablespoon of chopped chilli pepper
freshly ground pepper and sea salt
handful of fresh basil leaves
olive oil
served with: grated parmesan
Skład:
ok. 400 g makaronu (użyłam kukurydziano-ryżowego)
płat łososia (najlepiej bałtyckiego)
garść brukselki
5-6 suszonych pomidorów w zalewie
3-4 ząbki czosnku
1 łyżka posiekanej papryczki chili
świeżo zmielony pieprz i sól morska
garść świeżej bazylii
oliwa z oliwek
do podania: tarty parmezan
Directions:
1. Cook the washed and cleaned brussels sprouts in a pot with boiling and salted water – no longer than 8-10 minutes.
2. In a hot pan with olive oil, fry garlic and chilli pepper. Add salmon fillet and fry it on both sides covered with a lid (most often, I bake the salmon in an over preheated to 200ºC, use the oven function for grilling for up to 10 minutes) Afterwards, add cooked brussels sprouts and chopped dried tomatoes. Stir everything while seasoning it with salt, freshly ground pepper, and olive oil. Serve hot with grated parmesan and fresh basil.
A oto jak to zrobić:
1. Umytą i oczyszczoną brukselkę gotujemy w garnku z wrzącą i osoloną wodą, nie więcej niż 8-10 minut.
2. Na rozgrzanej patelni z oliwą podsmażamy delikatnie czosnek i papryczkę chili, dodajemy płat łososia i obsmażamy z dwóch stron pod przykryciem ( ja najczęściej jednak piekę w rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach C, opcja: grill, przez max. 10 minut). Następnie dodajemy ugotowaną brukselkę i pokrojone suszone pomidory. Całość mieszamy doprawiając solą, świeżo zmielonym pieprzem i oliwą z oliwek. Podajemy na ciepło z tartym parmezanem i świeżą bazylią.
21 komentarzy
Bardzo fajne są takie proste przepisy:) Oby takuch więcej.
http://www.kosmetycznieimodnie.blogspot.com
dodany przez Marta @ 11 marca 2017 o 13:49. #
pysznie :) ja to jak nie chce mi się gotować – pstrąg i frytki -danie robi się w 10 min.
Jeansy from Girlj – good choice
pozdrawiam i zapraszam Muszka.
dodany przez Muszka @ 12 marca 2017 o 11:02. #
Zamienię brukselkę na “coś tam” i będzie super ;) No nie mogę się do niej przekonać :)
U mnie prosty sernik kajmakowy, zapraszam :)
http://batirulez.blogspot.com/2017/03/sernik-kajmakowo-czekoladowy.html?m=1
dodany przez Batirulez.blogspot.com @ 11 marca 2017 o 14:23. #
Dania z łososiem są u mnie zawsze mile widziane;)
http://www.secretaddiction.pl
dodany przez Ewelina @ 11 marca 2017 o 14:36. #
Wygląda wyśmienicie! Uwielbiam wszelkie dania z łososiem. Dziękuję za przepis! Z całą pewnością go wypróbuję :)
http://www.evdaily.blogspot.com
dodany przez Ewa Macherowska @ 11 marca 2017 o 14:50. #
Pyszne i proste danie. Super pomysł na wolną sobotę.
http://www.themomentsbyela.pl
dodany przez Ela @ 11 marca 2017 o 15:04. #
Gdzie mozna kupic dobrego lososia nie hodowlanego?
dodany przez Marta @ 11 marca 2017 o 15:43. #
Wygląda pięknie, ale sama siebie nie zmusiłabym do zjedzenia brukselki :D
dodany przez Marta @ 11 marca 2017 o 15:44. #
Ryb z Bałtyku lepiej zdecydowanie unikać ze względu na duże zanieczyszczenie – poczytajcie:
http://krytykakulinarna.com/zanieczyszczenie-baltyku/
Dziki łosoś pacyficzny będzie dużo rozsądniejszym wyborem.
dodany przez Zołza @ 11 marca 2017 o 18:32. #
Wygląda bosko!!!!! <3
dodany przez Ania @ 11 marca 2017 o 19:13. #
Nie lubię brukselki…
dodany przez Madziastylee @ 11 marca 2017 o 19:14. #
nie przepadam za brukselką, ale w Twoim przepisie Zosiu wygląda bardzo zachęcająco i apetycznie, no i kocham wszystko co z makaronem słowem:
Pasta lunga dal vivo! ;)
dodany przez Lilimoli @ 12 marca 2017 o 08:32. #
Wow, thanks a lot for this super simple recipe. I cook normally daily but do not have always much time. Therefore this is perfect for me!
xx from Bavaria/Germany, Rena
http://www.dressedwithsoul.com
dodany przez Rena @ 12 marca 2017 o 10:24. #
Dziś przyrządziłam taki makaron na obiad. Wyszło rewelacyjnie! Strasznie żałuje, że nigdzie nie mogłam zakupić świeżej brukselki, ale mrożona też “dała radę”! Jeszcze nie raz skorzystam z tego przepisu :).
dodany przez Coolturaikoty @ 12 marca 2017 o 16:02. #
Damy radę..
dodany przez Zolza @ 14 marca 2017 o 03:35. #
Bardzo lubię Wasz blog i pomysły na coś dobrego, ale zauważyłam, ze polecacie łososia bałtyckiego, niestety jest to bardzo zanieczyszczona ryba :(.
Polecam poczytać więcej na temat łososia bałtyckiego.
dodany przez naukowiec @ 13 marca 2017 o 14:47. #
Wygląda przepysznie :)
dodany przez TheClassyMinimalism @ 13 marca 2017 o 21:31. #
Muszę taki zrobić, koniecznie :)
dodany przez TheClassyMinimalism @ 13 marca 2017 o 21:31. #
Bardzo estetycznie to wygląda na zdjęciach :)
dodany przez Adam @ 14 marca 2017 o 18:49. #
Przepraszam p. Kasiu, ale uśmiechnęłam się pod nosem. “Gdy nie chce mi się gotować” to kupuję np w garmażeryjnym pierogi albo zamawiam pizze. A tutaj “Gdy nie chce mi się gotować” to robię makaron z łososiem, czyli gotuję makaron, gotuję brukselkę, dodaję łososia i tarty parmezan. Wiec chce czy nie – to i tak gotuję :) Po prostu błędny ale uroczy tytuł :)
dodany przez Asia @ 15 marca 2017 o 09:36. #
I po co ja tu przyszłam :/ Teraz mi się będzie brukselka w nocy śniła ;)
dodany przez Maria @ 21 marca 2017 o 20:30. #