Makaron od dawna odgrywał ważną rolę w mojej kuchni. W okresach gdy koncentruję się na dość łatwych, tanich i szybkich daniach jest wręcz idealny. Jest to odmiana klasycznego bolognese z wykorzystaniem przecieru pomidorowego, gdyż o tej porze roku nieco trudno dostać słodkie i dojrzałe pomidory. Sposób z tzw. zasmażką podejrzałam dzięki uprzejmości kucharza w jednej z góralskich chat położonych na 2.670 m n.p.m.- Hohe Mut Alm! Cudowne miejsce i jak sami widzicie, nie mogłyśmy się powstrzymać od robienia zdjęć ;-)
Skład ( 4 porcje)
400 g makaronu spaghetti
ok. 500 g mięsa wołowego (mielone)
3-4 średnie czerwone cebule
2 ząbki czosnku
500 g przecieru pomidorowego
1 puszka pomidorów
3 duże łyżki masła
2 łyżki mąki
świeże oregano
1 łyżeczka tymianku /1 łyżeczka bazyli
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
2 garście świeżo startego parmezanu
sól i pieprz
A oto jak to zrobić:
1. Gotujemy makaron al dente w dużym naczyniu z wrzącą, osoloną wodą. Mięso doprawiamy pieprzem, solą i smażymy na rozgrzanej patelni z oliwą. W trakcie smażenia dodajemy suszoną bazylię i tymianek. Cebulę kroimy na drobną kostkę i delikatnie podsmażamy, tak by się jedynie zeszkliła.
2. W oddzielnym garnku, na małym ogniu roztapiamy masło, dodajemy mąkę, szczyptę soli, cynamon i mieszamy. Odstawiamy garnek z ognia i stale mieszając nalewamy przecier pomidorowy, dorzucamy pomidory w puszce, podsmażoną cebulę i rozgnieciony czosnek. Na końcu umieszczamy usmażone mięso. Za pomocą blendera ostrożnie miksujemy wszystkie składniki. Możemy doprawić pozostałymi przyprawami.
3. Tak przygotowany sos bolognese podajemy z makaronem (ugotowanym al dente), świeżo startym parmezanem i świeżymi listkami oregano.
Na pozostałe przepis inspirowane kuchnią tyrolską, zapraszam na www.makecookingeasier.pl
137 komentarzy
1
dodany przez 1 @ 24 stycznia 2012 o 11:31. #
2 ;-P Śliczne zdjęcia, śliczne miejsce i Ty śliczna! <3 Dziś akurat u mnie na obiad spaghetti, ale według autorskiego przepisu :-) Twój jest następny w kolejce:-) Pozdrawiam!
dodany przez hhtp://najwyzszeobcasy.SAuperblogspot.com @ 24 stycznia 2012 o 11:56. #
Mnie też się to wszystko bardzo podoba, nie mogę się doczekać weekendu, na pewno przetestuję w domu. Może to będzie dobre danie na kolację walentynkową :)
dodany przez Yves Rocher - wygraj zakupy @ 24 stycznia 2012 o 13:43. #
Spagetii
wypróbowałam
i jest
pyszne
mniam mniam
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
dodany przez Ekspres, Paliwo a może inne nagrody KONKURS DLA CIEBIE*** @ 24 stycznia 2012 o 17:19. #
Ja też wypróbuję, już jutro ! uwielbiam spaghetti !
dodany przez wysmakuj.pl @ 24 stycznia 2012 o 18:10. #
Zosiu,
pysznie wygląda to spaghetti, choć nigdy nie dodaję pomidorów z puszki (zawsze używam świeżych, ale wiadomo – zima).
Jednak z takiej ilości składników na pewno wyjdą zdecydowanie więcej niż 4 porcje :)
dodany przez Kasia @ 30 stycznia 2012 o 12:40. #
Bardzo ciekawy komentarz :O ???
dodany przez http://theblackpearl2012.blogspot.com/ @ 24 stycznia 2012 o 12:34. #
Hejka dziewczyny czy możecie zdradzić jakich obiektywów używacie do Nikona bo zdjęcia rewelacyjne. Pozdrawiam :)
dodany przez kasia @ 24 stycznia 2012 o 13:27. #
Jak na spaghetti bolognese to do Włoch!!!
dodany przez www.trojloty.pl @ 24 stycznia 2012 o 13:52. #
A we Włoszech spaghett jest mega niesmaczne! Przynajmniej tam, gdzie było próbowanam. Pozdrawiam:-)
dodany przez hhtp://najwyzszeobcasy.SAuperblogspot.com @ 24 stycznia 2012 o 14:16. #
Kurczeeeeeee!
Moje ulubione spaghetti… Jeszcze ten tarty ser!
Mniami.
Pozdrawiam i zapraszam do siebie.
Łukasz.
dodany przez Softi.es @ 24 stycznia 2012 o 17:04. #
pysznie wyglada, ale ja niestety ograniczam kalorie i sie nie moge skusic :(((
dodany przez jedz-chudnij-i-kochaj.blogspot.com @ 24 stycznia 2012 o 18:51. #
Przepis fajny, trochę się różni od mojego, następnym razem wykonam.
Ale przesadą jest, że to są 4porcje, ja sam na raz zjadam pół kilograma makaronu…
dodany przez Bart @ 27 stycznia 2012 o 20:46. #
Dodam od siebie, że gotując makaron, do wody dodaję odrobinę oleju(łyżka stołowa).
dodany przez Bart @ 27 stycznia 2012 o 21:02. #
W takim przepięknym miejscu chyba wszystko smakuje dwa razy bardziej :)))) I zgadzam się co do spaghetti- proste, szybkie i smaczne.
dodany przez BeautyStation @ 24 stycznia 2012 o 11:32. #
Proste I smaczne. Tylko ja robie wersje wegetarianska z Quorn.
dodany przez http://theblackpearl2012.blogspot.com/ @ 24 stycznia 2012 o 12:32. #
Jak zwykle po wpisie Zosi, zrobiłam się głodna :)
BTW…Wypróbowałam niedawno przepis Zozi, na gniazdka z makaronu…są przeeepyszne :)
dodany przez klarella-inspirations.blogspot.com @ 24 stycznia 2012 o 14:04. #
*Zosi ;)
dodany przez klarella-inspirations.blogspot.com @ 24 stycznia 2012 o 14:04. #
Gniazdka makaronowe są Genialne. Super pasują jako przystawka na jakiejś domówce i bardzo korzystnie wyglądają:) POLECAM !
dodany przez Asia @ 24 stycznia 2012 o 16:58. #
mniam i jeszcze raz mniam! uwielbiam makarony, koniecznie al dente i koniecznie w takich głębokich talerzach!
dodany przez Asia bloguje o prezentach @ 24 stycznia 2012 o 11:33. #
Al dente koniecznie! Nie idzie zjeść jak ktoś poda rozgotowany makaron! No paskudztwo bleee:-) Wolę za twardy nić już odrobinę za miękki:-)
dodany przez hhtp://najwyzszeobcasy.SAuperblogspot.com @ 24 stycznia 2012 o 14:18. #
Muszę spróbować z tym cynamonem… ja dodaję jeszcze startą marchewkę i pietruszkę – więcej witaminek :)
Polecam ;]
dodany przez Lenka @ 24 stycznia 2012 o 11:33. #
te Twoje zdjęcia jedzenia są tak apetyczne, że od razu człowiek się robi głodny:)
dodany przez Krecica @ 24 stycznia 2012 o 11:33. #
wygląda pysznie! szkoda, że nie jem miesa :) smacznego !
dodany przez loretta @ 24 stycznia 2012 o 11:37. #
Mmm… Uwielbiam bolognese!! Robię bardzo podobne, ale chętnie wypróbuję z Twoimi dodatkami :)
Pozdrawiam!
dodany przez http://cassante.blogspot.com @ 24 stycznia 2012 o 11:39. #
O kurcze, czlowiek katuje sie nisko kalorycznymi posilkami a tutaj taaaaka pokusa:)
dodany przez Gos Beauty @ 24 stycznia 2012 o 11:43. #
Jak zawsze fajnie sie czyta waszego bloga -kolorowo + fantastyczne zdjecia:)
dodany przez www.beautyfascination.com @ 24 stycznia 2012 o 11:43. #
Ładnie wygląda .
dodany przez G.G. @ 24 stycznia 2012 o 11:46. #
mniaaaaaaaaaaaam :D
dodany przez ania007 @ 24 stycznia 2012 o 11:56. #
mniam :)
uwielbiam spaghetti :) jest to chyba jedyne danie, które mogłabym jeść dzień w dzień i mi się nie znudzi :)
pozdrawiam i zapraszam do mnie :)
dodany przez apetyczna @ 24 stycznia 2012 o 12:02. #
Mam pytanie jaki to jest nikon ?; )
dodany przez Natalia @ 24 stycznia 2012 o 12:03. #
Radzę wymieszać makaron z sosem przed podaniem.
dodany przez Ola @ 24 stycznia 2012 o 12:06. #
Od urodzenia mieszkam w Bolonii i twoje “bolognese” nie ma nic wspolnego z bolonskim ragu!
dodany przez Alice @ 24 stycznia 2012 o 12:18. #
Włosi nie znają “spaghetti bolognese”. Ta potrawa to ragu.
dodany przez beti @ 24 stycznia 2012 o 17:50. #
mam pytanko, jaki to model aparatu nikona, ktory trzymasz w reku?? swietne robi zdjecia.. wlasnie chce sobie taki kupic..
dodany przez iza @ 24 stycznia 2012 o 12:22. #
Sam aparat nie wystarczy przeciez, trzeba miec oko i umiec robic zdjecia, sam sprzet to nie wszystko:/
dodany przez magda @ 24 stycznia 2012 o 12:38. #
Z własnego doświadczenia wiem, że sprzęt to nie wszystko. Jako taka znajomość aparatu + zmysł estetyczny i nawet cyfrówką można zrobić ładne zdjęcie. Totalny laik nie poradzi sobie z tak dobrym sprzętem, efekty będą mierne, a Ty rozczarowana, dlatego najpierw warto nauczyć się robić zdjęcia cyfrówką, czytać o aparatach i ich funkcjach i dopiero wtedy nabyć odpowiedni do naszych preferencji sprzęt :) Mając wiedzę z zakresu fotografii sama dobierzesz aparat według własnych potrzeb i nie będziesz musiała pytać jaki ma Kasia.
dodany przez BeautyStation @ 24 stycznia 2012 o 13:14. #
Dokładnie. To tak jak posiadanie wypasionej kuchni by miało z nas zrobić kucharzy :)
Jak ktos umie gotować to i na prowizorycznych palenisku ugotuje lepsze danie niż laik na super wypasionej kuchence :)
dodany przez Ania @ 24 stycznia 2012 o 16:41. #
we Włoszech bolognese wygląda nieco inaczej :) makaron z sosem sie miesza , a nie polewa się go na makaron -tak się robi wszędzie tylko nie we Italii …ale jak kto lubi :)
dodany przez jcy @ 24 stycznia 2012 o 12:25. #
Właśnie dzisiaj będę robiła:)
dodany przez kasi-blog.blogspot.com @ 24 stycznia 2012 o 12:29. #
wypróbowane ;-) wyszło pysznie, mieliśmy obiad na 3 dni :D:D:D
dodany przez Ania @ 24 stycznia 2012 o 12:30. #
Zgadzam sie, danie wyszlo przepyszne. Zaskoczylo mnie, ze zostal dodany cynamon…ale niebie w gebie. Porcja na 2 osoby byla na 3 dni :D
Pozdrawiam
dodany przez natalia @ 25 stycznia 2012 o 11:41. #
Ja dodaję jeszcze pieczarki i posypuję startym, żółtym serem :)
dodany przez http://butlandia.blogspot.com/ @ 24 stycznia 2012 o 12:31. #
Jest jeden duży minus tej stronki,że jeśli chce poszukać danej potrawy to muszę jechać wszystko po kolei nawet jeśli wejdę w zakładkę kolacja,czy obiad itd.Są stronki inne gdzie wszystkie potrawy są wypisane w słupku i jest łatwo poszukać i to na prawdę ułatwia sprawę.Inie ma też takiego czegoś jak SZUKAJ żeby wpisać nazwę czego się szuka i jest.Pozdrawiam i fajnie by było coś z tym zrobić..
dodany przez monique @ 24 stycznia 2012 o 12:32. #
Jakbys była bardziej spostrzegawcza to zauwazyłabyś nową stronę Zosi makecookingeasier na ktorej jest dokładnie to czego szukasz:)
Jestem miło zaskoczona przedsiębiorczością Zosi:) i to absolutnie szczerze:)
dodany przez Ewa @ 24 stycznia 2012 o 18:39. #
Nie wpadłabym na pomysł, by w spaghetti znalazł się cynamon. Ale w takim razie czas to wypróbować.
dodany przez Joanna @ 24 stycznia 2012 o 12:33. #
Zosiu, zrobiłam rodzince jabłkowe placuszki Twojego przepisu i … smakowało :) A trudno trafić w gust mojej rocznej córeczce. Następnym razem musze tylko nieco zmniejszyć grubość plastrów.
Chciałam Cię zapytać jakiego używasz eyelinera lub kredki do oczu? Widzę, że masz namalowaną kreskę na całej linii powieki. Czy nie odbija Ci się jak otwierasz szeroko oczy? :) ja niestety mam ten problem, a próbowałam już różnych produktów.
Pozdrawiam dziewczyny!
dodany przez milka @ 24 stycznia 2012 o 12:33. #
Świetny pomysł z tym spaghetti. Mam dzisiaj lenia i zastanawiałam się właśnie, co by tu dzisiaj “urodzić na obiad” :)) Wykorzystuję pomysł na własne potrzeby! :)))
dodany przez http://worldbyaga.blogspot.com/ @ 24 stycznia 2012 o 12:37. #
sama łyżka? a nie widelec?
dodany przez Aleksandra @ 24 stycznia 2012 o 12:37. #
Uwielbiam spaghetti! mmmm aż zgłodniałam!
Chyba zrobię dzisiaj spaghetti według Twojego przepisu Zosiu! :)
dodany przez Evelline @ 24 stycznia 2012 o 12:43. #
Witam wszystkich,
Ja robie spaghetti z pomidorów Goya w puszce (można kupić w sano np.) + sok wrzywny (lub sok pomidorowy z chili) + mieso, czosnek, przyprawy, natka świeża pietruszki, nie używam przecieru, ani nie męcze się ze sparzaniem i wydrązaniem świeżych pomidorów.
dodany przez Asia @ 24 stycznia 2012 o 13:05. #
Boze tak patrze na to spagethii i juz nie moge tydz odchudzania a wy pysznosci pokazujecie:D lubie wasz blog powodzenia:)
dodany przez gosc dub @ 24 stycznia 2012 o 13:05. #
Ohhh! Aż chce się zjeść na sam widok! <3
Pozdrawiam.
dodany przez Monika @ 24 stycznia 2012 o 13:06. #
jesli naprawde jestes zafascynowana Italia, to z pewnoscia nie uzylabys nazwy ‘spaghetti bolognese’, bo tam to po prostu nie istnieje! sos, ktory probujesz nasladowac, nazywa sie ragu, i nigdy nie jest serwowany ze spaghetti. to nie ma nic wspolnego z oryginalnym bolonskim daniem. Austriacki Tyrol chyba nie jest najlepszym miejscem do probowania tradycyjnej wloskiej kuchi, a do tego jeszcze ta lyzka do jedzenia…
dodany przez k @ 24 stycznia 2012 o 13:12. #
K, nie bardzo rozumiem dlaczego jestes taka krytyczna? Dobre dania mozna zjesc wszedzie. Nie jestesmy Wloszkami i pewnie, ze ten przepis bedzie sie roznil od tego oryginalnego z samych Wloch. Chodzi jednak o to by bylo fajnie, smacznie…no i easier :-) a to nie jest blog o kuchni wloskiej…
dodany przez www.stylishisland.blogspot.com @ 24 stycznia 2012 o 13:44. #
Popieram!:)
dodany przez Alice @ 24 stycznia 2012 o 14:52. #
zaden Wloch nie je tej potrawy łyżką!
dodany przez moklo @ 28 stycznia 2012 o 09:56. #
Brrr ileż tu zawiści w niektórych kometarzach… ilu włochów a właściwie ich mam lub babć tyle też przepisów na bolognese.. to tzw ragu wcale nie musi być tym samym daniem co spaghetti bolognese.. pracuję w włoskiej restauracji z Prawdziwymi włochami i drogie panie uwierzcie mi to spaghetti odbiega od tego jakie moi koledzy kucharze podają jedynie tym , że makaron nie jest wymieszany z sosem… sama nazwa spaghetti po bolońsku mogła być przecież przyjęta ze wzgędu na podobieństwo tego dania do tamtego “ragu”.. kobiety opamiętajcie się..
dodany przez Danusia @ 5 lutego 2012 o 19:15. #
Ja mam tylko taka uwagę – dla mnie proste i szybkie przepisy nie powinny zawierać aż tylu “przyrządów” do gotowania. Na przyklad cebulę można lekko przesmazyc i a potem dodać mięso i razem usmazyc na tej samej patelni. Sos chyba warto przyrządzać w radelku żeby od razu w nim można było miksowac… Eh.. Nienawidzę zmywania!
dodany przez Lenka @ 24 stycznia 2012 o 13:14. #
Nie jestem szczególną fanką spaghetti, ale to wygląda tak ładnie, że chętnie bym zjadła.
I naszło mnie to, że wolę wersję “bolońskie” zamiast “bolognese”. A zwykle preferuję oryginalne nazwy…
dodany przez Alina @ 24 stycznia 2012 o 13:21. #
Hejka dziewczyny czy możecie zdradzić jakich obiektywów używacie do Nikona bo zdjęcia rewelacyjne. Pozdrawiam :)
dodany przez kasia @ 24 stycznia 2012 o 13:34. #
Jak to miksujemy? mięso?
dodany przez Ania @ 24 stycznia 2012 o 13:39. #
kocham spagethi :)
zapraszam
dodany przez kamila @ 24 stycznia 2012 o 13:41. #
Wnętrze tego pomieszczenia wygląda naprawdę interesująco, a co najważniejsze przytulnie. Apetyt z pewnością rośnie w takich miejscach. :) Kiedy patrzę na te zdjęcia mam ochotę od razu zasmakować tego spaghetti. :)
dodany przez Ewa @ 24 stycznia 2012 o 13:44. #
Pieknie to wyglada i na pewno cudnie smakuje!
dodany przez Wiktoria @ 24 stycznia 2012 o 13:53. #
Jaki to model Nikona?
dodany przez Martyna @ 24 stycznia 2012 o 14:05. #
Zosiu super przepis.. mniam mniam :) a może w którymś poście poradzisz jak zrobić schaba po prowansalsku :D?
dodany przez Ania @ 24 stycznia 2012 o 14:05. #
Ale to już było… Poprawcie mnie, jeśli się mylę, ale wydaje mi się, że ten wpis pojawił się już kilka dni temu. Pozdrawiam.
dodany przez L. @ 24 stycznia 2012 o 14:22. #
pojawil sie na makecookingeasier.pl a nie na makelifeeasier.pl :)
dodany przez Ania @ 24 stycznia 2012 o 16:36. #
Dziękuję i pozdrawiam :)
dodany przez L. @ 24 stycznia 2012 o 17:56. #
:D uwielbiam bokognese !!
z przepisu na pewno skorzystam ;)
dodany przez xdomika @ 24 stycznia 2012 o 14:25. #
No to wiemy, co dziś jemy ;-)
dodany przez Aurinko @ 24 stycznia 2012 o 14:36. #
prawdę mówiąc jestem miłośniczką gotowego sosu bolognese w słoki firmy Knorr ALE mysle ze juz najwyzsza pora rozpoczac nieco zdrowsze odzywianie i tworzyc sosy samemu :)
mam tylko jedną wątpliwość : CYNAMON dla mnie tylko w płatkach sniadaniowych! wiec czym moge go zastapic ?
dodany przez dowystroju.pl @ 24 stycznia 2012 o 14:36. #
Niczym, po prostu go nie dodawaj :)) Klasyczna wersja jest bez cynamonu. Ja robię ciut inaczej niż w tym przepisie i szybciej. Po usmażeniu mięska z cebulką, czosnkiem i przyprawami (w tym niezbędna bazylia), od razu wrzucam sparzone bez skórki pomidory, koncentrat pomidorowy i dalej smażę wszystko razem, dolewam wody (można tez soku pomidorowego jak kto woli zamiast wody i koncentratu), zagęszczam śmietanką, doprawiam jeszcze do smaku a na koniec nakładam na makaronik jak na fotkach powyżej i posypuję startym żółtym serem, takim jaki akurat mam w lodówce :) Zawsze wychodzi pysznie.
dodany przez Anka @ 24 stycznia 2012 o 15:27. #
Nie trzeba go dodawać jeśli nie lubisz i też jest super.
dodany przez Framboise @ 24 stycznia 2012 o 16:48. #
O proszę, a ja właśnie zjadłam spaghetti na obiad. Z przepisu widzę, że nawet tak samo je robię. Pycha!
dodany przez Weasel @ 24 stycznia 2012 o 15:11. #
ale narobiłyście mi smaka ;)
dodany przez kasia @ 24 stycznia 2012 o 15:19. #
Mniam, mniam ale to pysznie wygląda;) Na pewno niebawem sprawdzę ten przepis;)
Śliczna z Ciebie kobieta;) Pozdrawiam
dodany przez Magda @ 24 stycznia 2012 o 15:24. #
pysznosci! i duzoooo duzo ooooo parmezanu
dodany przez candy-bronzo @ 24 stycznia 2012 o 15:33. #
super zdjęcia
dodany przez smartnesspattern.blogspot.com @ 24 stycznia 2012 o 15:39. #
Zosia! Czy to jest nikon D90? :D
dodany przez Anna @ 24 stycznia 2012 o 15:54. #
nie, z pewnością nie d90, chociaż sama jeszcze nie wyczułam co to za model
dodany przez Monika @ 24 stycznia 2012 o 17:36. #
hmm. dzisiaj wypróbuje przepis :)
dodany przez Magda @ 24 stycznia 2012 o 15:57. #
Mnie to do kuchni wpuszczać nie powinni, ale od patrzenia na zdjęciach niczego nie spalę ; D
dodany przez Haniebna @ 24 stycznia 2012 o 16:21. #
Zosiu a co robisz żeby mięso było ‘sypkie’ i nie sklejało się?
dodany przez Małgo @ 24 stycznia 2012 o 16:38. #
Uwielbiam makaron, każdy! Gdyby nie to, że jest tuczący mogłabym jeść go codziennie. Najbardziej lubię tagiatelle z brokułami, czosnkiem i sosem serowym, pycha!
dodany przez Framboise @ 24 stycznia 2012 o 16:46. #
a ja nie patrze czy tuczące:) WAZNE że wyśmienite:)
dodany przez kasia http://fashionek88.blogspot.com/ @ 24 stycznia 2012 o 17:05. #
mmmm… pycha.
dodany przez Anonim @ 24 stycznia 2012 o 18:01. #
Ja mam swój sekretny przepis- jeśli bedziesz chciała wypróbować spróbuj, efekt jest niesamowity.
Seler(łodyga) cebula podsmazam do zarumienienia dodaje mieso mielone,na mocnym ogniu mieszając smaże az będzie suche,daje szklanke czerwonego wina i znow smaze az do wygotowania się wina, dodaje passate, czosnek cały,sól,pieprz i mój wielki sekretny dodatek to jeden goździk.Zmniejszam ogien i gotuje na wolnym ogniu ok 40 min. Następnie jak mowi tradycyjny przepis dodaje szklanke mleka i gotuje jeszcze 30 min na małym ogniu.Bolognese zyska teraz cudowny smak i kolor.
Spróbuj kiedyś a zakochasz się w tym bolognese i wszyscy będa chcieć przepis.
Ja odkad zrobiłam lasagne z tym sosem bolognese nie mogę się odpędzić od prośby rodziny o powtórkę.
I przyznam się ze gdy poraz pierwszy przeczytałam ten przepis i zobaczyłam goździk??? mleko ??? fuj..to jakis zart, ale kiedys będac sama postanowiłam wypróbować,tymbardziej ze jedna znajoma z Włoch potwierdziła ze dodaje się mleko i nie ma nic w tym dziwnego.. efekt przesmaczny!!!
Pozdrawiam serdecznie
dodany przez Sofia/ Kreacje na Topie @ 24 stycznia 2012 o 18:18. #
ja robie bez maki… po co sobie kalorii dodawac, a i tak zawsze moj sos wychodzi gesty. i przepyszny, najwazniejsze to dobre mieso i swieze ziola :) pozdrawiam
dodany przez karolina @ 24 stycznia 2012 o 18:28. #
Dziękuję Zosiu za ten przepis. Wszędzie w internecie szukałam jakiegoś, akurat na to danie, i nie mogłam się doszukać czegoś, co by mi do końca odpowiadało. Założe się że bolognese w Twoim wykonaniu jest przepyszne i nie moge się doczekać aż sama przezpis wypróbuję :)
dodany przez M @ 24 stycznia 2012 o 18:55. #
kurcze, aż sie głodna zrobiłam ^^ Jutro po szkole biorę się za te spaghetti ;D
dodany przez Dominika @ 24 stycznia 2012 o 18:58. #
Tego przecieru na pewno pół kilo?
dodany przez Lewiatan @ 24 stycznia 2012 o 19:06. #
ojej ojej ojej! Jak tak patrzę na ten talerz to czuje, że bym zjadła, ale wam dobrze. ;)
dodany przez Natalia @ 24 stycznia 2012 o 20:21. #
Matko kochana Zosiu jaka Ty jesteś śliczna!
dodany przez karolina @ 24 stycznia 2012 o 21:39. #
Zosiu, polecam Ci ksiazke pt “Heston Blumenthal at Home”. Nie wiem czy go znasz ale to jest najznakomitszy kucharz na swiecie, nie ma takiego drugiego. Uwielbiam jego programy (mozesz obejrzec na Channel 4 (UK)) i ksiazki, przenosi Cie do zupelnie innego, bajecznego (doslownie) swiata. Na 100% Cie sie spodoba, i daj kiedys znac czy tez go lubisz :)
pozdrawiam,
Agnieszka xx
dodany przez AgaW @ 24 stycznia 2012 o 22:37. #
ja zawsze ze słoiczka i torebki robiłam a tu takie pyszności-naturalności. Na bank wypróbuję ;p
dodany przez hamachi @ 24 stycznia 2012 o 23:25. #
jaki to przecier pomidorowy, ten w kartoniku? PROOOSZe O ODPOWIEDZ , z gory dziekuje
dodany przez Sara @ 24 stycznia 2012 o 23:28. #
kiedys mialam okazje sprobowac przepysznej watrobki po tyrolsku. Pokrojona w cienkie paski w gulaszu z dodatkiem marchewki i cebulki uduszonej jak mniemam na masełku. calosc podana byla z ziemniaczkami odsmazonymi na patelni. jesli mialabys Zosiu czas i checi to prosilabym o jakas propozycje na danie z watrobki, a jakbys wpadla na przepis watrobki po tyrolsku i zamiescila tutaj wyniki bylabym wniebowzieta! Pozdrowienia!
dodany przez Ania @ 25 stycznia 2012 o 01:13. #
Świeże oregano i bazylia to według mnie najważniejsze składniki tego dania!
dodany przez http://www.dania-kontra-ania.blogspot.com/ @ 25 stycznia 2012 o 11:36. #
Uwielbiam wszystkie dania z makaronem !! :) Twój przepis na pewno wypróbuję. Dziękuję za podzielenie się nim :)
dodany przez Akasha @ 25 stycznia 2012 o 12:12. #
Zosiu! jestem ciekawa jakiego przecieru pomidorowego dokładnie używasz?? I czy pomidory z puszki krojone, czy w całości (jest w ogóle jakaś różnica?)??
Pozdrawiam!!!
dodany przez paula @ 25 stycznia 2012 o 12:28. #
cynamon? muszę spróbować!
dodany przez http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=23531682 @ 25 stycznia 2012 o 12:52. #
ja zamiast wołowiny użyłabym mięsa mielonego z indyka, jest smaczniejsze
dodany przez Cecylia @ 25 stycznia 2012 o 13:58. #
O blenderze nie pomyślałam, jutro tak zrobię.
Apeluję o przepisy z niską zawartością tłuszczu!!!
Pozdrawiam serdecznie
dodany przez Anita @ 25 stycznia 2012 o 14:18. #
hmm ciekawie wyglada i sklad tez dosyc ciekawy. :)
W ta sobote na pewno wyprobuje Twoj przepis i dam znac jak smakowal mnie i moim ludziom hehe:)
dodany przez Aneta:) @ 25 stycznia 2012 o 14:30. #
stety nie jadam miesa z krowy, swini i ptakow :-)
dodany przez magda @ 25 stycznia 2012 o 14:55. #
Zrobione! Jest przepyszne! Dziękuję za przepis :-)
dodany przez sewa @ 25 stycznia 2012 o 15:34. #
dziewczyno!!!!! jak uważasz się za taką specjalistkę od jedzenia, to powinnaś wiedzieć, że Spaghetti Bolognese to jest tylko i wylacznie polski wymysł, we Włoszech nazywa się to “spaghetti al ragu”, albo “con pomodoro”.
dodany przez mmmm @ 25 stycznia 2012 o 16:15. #
popieram
dodany przez Kaja @ 25 stycznia 2012 o 20:07. #
Witam Zosiu,
Muszę napisać Ci że jesteś genialna, na bieżąco śledzę Twoje poczynania i co chwila wtrącam je do swojej kuchni. Oczywiście goście zawsze zachwyceni;) Dlatego dziękuję bardzo:)
Mam też ogromną prośbę, ponieważ dostałam niedawno 600g szwedzkiego wędzonego łososia, i osoba od której go dostałam zapowiedziała się w sobotę na obiad, proszę Cię pomóż mi z jakimś wyśmienitym jak zawsze u Ciebie przepisem na obiad z wykorzystaniem właśnie wędzonego łosia:) do soboty już malutko czasu:(
Z góry bardzo Ci dziękuję.
dodany przez Ola @ 25 stycznia 2012 o 21:30. #
Pyszności:) To ja poproszę o jakis przepis na makaron ze szpinakiem i serem:)
dodany przez http://innsmouthjewelry.blogspot.com/ @ 26 stycznia 2012 o 14:10. #
spagetti z wloch: na poczatku seler i merchewka starte, pozniej mieso i pomidory i wino. gotowac 4 godziny!!!!
dodany przez Anonim @ 26 stycznia 2012 o 20:25. #
Kochani Włochy to piękny kraj, który miałam przyjemność poznac od “kuchni” będąc w długoletnim związku z Włochem byłam w różnych regionach niezliczoną ilość razy. Jak zapewne wiecie we włoszech podaje się różne rodzaje makaronu do różnych sosów. Dla Włocha nie ma wiekszego absurdu jak podanie makaronu Spagetii
z sosem Bolognese – to totalna profanacja o, której większość ludzi nie ma pojęcia.
dodany przez Justyna @ 27 stycznia 2012 o 13:36. #
Kidy zrobisz faworki?:)
dodany przez Kasia @ 27 stycznia 2012 o 17:25. #
Zosiu,
Jakiego obiektywu Sigmy używasz? Odpowiedz proszę!
dodany przez Karol @ 27 stycznia 2012 o 17:35. #
Witam, świetny przepis na spaghetti! Może podasz jakiś przepis, który nadawałby się na zbliżające walentynki? Myślałam nad muffinkami, hmmmm ..;)
pozdrawiam ;)
dodany przez Paula @ 27 stycznia 2012 o 19:34. #
czemu te dziewczyny maja ciagle takie biale usta
dodany przez hanna @ 27 stycznia 2012 o 20:18. #
Kuchnia tyrolska? Moze i przepis jest tyrolski, ale tradycyjne spaghetti bolognese jak sama nazwa wskazuje jest tradycyjna wloska potrawa. Gdybys Kasiu sprobowala takiego spaghetti jakie serwuja w Mediolanie albo jeszcze lepiej- na Sycylii niedaleko Catanii po prostu to spaghetti byloby dla ciebie niebem w ustach :)
dodany przez Pablito @ 28 stycznia 2012 o 03:22. #
Zosiu :) Niektóre zamieszczane przez Ciebie przepisy są na prawdę super :) Dzięki Tobie poznaje nowe smaki :) Uwielbiam kuchnię japońską i od pewnego czasu szukam takiej patelenki do smażenia tayaki :) Gdybyś kiedyś wpadła na coś takiego :D Błagam umieść o tym notkę i gdzie to dostać :D
dodany przez Julka @ 29 stycznia 2012 o 10:46. #
Zosiu znasz jakiś przepis na ciasto dyniowe?
dodany przez Magda @ 29 stycznia 2012 o 14:28. #
Ja bym zamieniła przecier pomidorowy na pomidory z puszki, lepsze i “prawdziwsze” :)
dodany przez Kasia @ 30 stycznia 2012 o 21:25. #
Zosiu jesteś śliczna :)
dodany przez Monika @ 1 lutego 2012 o 15:27. #
przypomniała mi się re habilitacja w szpitalu, obieciała nam kucharka staghetti bolognese i fakt zrobiła tylko był sam makaron i to tego dosłownie łyżka sosu:), rozbawiło mnie to troche i niezbyt był makaron dobry więc to mnie do tego dania…zraził. Ale może kiedyś się jeszcze odważe;)
dodany przez Ola @ 3 lutego 2012 o 20:27. #
Dlugo szukalam prawdziwego przepisu na ragout bolognese, tak to sie nazywa po wlosku, i troche jednak sie rozni. Po pierwsze marchewka i seler smazone musza byc na czosnku i oliwie, pozniej cebula a nastepnie mieso, wtedy dopiero wklada sie mieso do garnka i gotuje z bulionem, dodaje sie podsmazone warzywa i pomidory plus koncentrat jako ze jednak nasze polskie pomidory nie zawsze sa wystarczajaca pomidorowe. Wszystko powinno sie gotowac razem az plyn sie wygotuje i znowu podlewamy bulionem. Nastepnie dodajemy mleko, nie duzo, zalezy oczywiscie od proporcji ale jak 3/4 szklanki. Mleko ma wytwarzac oslonke przed bialym winem, nie czerwonym jak sie zazwyczaj uwaza Bo do tego miesa czerwone wino bylo by zbyt ostre. I nastepnie jak to sie wygotuje znowu dodajemy bulion. Wedlug orginalnego przepisu powinno sie powtarzac czynnosc z podlewanie bulionem przez 12 godzin, jednak juz die i pol godziny wystarczaja by sos nie byl zbyt rzadki i mail odpowiednia konsystencje. Przyprawy jakimi sie to powinno doprawiac to tymianek bazylia oregano papryka troche pieprzu cayenne cukier ale tez odrbine i oczywiscie sol, ewentualnie ostra papryka ale to juz wedlug gustu i smaku. Cynamon jednak bardziej pasuje mi do serow plesniowych badz kurczaka po meksykansku, aczkolwiek nie probowalam takiego polaczenia wiec nie twierdze ze jest zle:-) jednak przepis jaki napisalam jest prawdziwy, szukalam dlugo, az dotarlam do wloskiej akademii gotowania i tam tez go poznalam. Moze sie Wam kiedys bedzie chcialo sprobowac ten czasochlonnej wersji, a naprawde polecam Bo jest wyborne! Pozdrawiam:-)
dodany przez Ania @ 5 lutego 2012 o 01:11. #
a mnie smakuje, choć jak twierdzi jedna z komentujących Pań nie jest to wcale bolognese….prawdę powiedziawszy ten oryginalny sos na bazie marchewki i ze świezych pomidorów wcale nie jest lepszy….jedyne czego mnie brak w przygotowanym właśnie sosie to parmezan. niestety we wsi pt góra kalwaria takiego w sklepach nie posiadają…nawet nie wiedzą chyba co to jest
dodany przez olimpia @ 5 lutego 2012 o 16:36. #
Jakiego obiektywu używacie ?
dodany przez Palina @ 5 lutego 2012 o 19:50. #
Taka mala dygresja. Wlosi mieszala sos z makaronem w garnku przed podaniem go. W ten sposob smaki sie lepiej przenikaja i nie trzeba robic balaganu na talerzu :)
Pozdrawiam
dodany przez Dorota @ 17 lutego 2012 o 12:16. #
Ja też pytam o obiekty ? jakie używacie do sesji ?
dodany przez Gocha @ 24 lutego 2012 o 15:36. #
Nigdy więcej! Nie kupię gotowego sosu!! Boskieeee i PRZEEEESMACZNE!!! :)))
dodany przez Martik. @ 2 marca 2012 o 16:58. #
Jaki to obiektyw? *_*
dodany przez Magdalena @ 4 marca 2012 o 12:07. #
Rewelacyjny przepis.. dzis mialam chec na spaghetti i przypomnialam sobie,ze keidys widzialam u Ciebie zupelnie inny przepis niz zwykle i nie zawiodlam sie,a moj narzeczony (kucharz:P) osmielil sie powiedziec ‘bardzo dobre’ a z jego ust to jest COŚ! Dzieki wielkie, a swoja droga babeczki http://www.makecookingeasier.pl/na-slodko/cupcakes/ sa wlasnie w piekarniku :) Pozdrawiam!
dodany przez Karolina @ 30 marca 2012 o 17:27. #
Wygląda bardzo apetycznie:) pozdrawiam:)
dodany przez Magda @ 11 czerwca 2012 o 16:30. #
Polecam czerwone, wytrawny wino, do mięsa. Zawsze duszę je dłuższą chwilę w winie, zanim dodam resztę. Wino uszlachetnia cały sos, a przy okazji “wyciąga” z mięsa charakterystyczny, nie zawsze przyjemny zapach. Naprawdę polecam. A w ogóle to się w Was zakochałam…:-)
Pozdrawiam
dodany przez Kasia @ 19 lipca 2012 o 14:50. #
Sos super dzieki ogromne
dodany przez helena @ 29 października 2012 o 12:55. #
[…] było niesamowite, przepyszne, poezja ………. Moje idealne spaghetti znalazłam na https://www.makelifeeasier.pl/gotowanie/moje-spaghetti-bolognese , Zosia, a raczej kucharz a Austrii idealnie dobrał […]
dodany przez Spaghetti bolognese | Because I love cooking @ 1 maja 2013 o 19:51. #
Makaron zawsze do sosu a nie odwrotnie!!!!!!!! Błąd kardynalny w podawaniu pasty!
dodany przez pip @ 27 maja 2015 o 14:40. #