.jpg)
.jpg)
.jpg)
Nie należę do amatorów kiszonych ogórków. Wiem natomiast, że płeć męska lubuje się w tym przysmaku. Wyławianie upatrzonego ogórka w zaciszu własnego domu, to podobno wielka przyjemność. Czemu więc nie spróbować samemu ukisić ogórków? Jest to naprawdę bardzo proste. A więc do dzieła!

Poza świeżymi ogórkami potrzebne nam będzie to:
sól
duży garnek
chrzan (w postaci stałej:))
koper
i czosnek
Większość tych produktów możemy znaleźć na rynku (w sklepach możemy mieć problem ze znalezieniem chrzanu i kopru)
.jpg)
Układamy ogórki na dole naczynia dodając do nich pokrojony chrzan i czosnek.
.jpg)
Następnie kładziemy na ogórki trochę kopru…
.jpg)
…powtarzamy układanie ogórków z czosnkiem i chrzanem i nakładamy kolejną warstwę kopru.
.jpg)
I teraz jesteśmy już prawie u celu…
.jpg)
Zalewamy ogórki ostudzoną przegotowaną wodą, pamiętając, że na litr wlewanej wody powinna przypadać jedna czubata łyżka soli. Potem całe naczynie przykrywamy talerzem…
.jpg)
Cóż, ja przesadziłam trochę z ilością kopru ale to nic…
.jpg)
Umyty kamień z ogródka prawie rozwiązał problem:)
.jpg)




Komentarze