Skład:
forma do pieczenia o średnicy 23 cm
kruche ciasto:
175 g mąki pszennej
125 g masła
1 łyżka wody
2 łyżki suszonego tymianku (może być również suszona bazylia, oregano, chili)
łyżeczka soli ziołowej
farsz:
4-5 pomidorów (nie muszą być dojrzałe)
2 jajka
ok. 250 g sera ricotta
kawałek sera pleśniowego (opcjonalnie)
1 duży jogurt grecki
3-4 ząbki czosnku
1 łyżka suszonych ziół prowansalskich + garść świeżych listków bazyli
sól i pieprz
oliwa z oliwek
A oto jak to zrobić:
1. Mąkę z solą przesiewamy do miski, dodajemy masło, suszony tymianek, szczyptę soli i wodę (dolewamy tyle wody, aby mieszanina się połączyła). Zagniatamy ciasto i odkładamy do zamrażalnika na 30 minut.
2. Na rozgrzanej patelni podsmażamy czosnek z posiekaną cebulą (jedynie zeszklić). Następnie dodajemy pokrojone kawałki pomidorów. Doprawiamy świeżymi / suszonymi ziołami, pieprzem i solą.
3. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika, smarujemy formę tłuszczem, oprószamy mąką i wykładamy formę ciastem. Nakłuwamy całą powierzchnię widelcem. Wkładamy ciasto do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy ok. 25 minut, dopóki nabierze złocistej barwy.
4. W średniej misce łączymy jajka, ricottę, ser pleśniowy i jogurt. Całość mieszamy i przyprawiamy szczyptą soli i pieprzu.
5. Ciasto ostrożnie wyjmujemy z piekarnika. Na dnie ciasta układamy odsączone pomidory, a na wierzchu jogurtowo-jajeczny sos. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni C na 20-25 minut, aż farsz się zetnie i będzie złocisty. Możemy podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.
Komentarze