Skład:
ok. 1,5 kg świeżej dyni
1 duża cebula
1-2 łyżki masła
1 łyżka miodu
1.5 l bulionu (własnej produkcji)
1 gałązka świeżego rozmarynu
2 duże gruszki
150 ml jogurtu greckiego
1-2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
sól morska
do podania: gęsta śmietana + ocet balsamiczny + świeże listki rozmarynu
A oto jak to zrobić:
1. W dużym garnku, na łyżce masła podsmażamy posiekaną cebulę do momentu, aż się zarumieni. Następnie dodajemy pokrojony miąższ dyni, gałązkę rozmarynu oraz pokrojone w ćwiartki gruszki.Całość zalewamy bulionem. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem ok. 20 minut (do momentu, aż dynia zmięknie).
2. Z garnka usuwamy gałązkę rozmarynu i za pomocą blendera partiami miksujemy zupę. Dodajemy jogurt i miód. Mieszamy. Przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i solą. Podajemy z łyżką śmietany, listkami rozmarynu i łyżką octu balsamicznego.
Komentarze