Skład:
400 g filetów z piersi kurczaka
150 g orzeszków ziemnych (nie solonych)
2 zielone papryki
2 łyżeczki oleju sezamowego
garść kiełków soi
1 mała czerwona papryczka chili
ryż/ makaron do podania
1-2 łyżki sosu sojowego (jasnego)
sos:
200 ml bulionu z kurczaka
1-2 łyżki sosu sojowego (jasnego)
2 starte ząbki czosnku
1 łyżeczka startego imbiru
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
A oto jak to zrobić:
1. Mięso z piersi kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym woku/patelni pokropionym olejem sezamowym. Max. 6-7 minut, tak żeby mięso nie było za twarde. Możemy doprawić sosem sojowym. Odstawiamy.
2. Orzechy ziemne prażymy na patelni, aż zbrązowieją a następnie 3/4 z nich miksujemy na gładko. Zieloną paprykę kroimy w podłużne plastry, a papryczkę chili na drobne plasterki. Smażymy warzywa na rozgrzanym woku/patelni 2-3 minuty, dodajemy usmażonego kurczaka, a następnie wlewamy bulion oraz starty czosnek, sos sojowy, cukier i imbir. Podgrzewamy sos, nie doprowadzając do wrzenia. Dodajemy zmielone orzechy ziemne, kiełki soi oraz pozostałe orzechy w całości. Doprawiamy solą.
3. Możemy podać ze smażonym ryżem lub makaronem sojowym.
Smażymy kurczaka na rozgrzanym woku/patelni.
Podajemy na gorąco z ze smażonym ryżem lub makaronem chińskim.
Komentarz: Zarówno warzywa jak i mięso smażymy na oleju sezamowym. Sosu sojowego możemy trochę więcej dodać, niż podano w składzie.
Komentarze